5G-drooni käytössä. Kuva: Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut Etelä-Suomessa -hanke.

5G-droonipalvelua kokeillaan Helsingissä ympäristönhoidon töissä

Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara ja Helsingin Pelastuslaitos kokeilevat syyskuussa uudenlaista droonipalvelua, jonka tavoitteena on sujuvoittaa ympäristönhoidon sekä pelastuslaitoksen töitä ja vähentää samalla kaupungin CO2-päästöjä.

Kokeilussa testataan Elisan ja Vertical Hobbyn tuottamaa palvelua, joka hyödyntää 5G-verkkoa ja korkealaatuista 360-videokuvaa. Stara kokeilee droonipalvelua luonnonmukaisten alueiden kuten metsien ja luonnonsuojelualueiden kuvauksessa ja hoidon kohdentamisessa. Kokeilun käyttötilanteisiin lukeutuvat muun muassa metsän tilan selvittäminen myrskytuhojen jälkeen ja kurtturuusuesiintymien kartoitus saaristossa. Myrskytuhojen osalta koelennot lennetään Keskuspuistossa 16.9. ja kurtturuusuja kartoitetaan saaristossa 22.9.

Pelastuslaitos testaa droonipalvelua syyskuun lopulla öljyntorjuntapuomien asentamisessa ja tilannekuvan hyödyntämisessä. Drooni pystyy kantamaan jopa 20 kilon kuorman, jonka vuoksi sitä voi käyttää myös raskaissa tehtävissä miehitettyjen lentojen korvaamiseksi.

Kokeilu tehdään yhteistyössä Forum Virium Helsingin kanssa ja se valittiin kesäkuussa Forum Viriumin Drone-as-a-service -ohjelmaan osana Vähähiilisyyttä tukevat droonipalveluratkaisut Etelä-Suomessa -hanketta.

5G-droonit tuovat ekologisuutta aluevalvontaan sekä tehokkuutta luonnonsuojelualueiden hoitoon ja öljyvahinkojen torjuntaan

5G-droonipalvelun konkreettinen hyöty on siinä, että esimerkiksi myrskyn tekemiä tuhoja päästään droonin ja 360-livekuvan välityksellä arvioimaan ja korjaamaan heti myrskyn jälkeen. Livekuvaa voivat seurata samanaikaisesti useat eri tahot toimipisteistään käsin. Tällöin säästyy matkustuskilometrejä sekä päällekkäistä työtä, ja lopputuloksena korjaustoimenpiteet alkavat entistä nopeammin ja CO2-päästöt vähenevät.

Droonipalvelu taipuu myös lukuisiin muihin käyttökohteisiin: sen avulla voidaan valvoa rakennustyömaita, tunnistaa riskejä reaaliaikaisesti tekoälyn avulla ja etsiä turvallisia laskeutumispaikkoja tunnistamalla alueella liikkuvat ihmiset ja lemmikkieläimet.

Teknisesti palvelun mahdollistaa Elisan kattava 5G-verkko, jonka kautta huipputarkan 8K-laatuisen 360-videon lähettäminen ilmasta päätelaitteisiin onnistuu reaaliajassa. Vastaavanlaisia videoita on tavallisesti pitänyt tehdä miehitetystä pienkoneesta tai helikopterista kuvaten. Droonipalvelun tuottamaa livekuvaa voidaan myös seurata mobiilipäätelaitteella mistä vain, myös maankamaralta.

Vähähiilisyyttä tukevat droonipalveluratkaisut Etelä-Suomessa -hanketta rahoittaa Uudenmaan liitto Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Kokeilulla etsitään hiilineutraaleja ratkaisuja, jotka tukevat Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmaa. Hiilineutraalius on myös Elisan tavoitteissa jo vuoden 2020 loppuun mennessä. Elisan missiona on rakentaa digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus, ja vähähiilisten palveluiden kehittäminen on tässä tärkeässä roolissa.