Presidentinlinna Kuva: Tuukka Jaromaa

Perjantaina juhlitaan Suomen itsenäisyyttä – kansalaisjuhla Senaatintorilla

Suomi juhlii itsenäisyyttään perjantaina 6. joulukuuta. Helsingissä juhlallisuudet aloitetaan seppeleiden laskulla Hietaniemen hautausmaalla Sankariristillä kello 16. Katso täältä kooste kaupungin tapahtumista ja palveluista 5.-6. joulukuuta.

Itsenäisyyspäivän soihtukulkue lähtee liikkeelle Hietaniemen hautausmaan kappelilta noin kello 17 ja kulkee reittiä Hietaniemenkatu – Arkadiankatu – Pohjoisesplanadi – Presidentinlinna – Mariankatu – Aleksanterinkatu – Senaatintori. Tasavallan presidentti tervehtii kulkuetta linnan parvekkeelta.

Senaatintorilla vietetään kansalaisjuhlaa noin kello 17.55–18.15. Ohjelmassa on muun muassa kuorolaulua sekä pormestari Jan Vapaavuoren sekä ylioppilas- ja opiskelijakuntien edustajien puheet.

Tilaisuus on kaikille avoin. Kulkueen perään voi liittyä, vaikkei kuuluisikaan mihinkään opiskelijajärjestöön.
Opiskelijoiden itsenäisyyspäivän soihtukulkue

Julkinen liikenne itsenäisyyspäivänä 

HSL:n liikenne kulkee itsenäisyyspäivänä 6.12. sunnuntain ja itsenäisyyspäivän aattona 5.12. perjantain aikataulujen mukaan. Keskustan raitiovaunu- ja bussiliikenteessä on kuitenkin poikkeuksia perjantaina muun muassa opiskelijoiden soihtukulkueen ja itsenäisyyspäivän vastaanotto takia. Lisäksi muut yleisötapahtumat saattavat vaikuttaa joukkoliikenteeseen.

Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton aikana kello 17.30 – 22.00 raitiolinjat 2, 3, 4 ja 7 ajavat poikkeusreittejä. Linja 5 ei liikennöi. Eirassa ja Katajanokalla raitioliikennettä korvataan busseilla. 
Lähiliikenteen aikataulut ja kartat/HSL

Sosiaali- ja terveyspalvelut itsenäisyyspäivänä

Terveysneuvontaa 24 h – p. 09 310 10023
Terveysneuvonnasta saa tietoa Helsingin terveyspalveluista ja sairauksien hoito-ohjeita ympäri vuorokauden tavallisen puhelun hinnalla.

Henkeä uhkaavat tilanteet - soita 112
Vakavissa ja henkeä uhkaavissa sairaus- ja onnettomuustapauksissa saa apua ympäri vuorokauden numerosta 112.

Terveysasemat
Terveysasemat ovat auki torstaina 5.12. kello 8 - 16 (Kalasatama ja Vuosaari klo 7 -16) ja kiinni itsenäisyyspäivänä 6.12.
Päivystys p. 116 117
Oman terveysaseman ollessa kiinni kiireellistä hoitoa vaativat potilaat hoidetaan ympäri vuorokauden päivystyksessä.
Soita ennen päivystykseen hakeutumista maksuttomaan numeroon 116 117. Numerossa palvellaan ympäri vuorokauden.
Aikuiset (16 vuotta täyttäneet)
Haartmanin päivystyssairaala, Haartmaninkatu 4, rakennus 12
Malmin päivystyssairaala, Talvelantie 6 J.
Kiireellisissä sairaustapauksissa oman terveysaseman ollessa kiinni helsinkiläiset voivat hakeutua myös Jorvin päivystykseen Espooseen, Turuntie 150 tai Peijaksen päivystykseen Vantaalle, Sairaalakatu 1.
Lapset ja nuoret
Uusi lastensairaala, Stenbäckinkatu 9.
Suun terveydenhuollon päivystys
Suun terveydenhuollon päivystys on auki itsenäisyyspäivänä 6.12. klo 9 - 21 Haartmanin sairaalassa, Haartmaninkatu 4, rakennus 12. Ajanvaraus on avoinna klo 8 - 21, p. 09 471 71110. Yöpäivystys sijaitsee Töölön sairaalassa tapaturma-asemalla, Töölönkatu 40, p. 040 621 5699.
Soita ennen kuin tulet päivystykseen.
Sosiaali- ja kriisipäivystys 24 h
Sosiaali- ja kriisipäivystys palvelevat itsenäisyyspäivänä ympäri vuorokauden. Sosiaalipäivystys, p. 020 696 006 ja kriisipäivystys, p. 09 310 44222. Soten kooste

Poimintoja aaton  ja itsenäisyyspäivän tapahtumista

Oodi juhlii menestyksekästä ensimmäistä vuottaan torstaina

Oodissa vietetään 1-vuotisjuhlia torstaina 5. joulukuuta. Kaikki Oodin toimijat, Helsingin kaupunginkirjasto, EU@Oodi, Brygga, Helsinki-info, Fazer Food & Co, Kino Regina ja Leikkipuisto Loru, järjestävät juhlapäivänä ohjelmaa. Tapahtumia on luvassa aamusta iltaan. Oodin ohjelma

Itsenäisyyspäivän etkoilla tanssitaan torstaina Stoassa

Jo torstaina järjestetään useissa paikoissa kaupunkia ohjelmaa. Stoassa pääsee tanssimaan muun muassa valssia, cha chataa, jivea, tangoa Pasi Jääskeläisen tanssiorkesterin säestämänä kello 15.30-16.30. Päivätansseihin opastavat Katja Koukkula ja Jussi Väänänen. Sitä ennen Stoassa esiintyy Opi suomea laulaen –kuoro. Stoan ohjelma

Kaikkien itsenäisyyspäivän juhlat perjantaina Kanneltalossa

Pöytä on katettu Kanneltalossa kello 17 alkaen, ohjelma alkaa jo kello 16. Yhteiseen juhlaan ja juhlapöytään ovat kaikkia tervetulleita nauttimaan ohjelmasta ja yhdessäolosta kello 19 saakka. Juhla on maksuton ja kaikille avoin.
Kanneltalon ohjelma

Malmitalossa juhlitaan itsenäistä Suomea perinteisin menoin perjantaina

Malmitalon perinteisessä itsenäisyyspäivän juhlassa on luvassa puheita ja musiikkia. Ohjelmallisen osuuden jälkeen juhlakahvit Malmitalon aulassa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Hyvä huomioida että salissa on paikkoja rajoitetusti. Malmitalon ohjelma

HKO konsertoi tällä viikolla Vuosaaressa ja Kannelmäessä

Vuotalossa konsertoidaan itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta ja Kannelmäen kirkossa lauantaina 7. joulukuuta. Ohjelmassa kuullaan Sibeliuksen kolmas sinfonia, jonka HKO kantaesitti vuonna 1907 säveltäjän itsensä johdolla. Tämän viikon konsertit soitetaan ilman kapellimestaria. Niissä korostetaan orkesterin kamarimusiikillisia ulottuvuuksia. >Uutinen

Lisää itsenäisyyspäivän tapahtumia kaupungissa: 

MyHelsinki (avoinna olevat museot, nähtävyydet, ravintolat jne.)
Tapahtumakalenteri (tapahtumia kaupunginosissa)