Kuvassa työskennellään tietokoneella.

Helsingin medialukion opiskelijat mukana testaamassa uutta teknologiaa

Helsingin medialukiossa kokeillaan Elisan 5G-ratkaisua, jonka avulla opiskelijat voivat tutustua lukion ulkopuolella oleviin kohteisiin myös luokkahuoneesta käsin ja kokea näin opetustilanteet mahdollisimman todentuntuisena myös etänä.
Lokakuun alussa alkavassa pilotissa 5G-yhteyttä ja tarkkaa reaaliaikaista videokuvaa yhdistävällä 5G-ratkaisulla opetusympäristöä voidaan seurata ja havainnoida 360-asteisesti niin, että kokemus on mahdollisimman samanlainen kuin fyysisesti paikalla ollessa. Opiskelijat seuraavat pilotin puitteissa tapahtuvaa opetusta luokassa olevalta isolta näytöltä, jonka 8K-tasoinen kuvanlaatu on 36 kertaa tarkempi kuin esimerkiksi normaaleissa videoneuvotteluissa. 5G-yhteyden avulla kuvanlaatu pysyy teräväpiirtoisena.

– Opetustilanteita tapahtuu myös lukion ulkopuolella, johon voi esimerkiksi vallitsevan koronatilanteen vuoksi olla mahdotonta mennä isolla porukalla. Näihin tilanteisiin uusi teknologia ja uudet ratkaisut tarjoavat mahdollisuuksia ilman, että opetuskokemus kärsii siitä, ettei tietyissä paikoissa voi olla koko luokka samanaikaisesti. Helsingin kaupungin tavoitteena on olla edelläkävijä teknologian hyödyntämisessä mahdollisimman laaja-alaisesti. Tämän vuoksi kokeilemme rohkeasti erilaisia tapoja tehdä asioita, Helsingin kaupungin tietohallintopäällikkö Soili Haapala kertoo.

– Lähdemme rohkeasti tutkimaan, millaisia uusia näkökulmia virtuaaliopetus- ja -opiskelu osallistujilleen tarjoaa sekä millaisia vaikutuksia sillä on opiskelijoiden käsityksiin itsestään oppivina yksilöinä. Kokeilu avaa myös uusia mahdollisuuksia opiskelijalähtöisen, luovan ja rohkean pedagogiikan toteuttamiselle Helsingissä sekä edistää samalla tasa-arvoisen ja vastuullisen oppimisen ideologiaa koko pääkaupunkiseudulla, kertoo Helsingin medialukion rehtori Ukkopekka Hyvönen.

– Elisan kattava 5G-verkko Helsingissä mahdollistaa paljon kaistaa vaativan lähetyksen koululuokkaan hyvälaatuisena. Koronatilanne tuo omia haasteita fyysisiin kohtaamisiin, joita pystytään ratkaisemaan teknologian avulla. Vastaavaa 5G-ratkaisua voidaan varmasti käyttää myös muilla toimialoilla, kertoo Elisan liiketoimintajohtaja Petteri Svensson.

Pilotissa pyritään löytämään pedagogisia hyödyntämismahdollisuuksia uudelle teknologialle. Kokeilu toteutetaan osana Helsingin kaupungin kokeilualustatoimintaa ja 6Aika Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hanketta.

Kuva Unsplash.