Kasvomaskeja julkisessa liikenteessä. Kuva: HSL/Lauri Eriksson

Helsinki on aloittanut vähävaraisille tarkoitettujen kasvomaskien jakelun

Uusien koronatartuntojen määrä on elokuussa lisääntynyt. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa kasvomaskien käyttöä joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on mahdotonta tai vaikeaa. Hallituksen linjauksen mukaan kuntien tulee järjestää kasvomaskit ilmaiseksi kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville.

Helsingin kaupunki on aloittanut kasvomaskien jakelun vähävaraisille perjantaina 21. elokuuta kello 10 avoimissa jakelupisteissä, joita ovat kaupungin omien pisteiden lisäksi muun muassa seurakuntien ja järjestöjen toimipisteet. Maskeja menee jakoon myös kolmannen sektorin toimijoille, jotka tekevät työtä haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten kanssa.

Keskiviikosta 19. elokuuta alkaen maskeja on jo jaettu kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakaskohtaamisten yhteydessä. Nyt jakelu laajeni kaupungin uusiin jakelupisteisiin, ruoka-avun yhteyteen sekä seurakuntien ja järjestöjen toimipaikoille.

THL:n suositus kasvomaskien käytöstä koskee yli 15-vuotiaita, joten myös maskien jakelu kohdennetaan samalle ikäryhmälle.

Kasvomaskien jakelupisteet Helsingissä

Päivittyvä lista avoimista jakelupisteistä aukioloaikoineen löytyy Helsingin kaupungin verkkosivuilta

Lähtökohtaisesti jokainen kaupunkilainen on itse vastuussa omasta kasvomaskin käytöstään, maskien hankkimisesta ja tästä aiheutuvista kustannuksista. Kenenkään taloudellinen tilanne ei kuitenkaan saa muodostua esteeksi suosituksen noudattamiselle. Maskien jakelu perustuu luottamukseen. Kaupunkilaisen ei tarvitse todistaa vähävaraisuuttaan tai ilmaisen maskin tarvettaan jakelupisteissä.

Kaupunki järjestää kasvomaskien jakelun yhteistyössä Helsingin seurakuntien ja SPR:n kanssa. Jakelun mahdollistavat myös useat järjestötoimijat, kuten Hurstin Apu ja Myllypuron elintarvikeapu.

Kasvomaskin käyttö vaatii huolellisuutta

THL suosittelee maskin käyttämistä joukkoliikenteessä, matkalla koronavirustestiin ja palattaessa riskimaasta Suomeen. Maskia suositellaan käyttämään julkisilla paikoilla muissakin tilanteissa, joissa lähikontakteja on vaikea välttää.

On tärkeää, että kasvomaskia käytetään oikein. Lisätietoa ja ohjeita löytyy THL:n verkkosivuilta

Uutinen venäjäksi, somaliksi ja arabiaksi

بدأت هلسنكي توزع كماماتللوجه مخصصة لمنخفضي الدخل