Keskustakirjasto Oodi kukkaistutusten takana.

Helsingin kaupungin kesätoimintaa ja -palveluja Ukrainasta saapuneille

Tästä yhteenvedosta Ukrainasta sotaa paenneet saavat tietoa Helsingin kaupungin kesäkauden palveluista. Julkaisemme yhteenvedon suomen lisäksi ukrainaksi, venäjäksi, englanniksi ja ruotsiksi.

Kaupungin peruspalveluiden, kuten esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä kasvatuksen ja koulutuksen palveluiden, tiedot on koottu verkko-osoitteeseen hel.fi/ukraina.

Leikkipuistot

Helsingin leikkipuistot tarjoavat lapsiperheille ja koululaisille kesällä mukavaa ja monipuolista tekemistä, ohjattuja toimintatuokioita ja erilaisia tapahtumia turvallisessa ympäristössä. Leikkipuistoissa järjestettävään toimintaan ovat tervetulleita kaikki kielestä tai taustasta riippumatta. Suomen kielen opetusta ja Kotoklubi Kaneli -toimintaa järjestetään useissa leikkipuistoissa eri puolilla kaupunkia kesän aikana. Toiminta on maksutonta eikä siihen tarvitse ilmoittautua.

- Leikkipuistoissa on tarjolla myös järjestöjen, kuten Mannerheimin lastensuojeluliiton ja Ensi- ja turvakotien liiton, antamaa tukea.

- Lisätietoja leikkipuistojen kesätoiminnasta ja aukiolevista leikkipuistoista osoitteessa: https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/leikkipuistojen-kesa

- Maksuton puistoruokailu: Helsingin leikkipuistoruokailun perinne täyttää tänä kesänä 80 vuotta. Kaupunki tarjoaa avoinna olevissa noin 40 leikkipuistossaan ympäri Helsinkiä (pois lukien Loru ja keskuskirjasto Oodi) maksuttoman lämpimän lounaan kaikille alle 16-vuotiaille 6.6.–10.8.2022 välisenä aikana arkipäivisin klo 12. Maksuttomaan ruokailuun ei tarvitse ilmoittautua. Mukaan tarvitaan vain oma syvä lautanen, aterimet ja ruokajuoma. Lisätietoja: https://www.hel.fi/palvelukeskus/fi/Ateriapalvelut/leikkipuistoruokailu/

Toisen asteen oppilaitoksien kesätoiminta

Stadin ammatti- ja aikuisopisto järjestää Ukrainasta saapuneiden työllisyyttä parantavia ja Suomessa itsenäistä pärjäämistä tukevia toimia kesä–elokuussa. Osana toimintaa on mahdol-lista parantaa suomen kielen taitoa.

Mukana ohjaustyössä on opettajia, työvalmentajia, monikielisiä ohjaajia ja yrityskoordinaattoreita. Stadin AO:n osalta kesän toiminta toteutetaan pääsääntöisesti Teollisuuskadun toimipaikassa. Yhteydenotot hakutoimiston kautta: puh. +358 9 310 89318.

Joukkoliikenne

Ukrainan passilla voi matkustaa Helsingin seudun joukkoliikenteessä liputta myös kesäkuukaudet 31.8.2022 saakka. Lisätietoja: hsl.fi

Kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut

Helsingistä löytyy tänä kesänä ennätyksellinen määrä upeita tapahtumia kaupunkilaisten ja vierailijoiden iloksi. Helsingissä voi myös harrastaa monipuolisesti kesän aikana.

Turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeneet ja asiasta päätöksen jo saaneet henkilöt pääsevät alenuksella Helsingin taidemuseoon ja Hakasalmen huvilaan sekä Helsingin kaupungin hallinnoimiin uimahalleihin, kuntosaleille ja muihin sisäliikuntapaikkoihin.

