Havis Amanda Kauppatorilla

Helsingissä vietetään jälleen vappua kaupungilla ja puistopiknikeillä

Kahden poikkeuksellisen etävapun jälkeen päästään juhlistamaan vappua jälleen kaupungilla, puistoissa ja piknikeillä. Havis Amanda -patsas Kauppatorilla lakitetaan tuttuun tapaan vappuaattona lauantaina.

Yksi Helsingin rakkaimmista vappuperinteistä, Mantan lakitus, järjestetään jälleen yleisön edessä. Tänä vuonna Mantan lakittaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY). Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar tuo kaupungin tervehdyksen lakituksen yhteydessä lauantaina klo 17.30. Edellisen kerran Manta lakitettiin yleisön edessä keväällä 2019.

Sunnuntaina eli vapunpäivänä iso osa kaupunkilaisia kokoontuu vapunviettoon Kaivopuistoon. Lisäksi ympäri kaupunkia järjestetään erilaisia vapputapahtumia, kuten konsertteja, vappumarsseja ja -lounaita.

Kutkuttavasta kevään tulosta huolimatta korona ei ole kadonnut keskuudestamme, joten edelleen on hyvä huomioida terveysturvallisuus ja jäädä kotiin, mikäli tuntee olonsa yhtään kipeäksi.

Kaupunki varautuu vappuun vessoin ja roskiksin

Kaupunki järjestää vapun juhlijoille keskustaan ja Kaivopuistoon tapahtumaroskiksia, avolavoja, kuohuviinipullojen keräyslavoja sekä peltitynnyreitä kytevälle grillijätteelle.

Vessoja on Kaivopuistossa, Esplanadinpuistossa, Rautatientorilla, Kauppatorilla kauppahallin luona, Kaisaniemen puistossa, Tähtitorninmäellä, Ruttopuistossa ja Sinebrychoffin puistossa. Vessoista osa on invavessoja.

Kunta-alan työntekijöiden ylityökielto sekä mahdollinen lakko voivat vaikuttaa vapun jälkien siivoamisen aikatauluun. Lakon on määrä alkaa 3. toukokuuta.

Lue lisää kaupunkiympäristön uutisesta

Musiikkia ja sirkusta

Helsinkiläisille ja vieraille on tarjolla erilaisia tapahtumia vappuviikonloppuna. Helsingin kaupunginorkesterin Vappumatineaa ei voi ohittaa! Tänä vuonna pirskahtelevasta tunnelmasta yhdessä orkesterin kanssa vastaavat kapellimestari Markus Lehtinen ja tenori Tuomas KatajalaKonserttiohjelma

My Helsingin sivuilta löytyy tapahtuma- ja menovinkkejä vapunviettoon. 

Menneiden vuosikymmenten vapputunnelmiin voi tutustua Helsingin kaupunginmuseon sivuilla: Havis Amanda ja vappu

Helsingin huvikausi alkaa Linnanmäen avautuessa perjantaina 29. huhtikuuta. Avajaisviikonloppua vietetään Lasten Vapun merkeissä. Karhupatsas lakitetaan Linnanmäen perinteitä vaalien. Sirkusorkesteri Törähdys ja monet tutut hahmot kuten Hip Hop Hiiret viihdyttävät lapsia viikonloppuna.

Kulttuurikeskus Stoassa nähdään vappuaattona mimiikalla ja kauhuelokuvista tutulla splätterillä maustettua sirkusta Circo Aereon Lion – The Weird and Magical Abracadabra Circus Showssa. Vuotalossa esiintyvät puolestaan Johanna Försti ja Antti Koivula Band. Annantalon Kevätfestareilla esiintyy Sirius The Noidat -esityksessään ja lisäksi tarjolla on Outo Olio -työpaja. Helsingin taidemuseo HAMin Lauantaipajassa rakennetaan mekaanisia klemmarivekottimia.

Tarkempi ohjelma ajankohtaisista Helsingin tapahtumista löytyy tapahtumat.hel.fi -sivulta.

Nuorten auttamisoperaatio vappuaattona 

Helsingin keskustassa ja alueilla järjestetään nuorten auttamisoperaatio vappuaaton iltana ja -yönä. Operaation tarkoituksena on kohdata ja auttaa alle 18-vuotiaita nuoria muun muassa keskustelemalla, antamalla heille ensiapua kaduilla ja ohjaamalla sairaalahoitoon tarvittaessa.

