Välitunti- jee!  Kuva: Antero Aaltonen / Leonatan Oy

Syyslukukausi alkoi suomenkielisissä peruskouluissa ja lukioissa torstaina 8. elokuuta

Kouluvuosi alkoi suomenkielisissä peruskouluissa ja lukioissa torstaina 8. elokuuta ja ruotsinkielisissä tiistaina 13. elokuuta. Koulutielle lähtee 6 000 ekaluokkalaista ja 42 500 peruskoululaista. Helsinki kannustaa koululaisia kävelemään ja mahdollisuuksien mukaan pyöräilemään koulumatkat.

Päiväkodit ovat olleet täydessä toiminnassa jo 5. elokuuta lähtien. Varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen osallistuu noin 27 500 lasta.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston opetustoiminta on alkanut jo 1.elokuuta jatko-opiskelijoille ja alkaa 7. elokuuta uusille opiskelijoille. Opistossa on yli 22 000 opiskelijaa. Työväenopiston ja Arbiksen syksyn kursseille ilmoittautuminen alkaa porrastetusti aineittain 12.−14. elokuuta. Työväenopiston ja Arbiksen kursseille osallistuu yli 100 000 henkilöä.

Taloudellista tukea kokeillaan lukioissa ja Stadin ammatti- ja aikuisopistossa

Helsinki käynnistää kokeilun, jossa se tukee taloudellisesti ensimmäistä opintovuottaan aloittavia toisen asteen opiskelijoita kaupungin lukioissa ja Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Tuki koskee kouluista lainattavaa oppimateriaalia ja erilaisia kulttuurikäyntejä. Lisäksi opiskelijat saavat Helsingin sisäisen matkakortin, joka osaltaan mahdollistaa koko kaupungin hyödyntämisen oppimisympäristönä kaupunkistrategian mukaisesti.

Kävellen ja pyöräillen koulutielle

Helsinki kannustaa koululaisia ja opiskelijoita kävelemään ja pyöräilemään koulumatkat. Koulumatkaliikunta edistää lasten ja nuorten fyysistä aktiivisuutta ja liikunnalla on tutkitusti oppimista edistäviä vaikutuksia. Koulupäivä on myös kiva aloittaa virkeänä. Ekaluokkalaisten kanssa on hyvä harjoitella reittiä koululle etukäteen ja isompienkin kanssa kerrata liikennesääntöjä, jotta koulumatka on kaikille turvallinen.

Säännöllinen ruokailu auttaa jaksamaan ja keskittymään koulutyöhön sekä uusien asioiden oppimiseen. Lautasmallin mukaisesti koottu lounas kattaa noin kolmasosan päivittäisestä ravinnontarpeesta. Koululounaan lisäksi koululaiset tarvitsevat päivittäin aamiaisen, iltapäivän välipalan sekä päivällisen.

Kaksi erilaista pääruokaa päivittäin tarjolla koululaisille

Kouluissa tarjotaan päivittäin kahta erilaista pääruokaa, joista toinen on lakto-ovo-vegetaarista kasvisruokaa. Molemmat ruoat ovat vapaasti otettavissa. Kerran viikossa on kasvisruokapäivä, jolloin tarjotaan kahta kasvisruokavaihtoehtoa.

Peruskoulujen, lukioiden ja oppilaitosten ruokalistat löytyvät osoitteesta hel.fi/ruokalistat. Ruokalistasivu toimii myös mobiililaitteilla.

Oman koulun ruokalista haetaan valitsemalla ravintolatyyppi ja ravintola. Ruokalista on tulostettavissa suoraan selaimesta. Kunkin ruokalajin yhteydessä on infopainike, joka kertoo ruoan ravintosisällön ja tuoteselosteen.

Erityisruokavaliot on hyvä varmistaa toimipaikan keittiöltä. Erityisruokavaliot toteutetaan lääkärintodistukseen perusteella. Maidottoman ja laktoosittoman ruoan lisäksi huomioidaan ruoka-aineallergiat sekä diabeetikon ja keliaakikon erityistarpeet.

Lääkärintodistus erityisruokavaliosta toimitetaan terveydenhoitajalle, jota kautta tieto tulee kouluravintolaan. Lääkärintodistusta ei tarvita vähälaktoosisen ruokavalion, kasvis- ja vegaaniruoan tai eettisen vakaumuksen kohdalla. Erityisruokavalion tarve ja muutokset tarkistetaan vuosittain.

Iltapäivätoimintaa koululaisille

Leikkipuistot tarjoavat koululaisille monipuolisen ja virikkeellisen vapaa-ajan viettopaikan koulupäivän jälkeen. Iltapäivätoiminnassa lapset voivat leikkiä omia leikkejä, liikkua, pelata, ulkoilla, tavata kavereita ja rentoutua sekä osallistua ohjattuun toimintaan sisällä ja ulkona. Ohjaajat huolehtivat lasten turvallisuudesta iltapäivän ajan. Lapset ovat vakuutettuja leikkipuistossa ollessaan.

Leikkipuistot järjestävät iltapäivätoimintaa koululaisille. Koulujen ryhmämuotoista iltapäivätoimintaa 1.-2.-luokkalaisille ja erityisen tuen oppilaille järjestävät koulut, järjestöt, seurakunnat ja yksityiset palveluntuottajat kouluissa tai koulun lähellä olevissa tiloissa. Kaupunki järjestää iltapäivätoimintaa myös kehitysvammaisille ja autistisille koululaisille.

Haku iltapäivätoimintaan on päättynyt 18.4.2019. Tieto leikkipuiston iltapäivätoiminnan paikasta postitetaan huoltajille 3.6.2019 mennessä. Leikkipuistojen iltapäivätoimintaan voi ilmoittautua myös toimintakauden aikana. Leikkipuiston iltapäivätoiminta on maksutonta. Leikkipuistossa voi ilmoittautua myös 36,10 €/kk maksavaan välipalaan. Lapsi voi myös  ottaa omat eväät mukaan. Välipalamaksusta voi saada maksuvapautuksen.

Lisää aiheesta

Kouluhaku: peruskoulut, lukiot ja ammatilliset oppilaitokset
 

Kodin ja koulun yhteistyö

Kaupungin peruskoulujen koulumatkat

Helsingin koulujen työ- ja loma-ajat

Kouluruokailu ja ruokalistat

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Opetuksen digitalisaatio-ohjelma 2016–2019 

Yhteystiedot ja palaute sekä neuvonnan numero

Kansainvälisyys kukoistaa Helsingin kasvatuksessa ja koulutuksessa alkavana lukuvuonna.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan uutinen 05.08.2019


JAA