Jirka Väätäisen Tyttö ja kartonkikorvakoru -teos jäteauton kyljessä.

Tyttö ja kartonkikorvakoru -teos jäteauton kyljessä muistuttaa lajittelun tärkeydestä

Joidenkin jäteautojen kylkeen ilmestynyt taiteilija Jirka Väätäisen Tyttö ja kartonkikorvakoru -teos tekee kierrätyskartongista taidetta ja herättelee näkemään jätteen arvokkaana raaka-aineena. Kodeista kerättyjen kartonkipakkausten määrä on kasvanut edellisvuoteen verrattuna.

Teos on kartonkinen kollaasi, jonka aiheena ja inspiraationa on hollantilaisen Johannes Vermeerin tunnettu maalaus Turbaanipäinen tyttö, joka tunnetaan paremmin nimellä Tyttö ja helmikorvakoru. 

- Halusin teoksellani leikitellä roskan ja korkeakulttuurin kontrastilla. Kauniin ja arvokkaan teoksen luominen uudelleen kierrätyskartongista voi parhaimmillaan herättää katsojan näkemään kartongissa myös kauneutta, ei vain roskaa, taiteilija Jirka Väätäinen kuvailee teostaan.

Jäteautojen taideteosten avulla HSY haluaa nostaa jätemateriaalin arvostusta ja herätellä asukkaita näkemään jätteet uusien tuotteiden arvokkaana raaka-aineena.

Kartonkia kerättiin alkuvuonna merkittävästi aiempaa enemmän

Koronakevään ja -kesän aikana pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukkaat lajittelivat ja kierrättivät kartonkia poikkeuksellisen paljon. Tammi-heinäkuussa kartonkia kertyi jäteastioihin 33 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan. 

Roskataidetta tulossa lisää

HSY:n jäteautoja tulee vuosien varrella erilaisilla taidekyljillä ajoon 120–150. Jäteautoihin tuodaan kokonainen sarja taidetta. Jäteautoihin on tulossa myös lasin ja metallin lajittelusta inspiraationsa saanut taideteos.

Jirka Väätäinen on ikuistanut taideteoksen syntyprosessin videoon, josta näkee kollaasimenetelmän vaatiman tarkkuuden ja hahmotuskyvyn.

Lisää aiheesta:

HSY:n tiedote

Kuva: HSY