Jalkapartiot kiertävät mm. Helsingin keskustan alueella, Kaivopuistossa ja Vuosaaressa sekä muilla nuorten yleisesti suosimilla paikoilla, kuten Munkkiniemen, Rastilan, Hietsun ja Pikkukosken uimarannoilla. Operaatio alkaa klo 17.00 ja jatkuu tarpeen mukaan niin kauan kuin nuoria on liikkeellä.

Operaation järjestää Helsingin kaupungin nuorisopalvelut, yhteistyössä mm. Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirit, kirkon Saapas-toiminta, Aseman Lapset, Vantaan ja Espoon kaupungit sekä poliisi ja ensihoito.

Lue lisää auttamisoperaatiosta

Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut vappuna 2022

Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Helsinkiläiset voivat tehdä oirearvion verkossa osoitteessa omaolo.fi. Palvelussa saa toi-mintaohjeet ja voi tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin. Testiin voi tarvttaessa hakeutua myös soittamalla koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (joka päivä klo 8–18).

Helsingin koronavirusrokotuksista löytyy tietoa osoitteessa koronarokotus.hel.fi.

Terveysasemat

Terveysasemat ovat auki pe 29.4. klo 8 – 16. Terveysasemat ovat kiinni vapunaattona la 30.4. ja vapunpäivänä su 1.5.

Terveysneuvontaa 24 h - p. 09 310 10023

Terveysneuvonnasta saa tietoa Helsingin terveyspalveluista ja sairauksien hoito-ohjeita ympäri vuorokauden (24 h) tavallisen puhelun hinnalla.

Päivystysapu p. 116 117

Oman terveysaseman ollessa kiinni kiireellistä hoitoa vaativat potilaat hoidetaan ympäri vuorokauden päivystyksessä.

Soita ennen päivystykseen hakeutumista maksuttomaan numeroon 116 117. Numerossa palvellaan ympäri vuorokauden.

Aikuiset (16 vuotta täyttäneet)

Meilahden yhteispäivystys, Haartmaninkatu 4, rakennus 12
Malmin yhteispäivystys, Talvelantie 6 J

Kiireellisissä sairaustapauksissa oman terveysaseman ollessa kiinni helsinkiläiset voivat hakeutua myös Jorvin päivystykseen Espooseen, Turuntie 150 tai Peijaksen päivystyk-seen Vantaalle, Sairaalakatu 1.

Lapset ja nuoret

Uusi lastensairaala, Stenbäckinkatu 9

Suun terveydenhuollon päivystys

Suun terveydenhuollon päivystys on auki auki vappuna 30.4. - 1.5. klo 9 - 21 Puistosai-raalassa, Stenbäckinkatu 11, C-ovi. Ajanvaraus on avoinna klo 8 - 21, p. 09 471 71110. Yöpäivystys sijaitsee Töölön sairaalassa tapaturma-asemalla, Töölönkatu 40, p.116 117.

Soita ennen kuin tulet päivystykseen.

Sosiaali- ja kriisipäivystys 24 h

Sosiaali- ja kriisipäivystys palvelevat vappuna ympäri vuorokauden. Sosiaalipäivystys, puh. 020 696 006 ja kriisipäivystys, puh. 09 310 44222.

Henkeä uhkaavat tilanteet - soita 112

Vakavissa ja henkeä uhkaavissa sairaus- ja onnettomuustapauksissa saa apua ympäri vuorokauden numerosta 112.

Pääkaupunkiseudun liikenne vappuna 2022

Vappuaattona 30.4. ajetaan lauantain aikataulujen mukaan ja vappupäivänä 1.5. sunnuntain aikataulujen mukaan. Sekä vappuaattona että vappupäivänä on lisäliikennettä.

Raitiovaunuilla on keskustassa poikkeusreittejä vappuaattona klo 15.30 alkaen Mantan lakituksen ja vappukulkueiden vuoksi. Myös vappupäivänä voi keskustan liikenteessä olla viivästyksiä kulkueiden vuoksi. Poikkeusreitit ja aikataulut löytyvät Reittioppaasta.

Lisätietoa liikenteestä HSL:n verkkosivuilta.

Lisää tietoa

Linnanmäki

Uutinen on julkaistu 28.4. ja sitä on päivitetty 29.4.