Tieteiden yö 16. tammikuuta

Tieteiden yötä vietetään Kruununhaassa 16. tammikuuta

Tieteiden yö on tieteen oma kaupunkitapahtuma Helsingin Kruununhaassa. Vuosittain tammikuussa järjestettävää tapahtumaa vietetään torstaina 16.1.2020. Tieteiden yönä tiedettä tarjoillaan monessa muodossa. Kirjava ohjelmanjärjestäjien joukko takaa sen, että illan ja yön aikana päästään nauttimaan niin mukaansa tempaavista luennoista kuin oivaltamisesta itse tekemällä. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy!

Tieteiden yö on oiva mahdollisuus tutustua mm. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran, Tieteiden talon, Tiedeakatemian, Kansallisarkiston ja Observatorion toimintaan.

Poimintoja ohjelmasta

Tieteiden yö: Lähikuvassa J.K. Harju - Urbaani kulkija ja kertoja, elämän kuvaaja ja kaupunkiperinteen kerääjä

Tieteiden yönä Helsingin kaupunginmuseolla keskustellaan Pullopostia Kurvista -näyttelyn päähenkilöstä, J.K. Harjusta. Ennen keskustelutilaisuutta nähdään Hannu Peltomaan ohjaama dokumenttielokuva Rantojen miehet (1971).

Tiedekulmassa Uuden tiedon klubi

Tervetuloa Uuden tiedon klubin Tieteiden yön erikoisiltaan! Klubilla Helsingin yliopiston tutkijat nousevat Tiedekulman lavalle kertomaan tuoreimmista tutkimuksistaan. Illan päätteeksi pääset testaamaan tietosi pubivisassa.

Tutkittua tietoa: Tieteiden yö Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa

Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa liikutaan laveasti tutkimuksen kentällä. FT Sanna Raninen on Agricolan jalanjäljillä, FT Silja Vuorikuru kertoo Titanicin kauheasta kohtalosta arkkiveisujen kautta, FT Hanna Karhu taas pohtii, miksi runoilija Otto Mannisen elämäkertaa ei julkaistu ja FT Pauliina Latvala keskustelee Karoliina Harvikan kanssa siitä, miten Suomenlinnassa on tehty vuorovaikutteista kenttätyötä yhdessä asukkaiden kanssa. SKS:n arkisto ja kirjasto ovat auki tilaisuuden ajan. Voit osallistua myös leikkimieliseen tietokilpailuun ja jättää ehdotuksesi arkkiveisun aiheeksi vuonna 2020.

Suomalaisen Tiedeakatemian avoimet ovet

Suomalainen Tiedeakatemia avaa ovensa. Tule kurkistamaan Tiede Unplugged -tapahtumassa tieteen kulisseihin! Tutkijat kertovat, miten tiedettä tehdään ja ketkä sitä tekevät. Voit myös kysyä kaiken mitä olet aina halunnut tietää.

Tieteiden yö Observatoriolla

Heittäydy Observatorion näyttelyssä avaruuden ihmeisiin ja talon vaiheisiin! Illalla avautuu Ajasta allakkaan -pienoisnäyttely ikiaikoja askarruttaneesta ajanlaskusta ja suomalaisesta almanakasta. Matkaa kaukaisille eksoplaneetoille Nobel-palkinnon ja Suomen oman eksoplaneetan innoittamana. Musiikista vastaa Saxtronautit-saksofoniensemble. Luennoille ilmoittaudutaan erikseen alla olevien linkkien kautta.

Tieteiden talo

Tieteiden talon Tieteiden yö tarjoaa runsaan kattauksen monipuolista ja monitieteistä ohjelmaa koko illan ajan. Ohjelmakokonaisuudesta vastaavat kymmenet eri tieteelliset seurat ja muut tiedetoimijat. Ohjelma käynnistyy klo 17 Tieteiden yön avajaisilla. Tämän jälkeen ohjelmassa pääsee esimerkiksi suunnistamaan tulevaisuuteen, lukemaan kuin 1700-luvulla ja tutkimaan huonoa scifiä. Ohjelmaa on aina klo 23 asti ja Tiedekahvila palvelee klo 21 saakka, joten Tieteiden talo toimii oivana jatkopaikkana muille Tieteiden yön tapahtumille.

Valtsikan yön luentokimara

Tieteiden yön luentokimara aloittaa Valtiotieteellisen tiedekunnan 75-vuotisjuhlat. Tiedekunnan tieteenalat ja tutkimusryhmät esittäytyvät pitäen lyhyitä luentoja ajankohtaisista ja ajattomista aiheista. Lisäksi tiedekunnan tutkimuskeskukset esittäytyvät. Tule kuulemaan millaista tutkimusta ja opetusta valtsikassa tehdään. Luennot ovat noin 15 minuuttisia, ja niiden jälkeen on aikaa keskustelulle.

Tieteiden yö Kansallisarkistossa

Korkeatasoinen luentosarja käsittelee vuoden 1918 sodan voittajien pyrkimyksiä ja toimintaa Suomen lähialueilla sekä kahden kenraalin, Mannerheimin ja von der Goltzin, tilannetta. Arkistoon voi tutustua ohjattujen kiertokäyntien kautta. Tutkijasalissa opastetaan digitoitujen käsikirjoitettujen aineistojen lukua helpottavan ohjelmiston käyttöön. Kirjatori ja Café Hausen tarjoavat antimiaan.

JAA