Paljon esityksiä Espan lavalla koko kesän

Tänä vuonna Espan lavan ohjelmistossa painottuu erityisesti kulttuurillinen moninaisuus. Yleisö pääsee kesän aikana nauttimaan muun muassa kuubalaisista ja afrikkalaisista rytmeistä, saamenkielisistä sävelistä, kuoroesityksistä, runoista, tanssitaiteesta ja erilaisista teemapäivistä. Tapahtumat jatkuvat koko kesän aina syyskuun ensimmäiseen, pidennettyyn päättäjäisviikonloppuun saakka. Kaikki Espan lavan tapahtumat ovat maksuttomia ja esteettömiä.

Espan lavan ohjelma osoitteessa: http://www.espanlava.fi/en/frontpage

Helsingin elävät kadut tuo esitystaiteen keskustan kaduille

Helsingin elävät kadut on kulttuuriohjelmakokonaisuus, joka vie esittävän taiteen keskustan kaduille ja kutsuu kaupunkilaiset nauttimaan kohtaamisista ja yhdessäolosta. Ohjelman kuratoinnissa on keskitytty mahdollisimman monipuolisesti eri taiteenalojen freelancereiden työllistämiseen. Musiikki, tanssi, sirkus, performanssit, katuteatteri sekä osallistavat työpajat levittäytyvät keskustan kaduille 16.6.–25.8. Luvassa on paikasta toiseen kiertävää ohjelmaa kaikenikäisille joka torstai sekä useana viikonloppuna.

Helsingin elävät kadut löydät Kauppatorilta Helsinki Biennaali -paviljongista, Töölönlahden Makasiinipuistosta, Kansallismuseon kesäpihalta, Espan lavalta sekä kaupungin Kesäkaduilta Designmuseon edustalta

Ohjelma kokonaisuudessaan osoitteessa: tapahtumat.hel.fi

Liikuntapalvelut

Helsingin kaupunki tarjoaa lukuisia liikuntamahdollisuuksia ympäri vuoden. Tarjolla on muun muassa sisäliikuntapaikkoja: uima-, jalkapallo- ja urheiluhalleja sekä kuntosaleja. Sisäliikuntalajien ystävien kannattaa käydä tutustumassa olympianäyttämönäkin toimineeseen Töölön Kisahalliin sekä monipuoliseen Liikuntamyllyyn.

Ulkoliikuntapaikat kuten tekonurmi- ja yleisurheilukentät sekä kuntoportaat ovat myös kaupunkilaisten vapaassa käytössä. Lisäksi kesällä tarjolla on maksutonta puistojumppaa sekä ympäri vuorokauden auki olevia maksuttomia ulkokuntosaleja.

Kesän ehdottomia vapaa-ajanpaikkoja ovat maauimalat, Uimastadion ja Kumpulan maauimala. Uimastadion on avoinna 15.5.–11.9. ja Kumpulan maauimala 22.5.–21.8. Lisäksi Helsingissä on 12 valvottua uimarantaa, joissa rantapelastajat valvomassa 6.6.–14.8. Kesällä kannattaa tu-tustua myös Helsingin upeaan saaristoon, jonne pääsee helposti lauttayhteydellä.

Kulttuurikeskukset – Annantalo, Caisa, Kanneltalo, Malmitalo, Maunula-talo, Savoy, Stoa ja Vuotalo

Helsingin kulttuurikeskuksissa järjestetään paljon tapahtumia, joista suuri osa on maksuttomia. Tarjolla on muun muassa musiikkia, teatteria, elokuvia, tanssiesityksiä ja lastentapahtumia.
Maunula-talon Kesäaukiolla nautitaan muun muassa esittävän taiteen open stage -illoista ja kiinnostavien artistien perjantaikeikoista. Stoan pihalla tutustutaan kansainvälisiin puutarhatunnelmiin ja ihastellaan eri puolilta maailmaa kotoisin olevia hyötykasveja, yrttejä ja kukkia, kun taas Annantalon vehreässä yhteisöpuutarhassa opetellaan viljelytaitoja ja viihdytään ren-noissa puutarhatunnelmissa keskellä kaupunkia. Kulttuurikeskusten kesäpihoille on vapaa pääsy.
Annantalon, Kanneltalon, Malmitalon, Stoan ja Vuotalon pihalla kohdataan lisäksi maksuttomien kaupunkitanssien merkeissä. Arki-iltojen tanssituokioissa opetellaan paritansseja, kuten valssia, tangoa ja sambaa koulutettujen tanssinopettajien ohjauksessa, ja paikalle voi tulla joko parin kanssa tai yksin.
Kulttuurikeskusten kesätapahtumia on luvassa aina elokuulle asti, jolloin Vuotalon pihan täyttävät torstai-iltojen konsertit ja Kanneltalossa juhlitaan kulttuurikeskuksen 30-vuotissynttäreitä muun muassa musiikkikeikkojen, puistokirppiksen ja lastenohjelman merkeissä. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Kulttuurikeskusten tarkempi ohjelmisto osoitteessa: tapahtumat.hel.fi

