Harakan saari Kaivopuistosta katsottuna. Etualalla kalliota ja taustalla rakennuksia.

Harakan saaren saaristoluonto avautuu Luontokeskuksen järjestämillä retkillä

Kaivopuiston edustalla sijaitseva Harakan saari on edustava esimerkki helsinkiläisestä saariluonnosta. Parhaillaan saaren rantaniityt ja kallioiden painanteet kukoistavat upeasti.

Harakan Luontokeskus järjestää saarella opastettuja ja maksuttomia luontoretkiä. Keskiviikkona 13. heinäkuuta kello 18–20 järjestettävällä retkellä tutustutaan Luontokeskuksen asiantuntijan avustuksella saaren kasveihin ja levävyöhykkeisiin. Sunnuntaina 17. heinäkuuta kello 12–14 järjestetään saariseikkailu, joka on suunnattu 4–10-vuotiaille lapsille vanhempiensa seurassa. Retkille ei tarvitse ilmoittautua. Retket alkavat yhteysveneen saavuttua Harakan laituriin.

Harakan saaressa voi myös retkeillä omatoimisesti. Saaren luonto avautuu kulkijalle kilometrin pituiselta merkityltä polulta. Luonto- ja lajitietämystä voi harjoittaa myös Harakan luontokeskuksessa, missä esitellään esimerkiksi saarelta kerättyjä kasvinäytteitä.

Harakan saarelle ei saa tuoda koiria. Saarella pesii paljon lintuja. Pesimäaikaan 1.4.–15.8. saaren eteläkärki on rauhoitettu ja suljettu retkeilijöiltä.

Harakan saarelle pääsee yhteysveneellä Kaivopuiston Ullanlinnan laiturista. Vene kulkee saareen noin puolen tunnin välein.

Yhteysveneen aikataulu

Lisää aiheesta

Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri 2022

Harakan luontokeskus (Viikonloppuopastukset 7.5. — 25.9.2022, luontoretket ja saariseikkailut, leirit ja muu info)

Virtuaalikierros Harakkaan


Kuva: Raisa Ranta