Kaupunkipyöräkausi alkaa 1.4. Kuva: HSL

Kaupunkipyörät palaavat kaduille huhtikuun alussa

Helsingissä ja Espoossa pääsee polkemaan kaupunkipyörillä 1.4. alkaen. Koko kauden käyttäjäksi on mahdollisuus rekisteröityä HSL:n kaupunkipyöräsivustolla jo nyt. Sivuston osoite on hsl.fi/kaupunkipyorat. Koko kauden eli seitsemän kuukauden käyttöoikeus maksaa 35 euroa.

Pyörän käyttöoikeuden ostaminen päiväksi tai viikoksi on mahdollista kauden käynnistymisestä alkaen. Päivän ja viikon käyttöoikeudet maksavat 5 ja 10 euroa.

Kaikkiin tuotteisiin sisältyy rajaton määrä 30 minuutin matkoja niiden voimassaolon ajan. Jos pyörää käyttää yhtäjaksoisesti pidempään kuin puoli tuntia, lisäveloitus on euro kutakin puolta tuntia kohden. Enimmäiskäyttöaika on 5 tuntia. Ylityksestä veloitetaan lisämaksujen ohella 80 euron viivästysmaksu.

Uusia asemia ja lisää pyöriä

Helsingissä ja Espoossa on kauden alkaessa käytössä yhteensä 3 520 pyörää. Pyöräasemia on Helsingissä 242 ja 110 Espoossa.

Runsasluminen talvi on hankaloittanut asemien asennusta, eikä aivan kaikkia niistä ehditä saada paikoilleen huhtikuun alkuun mennessä. Käytössä olevat asemat näkyvät HSL:n Reittioppaassa, johon pääsee helposti kaupunkipyöräsivuston kautta.

HKL laajentaa kaupunkipyöräpalvelua Helsingissä, jonne tulee kauden aikana 105 uutta asemaa ja 1 050 uutta pyörää. Uudet asemat asennetaan vaiheittain touko- ja kesäkuun aikana. Kaikki uudet pyörät tulevat käyttöön heinäkuun alkupuolelle mennessä.

Kaupunkipyöräkausi käynnistyy myös Vantaalla huhtikuun alussa. Helsingin ja Espoon kaupunkipyöräpalvelu ei ole yhteensopiva Vantaan palvelun kanssa, joten pyöriä ei voi käyttää ristiin.

Kaupunkipyöräsivusto on uudistunut

HSL on uudistanut kaupunkipyöräsivustonsa, jolla on otettu käyttöön nettipalveluiden vaatimuksia. Maksukortin syöttämisen yhteydessä vaaditaan vahva tunnistautuminen, mikä parantaa maksamisen tietoturvaa. Myös käyttöehdot ja tietosuojaseloste on päivitetty.

HSL:n tavoitteena on se, että sivut palvelisivat asiakkaita entistä paremmin. Kaikkien käyttäjien tulee luoda HSL-tunnus, ostipa asiakas sitten koko kauden, päivän tai viikon käyttöoikeuden. Näin asiakas pääsee itse hallinnoimaan ja muokkaamaan omia henkilötietojaan ja näkemään oman matka- ja maksuhistoriansa HSL-tunnuksen kautta.

Matkahistoriaan on tullut vuosikohtainen erittely ja yhteenveto. Matkahistorian kautta asiakkaan on helppoa antaa palautetta pyörästä tai pyöräasemasta.

Oma lähipyöräasema löytyy entistä helpommin Reittioppaan uudella toiminnolla. Jos paikannus on sallittu, Reittiopas näyttää lähellä olevat pyöräasemat, saatavilla olevien pyörien määrän ja reitin asemalle. Asiakas saa samat tiedot esille myös syöttämällä osoitteensa.

Muutama ohje, jotta kaupunkipyöräily sujuu

  • Pyörällä on aina ajettava pyörätiellä, tai jos sitä ei ole, ajoradalla. Jalkakäytävällä pyörää on talutettava.
  • Näin korona-aikana tulee huolehtia myös turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta. Ajaessa voi käyttää hanskoja.
  • Pyörän palautuksessa on oltava tarkkana, että pyörän näytölle tulee viesti palautuksen onnistumisesta.
  • Täydelle asemalle palautus onnistuu, jos ”Palautus” on valittavissa näytöltä. Helsingin pyörässä (ohjaustangossa HKL:n logo) palautus on numero 1 ja Espoon pyörässä (ohjaustangossa Espoon logo) numero 2. Kun pyörän ohjaustanko on lukittunut, on vielä vedettävä ohjaustangosta tuleva vaijeri viereisen pyörän rungon ympäri ja lukittava se takaisin palautettavan pyörän rungossa olevaan koloon.
  • Telineen viereen palautettu pyörä kannattaa ottaa ensimmäisenä käyttöön. Näin asemat saadaan pidettyä siistimpinä.
  • Jos huomaa epäkunnossa olevan pyörän, sen satula kannattaa kääntää taaksepäin merkiksi huoltohenkilöstölle ja muille kaupunkipyöräilijöille. Lisäksi tulee tehdä vikailmoitus.
  • Kaupunkipyörien vikailmoituksen voi tehdä osoitteessa hsl.fi/kaupunkipyörät/palaute tai matkahistoriasta löytyvän linkin kautta.

Kaupunkipyörien asiakaspalvelun puhelinnumero on 09 4257 8810 ja sähköpostiosoite contact@citybikefinland.fi. Puhelinpalvelun aukioloajat ovat ma–pe klo 7–19 ja la–su klo 9–17.

Kaupunkipyöräpalvelusta vastaavat Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos HKL Helsingissä ja Espoon kaupungin Tekninen ja ympäristötoimi Espoossa. Palvelua ylläpitää CityBike Finland. Digipalveluista, markkinoinnista sekä asiakassuhteista vastaa Helsingin seudun liikenne HSL. Clear Channel Suomi Oy vastaa hankkeeseen liittyvästä mainosmediasta sekä kumppanuuksista.

Uutinen julkaistu 29.3. ja tuoreutettu 1.4.