Viistoilmakuva Malmilta Ala-Malmin puistosta ja Malmitalosta

Asumisen ja maankäytön seurantaraportti luettavissa verkossa – asuntotuotantotavoite ylittyi, kaupunkiuudistus käynnistyi

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli 18.5. kokouksessaan Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön ohjelman (AM-ohjelma) uusimman seurantaraportin, jossa luodaan katsaus vuoden 2021 kehitykseen. Nykyinen AM-ohjelma on laadittu vuosille 2020–2023.

AM-ohjelman toimeenpano jatkui vuonna 2021 globaalin pandemian aiheuttamissa poikkeuksellisissa oloissa. Tästä huolimatta asuntorakentaminen oli vilkasta – asuntoja oli rakenteilla vuoden lopussa aiempien vuosien tapaan yli 10 000.

Ohjelmassa määritelty asuntotuotantotavoite ylittyi, kun vuoden aikana valmistui 7105 asuntoa tavoitteen ollessa 7000 asunnossa. Vaikka Helsingin väestönkasvu hidastui vuonna 2021 toista vuotta peräkkäin, asuntokauppa kävi ennätysvilkkaana ja asuntojen hintojen nousu jatkui.

Vuokrat nousivat sen sijaan maltillisesti ja uusien vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen sopimuksissa nähtiin jopa hienoista vuokrien laskua. Vapaiden vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen määrä on selvästi lisääntynyt koronaa edeltävästä tasosta.

Yli puolet sekä valmistuneista että aloitetuista asunnoista oli vuokra-asuntoja. Enemmistö asuntotuotannosta, yli 4 000 asuntoa, oli yksiöitä ja kaksioita ja asuntojen keskikoon pieneminen jatkui.

Kaupunkiuudistusalueilla kunnostettiin puistoja ja kokeiltiin viherkeitaita

Vuoden 2021 aikana tuotiin ensimmäisiä uudistuksia kaupunkiuudistusalueille, joita ovat Malmi, Malminkartano-Kannelmäki sekä Mellunkylä. Lisäksi syksyllä 2021 laaditussa uudessa kaupunkistrategiassa määriteltiin, että myös Vuosaaren Meri-Rastilassa sovelletaan kaupunkiuudistuksen periaatteita.

Kaupunkiuudistus on toimintamalli, jonka tavoitteena on luoda uutta elinvoimaa vanhoille asuinalueille panostamalla kunnostamiseen, uuden rakentamiseen ja asukkaiden hyvinvointiin. Pitkällä aikavälillä tavoitteena on mittava uuden asuntorakentamisen lisääminen alueille.

Esimerkiksi kaupunkiuudistusalueille älykaupunkiratkaisuja tuova Fiksu kaupunki -hanke toi Malminkartanoon ja Malmille tilapäisiä vehreitä kaupunkikeitaita. Kaupunkikeitaat loivat alueille viihtyisän kohtaamispaikan, jossa järjestettiin kesän mittaan pienimuotoisia tapahtumia. 

Kaupunkiuudistusalueet ovat myös osa ympäristöministeriön koordinoimaa lähiöohjelmaa. Vuonna 2021 lähiöohjelman puitteissa kaupunkiympäristön viihtyisyyttä lisäsivät esimerkiksi Malminkartanon kuntoportaiden uudistus sekä Leikkipuisto Kaunokin, Renginmäen leikkipaikan ja Luutnantintien istutusten kunnostustyöt sekä leikkipuisto Traktorin peruskorjauksen valmistuminen.

Koko AM-ohjelman seurantaraportti on luettavissa tämän linkin kautta

Lue lisää:

Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelma (AM-ohjelma)

Kaupunkiuudistus

Kuva: Lauri Rotko