Suuri vaarallisen jätteen keräysauto, jonka kyljissä on Samuli Siiralan tekemät kuvitukset.

Vaarallisen jätteen keräysauto lähtee kierrokselle keskiviikkona

Vaarallista jätettä keräävä auto kiertää Helsingissä syys-lokakuussa. Asukkaat voivat tuoda autoon maksutta esimerkiksi siivouskemikaaleja, energiansäästölamppuja sekä maaleja. Auto pysähtyy 32 paikassa 21.9.–10.10.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY suuntaa ylimääräisen vaarallisen jätteen keräyskierroksensa erityisesti alueille, joilla ei ole pysyvää vaarallisen jätteen keräyspistettä. Auto kiertää myös Espoossa. Auton pysähdyspaikat ja aikataulut on listattu HSY:n verkkosivulle hsy.fi/vjkerayskierros. Keskiviikkona 21. syyskuuta auto pysähtyy Alppiharjussa, Hakaniemessä, Kalasatamassa ja Kulosaaressa.

Vaarallisen jätteen keräysauton tunnistaa sen kylkiin maalatuista kuvituksista, jotka on tehnyt Samuli Siirala. Kuvituksilla tehdään tunnetuksi kodeissa käytettäviä arkisia tuotteita, jotka ovat jätteenä vaarallisia eikä niitä saa laittaa roskikseen, kaataa viemäriin tai heittää luontoon, vaan ne pitää toimittaa erillisiin vaarallisen jätteen keräyspisteisiin. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi jäteöljy, vanhentunut bensiini, loisteputket, käyttämättä jääneet aerosolipurkit ja -pullot sekä kynsilakka.

HSY:n jätehuollon käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen kannustaa asukkaita tuomaan tarpeettomat jätteet keräysautoon.

– Haluamme helpottaa vaarallisten jätteiden toimittamista keräykseen, jotta ne päätyvät asianmukaiseen käsittelyyn. Keräysalueen asukkailla kiinteät keräyspaikat ovat hankalimmin saavutettavissa, joten tuomme palvelun lähelle. Kevään keräysautokierrokselle tuotiin ennätyksellisen vähän vaarallista jätettä. Jos sitä on vielä jäänyt kotinurkkiin, nyt on hyvä tilaisuus päästä siitä eroon.

Syksyinen vaarallisen jätteen keräyskierros kotitalouksille on kokeilu, jossa HSY selvittää keräyksen toimivuutta ja asukkaiden kokemuksia siitä. Keräyskokeilun tulosten perusteella arvioidaan palvelun jatkamista tulevaisuudessa. Syksyn keräyksessä ei oteta vastaan sähkö- ja metalliromua kuten keväisin järjestettävässä keräysautokierroksessa.

Vaarattomankin jätteen keräyskierros tulossa

Kierrätyskeskuksen maksuton keräysauto kiertää Helsingissä 27.9. asti ja 31.10. Auto ei ota vastaan vaarallista jätettä ja huonekaluja, vaan siistiä ja ehjää kodin pientavaraa ja kodin tekstiilejä. Tällaisia tavaroita ovat esimerkiksi astiat, vaatteet, kengät, lelut, pelit, matot sekä urheilu-, retkeily- ja harrastusvälineet. Pienelektroniikka ja polkupyörät otetaan vastaan kaikenkuntoisina.

Lisää aiheesta:

HSY:n vaarallisten jätteiden keräys

Keräysauton aikataulut Helsingissä

Kierrätyskeskuksen kodin pientavaran keräys

Kuva: HSY

Uutinen on julkaistu 17.8. ja sitä on päivitetty 19.9.