Kesäinen Aleksanterinkatu.

Helsingin ydinkeskusta uudistuu koronasta huolimatta

Helsingin keskusta hiljentyi voimakkaasti keväällä koronan myötä, mutta syyskuussa ilmestyneen kaupungin elinvoimaa mittaavan laskelman mukaan syksyn aikana tilanne on kääntynyt selvästi parempaan. Kun keväällä lauantaisin palvelevista kaupoista tilapäisesti suljettuina oli 362 ja ravintoloista peräti 532 eli 78 prosenttia, syyskuussa suljettuja liikkeitä oli yhteensä enää vain 59. Näistä kauppoja oli 20 ja ravintoloita 25. Suurinta pudotus on ollut muotikaupan alalla.

Helsingin liikekeskustan ydin, Aleksanterinkatu ja Pohjoisesplanadi poikkikatuineen, on selvinnyt koronasta ja etätöistä suhteellisen hyvin. Kyseisellä alueella liiketiloista oli keväällä koronan takia suljettuna 120, syyskuussa vain kuusi. Pahiten ovat kärsineet myymälät, joiden asiakaskunta muodostuu pääosin vain matkailijoista. Osa tyhjistä tiloista selittyy yritysten muutoilla keskustan sisällä, osa remonteilla. Syyskuussa liiketiloja olikin enemmän tyhjillään remonttien kuin koronan takia: ydinkeskustassa tyhjänä oli remontin takia 55 ja koronan takia tilapäisesti suljettuna 25 liiketilaa.

Helsingin ydinkeskustan alueella onkin vireillä poikkeuksellisen monta hanketta, jotka toteutuessaan lisäävät merkittävästi keskustan kiinnostavuutta ja sitä kautta elinvoimaa. Uusi Ylioppilastalo ja entinen hotelli Seurahuone ovat parhaillaan muuttumassa uudeksi viiden tähden hotelliksi. Niiden naapurissa uudistuu Kaivopiha. Vastaavanlaisia hankkeita on käynnissä muitakin, kuten Sokos Hotelli Vaakunan laajennus Kaivokadulla. Myös Helsingin päärautatieasemalle on tullut ja tulossa uusia palveluja sekä kaupunkilaisille että matkailijoille.

Syksyllä ydinkeskustaan on tullut uusia toimijoita ja myös paluumuuttajia. Esimerkiksi Kluuvikadulla avautui lokakuussa uusi ravintola vuonna 2019 tyhjentyneissä tiloissa.

”Koronan takia viivästytimme ravintolan avaamista. Haluamme kuitenkin luottaa siihen, että aikanaan rajoitukset poistuvat ja esimerkiksi matkailijat palaavat Helsingin keskustaan. Tuolloin olemme keskeisellä paikalla, jossa ihmiset viihtyvät ja se puolestaan houkuttelee keskustaan lisää kävijöitä”, toteaa Hans Välimäki.

Näyttääkin siltä, että Helsingin ydinkeskusta, jossa on maan laajin tarjonta muun muassa erilaisia palveluja sekä kulttuuritarjontaa ja kolmannes koko kaupungin työpaikoista, pystyy pitämään pintansa vaikeinakin aikoina nimenomaan monipuolisen toimintakirjonsa ansiosta.

Helsingin kaupunki seuraa keskustan elinvoiman kehitystä päivittämällä liiketilatietoja vuosittain tai useammin elinvoimalaskennalla. Laskenta perustuu Elävät kaupunkikeskustat ry:n kehittämään menetelmään, jossa keskusta-alueen liiketilat kartoitetaan ja luokitetaan. Helsingin keskustan kauppakeskuksissa ja rakennusten kivijaloissa on kaikkiaan 3100 luokiteltua liiketilaa.

Kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy