Pikaratikka Vallilan varikon pihalla.

Pikaratikan käyttöönotto edistyy

Ensimmäinen uuden sukupolven pikaratikka ForCity Smart Artic X54 saapui Helsinkiin huhtikuun alussa. Kotiuduttuaan Vallilan ja Koskelan varikoille, vaunulla on tehty koeajoja Helsingissä.

Raide-Jokeri-hankkeen raitiovaunuhankinnan projektipäällikkö Marko Tuomela kertoo, mitä pikaratikalle kuuluu nyt.

—Tyyppikokeet ovat edistyneet aikataulun mukaisesti, eikä teknisiä ongelmia ole havaittu. Muutama tekninen yksityiskohta ja ohjelmistot vaativat toki vielä säätö- ja kehitystoimia, mutta vaunun kulku- ja matkustusmukavuus ovat korkeatasoisia. Esisarjan vaunun säätäminen ja kehittäminen sekä muutosvaikutusten arviointi muun muassa ajotilanteissa on luonnollista kehityskaarta sarjatuotantoa ajatellen, Tuomela kertoo.

Tyyppikokeet saadaan suoritettua loppuun heinäkuun aikana, jonka jälkeen aloitetaan kuljettajakoulutukset. Vaunu siirtyy matkustajaliikenteeseen ja ongelmattomaan ajoon elokuussa 2021. Eräs tyyppikokeista on kantakaupungin rataverkon läpiajo. Koe suoritettiin viikolla 20, ja sen aikana havaittiin muutamia kaarteissa olevia pysäkkejä, joiden rakennetta joudutaan hieman korjaamaan.

#BongaaPikaratikka-kilpailu Instagramissa

HKL, HSL ja Raide-Jokeri järjestävät pikaratikan bongauskisan Instagramissa 1.6. —31.7.21. Kilpailuun voi osallistua julkaisemalla vaunusta kuvan tunnisteella #BongaaPikaratikka. Jaamme kuvia omilla tileillämme, ja arvomme heinäkuun lopussa yllätystuotepalkinnon kaikkien osallistujien kesken.

Milloin pikaratikkaa sitten voi nähdä ajossa, projektipäällikkö Marko Tuomela?

— Monet tyyppikokeet suoritetaan öisin, joten bongaaminen haastaa nauttimaan yöllisestä Helsingistä, Tuomela kertoo. — Vaunulla ajetaan kuitenkin ajokoulutusta kesäkuun alussa, jolloin sen voi nähdä kaupungilla myös päiväsaikaan. Heinäkuussa bongaaminen helpottuu kuljettajakoulutusten alkamisen myötä.

Seuraa meitä Instagramissa @HKLhst