Museot

Helsingin kaupunginmuseon, Hakasalmen huvilan, Ratikkamuseon, Ruiskumestarin talon ja Työväenasuntomuseon kesä on täynnä kiinnostavia näyttelyjä ja riemastuttavia tapahtumia. Maksutonta tekemistä ja uusia kokemuksia lapsille ja lapsenmielisille löytyy kaupunginmuse-on Lasten kaupungista ja uudistuneesta Ratikkamuseosta kesän jokaisena päivänä. Ruiskumestarin talossa nautitaan elävästä musiikista Pihasoittojen merkeissä – laajasti eri musiikinaloja esittelevät konsertit soivat säävarauksella lauantaisin klo 14 ja niihin on vapaa pääsy. Hakasalmen huvilan Rikoksen ja rakkauden kaduilla -näyttelyyn käy Museokortti ja museokaupoissa on monipuolisia kesäetuja sekä kortin omistajille että muille kesäkävijöille.

HAM Helsingin taidemuseossa on voimassa 5 euron kesälippu kaikille 18–30-vuotiaille 31.8. asti ja alle 18-vuotiaat pääsevät museoon aina maksutta. Kaarihalleissa on esillä Tanssi! - Liikettä kuvataiteessa 1880–2020 -näyttely, joka on eri aikakauden taiteilijoita yhdistävä kokonaisuus. Suomalaisten kokoelmien helmistä esillä ovat muun muassa Anna Estarriola, Eva Gyldén, Sini Pelkki, Kalervo Palsa, Laila Pullinen, Eino Ruutsalo, Hugo Simberg, Ellen Thesleff ja Venny Soldan-Brofeldt. HAMissa on koettavissa myös rakastetun helsinkiläispariskunta Greta ja Sulho Sipilän elämästä ja taiteesta kertova näyttely 14. elokuuta asti. HAM Shopissa on valikoima Helsinki-kesätuotteita alennettuun hintaan.

Nuorisopalvelut

Kesällä Helsingissä on paljon maksutonta tekemistä lapsille ja nuorille. Tarjonnan löytää kätevästi Nuorten Helsinki -sivustolta: https://nuorten.hel.fi/en/summer/

Kesätekemistä nuorille löytyy 70 nuorisotalolta ja niiden läheisyydestä. Ohjelmassa on tarjolla muun muassa jalkapalloa ja turnauksia, nuorten kesäkahviloita sekä taidetta ja käsillä tekemistä.

Kirjastot

Helsingissä on 37 kirjastoa, jotka tarjoavat kirjastopalveluja maksutta kaikille. Kirjastoon voi tulla viettämään aikaa, lukemaan lehtiä tai kirjoja, käyttämään tietokonetta ja lainaamaan erilaista aineistoa. Voit lainata Helmet-kirjastokortilla kirjoja, lehtiä, musiikkia ja elokuvia kaikista pää-kaupunkiseudun yleisistä kirjastoista. Kirjastossa on aineistoa monilla eri kielillä. Kirjastokortin saat mistä tahansa Helmet-kirjastosta, kun esität passin tai henkilöllisyystodistuksen. Kirjastojen tarkemmat tiedot osoitteessa: www.helmet.fi

Lisätiedot Helsingin kaupungin palveluista Ukrainasta saapuneille:
hel.fi/ukraina

Tutustu myös:
infofinland.fi, welcome.helsinki, myhelsinki.fi ja finnishcourses.fi


Kuva: Paavo Jantunen