Ruohonleikkureita ja muuta jätettä.

Viemässä ruohonleikkureita ja terassilautoja Sortti-asemalle? HSY opastaa miten toimia

Sortti-asemille tuodaan lomakaudella paljon ruohonleikkureita ja terassilautoja. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY opastaa miten menetellä ennen kuin laitteen tuo Sortti-asemalle ja mihin lajitella se asemalla. Kierrätys kannattaa, sillä jätteistä saadaan uusia tuotteita ja energiaa.

Bensakäyttöiset ruohonleikkurit pitää tyhjentää öljyistä ja bensoista ennen asemalle tuontia. Öljyt ja bensat pitää laittaa vaarallisen jätteen keräykseen joko Sortti-asemilla tai vaarallisen jätteen kontteihin, joita on joidenkin huoltoasemien pihalla. Bensakäyttöiset ruohonleikkurithan kuuluvat metalliromunkeräykseen.

Sähkökäyttöinen ruohonleikkuri sen sijaan kuuluu sähkölaitteiden keräyslavalle. Sen akku pitää poistaa omaan keräykseensä turvallisuussyistä.

Terassilaudat lajitellaan materiaalin mukaan. Puiset, lämpökäsitellyt terassilaudat kuuluvat puujätteeseen, muovikomposiittilankut puolestaan palavaan sekajätteeseen. Kestopuulaudat eli painekyllästetty puu on vaarallista jätettä, joten lautoja ei saa laittaa kotipihan sekajäteastiaan, talkoolavoille tai käsittelemättömän puun joukkoon. Ne pitää tuoda Sortti-asemille omalle lavalleen, josta ne viedään asianmukaiseen käsittelyyn. Vastaanotto Sortti-asemilla on maksullista. 

Näiden lisäksi Sortti-asemien kesän hittejä ovat kylmälaitteet kuten pakastimet ja jääkaapit. Niiden oikea osoite Sortti-asemalla on kylmälaitekontti.

Kaikki Sortille tuodut materiaalit hyödynnetään uusien tuotteiden raaka-aineena tai jätevoimalassa energiana.

Kaikki kodin vaaralliset jätteet maksutta Sortti-asemille

Sortti-asemat ottavat maksutta vastaan lähes kaikkia kodin vaarallisia jätteitä vaarallisen jätteen keräyspisteissä sekä kiertävillä keräysautoilla. 

Vaarallisia jätteitä ei saa laittaa sekajätteeseen tai viemäriin, vaan että ne toimitetaan niille tarkoitettuun erilliskeräykseen. Vaarallista jätettä on käytöstä poistettu aine tai esine, joka voi aiheuttaa erityistä vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. 

Poikkeuksina ovat jätteet kuten esimerkiksi hätäraketit ja kotien lääkejäte. Näitä vaarallisia jätteitä Sortti-asemille ei turvallisuussyistä oteta vastaan muiden vaarallisten jätteiden vastaanottopisteissä. Lääkejätteiden vastaanotto on järjestetty kaikkiin alueen apteekkeihin. Katso tarkemmat lajitteluohjeet.

Nopeuta asiointia maksamalla eSortti.fi-palvelussa

Sortti-asemille tuotavat jätteet kannattaa maksaa jo etukäteen eSortti.fi-palvelussa. Tämä nopeuttaa käyntiä asemalla, kun ei tarvitse pysähtyä asioimaan infopisteessä.

Jo kotona voit selvittää, mikä jäte kuuluu mihinkin jätteeseen. Lajittelun voit tarkistaa kätevästi  HSY:n Jäteoppaasta: hsy.fi/jateopas

Lisää aiheesta:
Sortti-asemat

Kuva: HSY