Sairaalan valkoinen aula

HUS-yhtymän perustaminen on hyväksytty

HUS-yhtymä on perustettu kaikkien Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupunginvaltuuston hyväksyttyä HUSin perussopimuksen. Vuosituhannen alussa perustettu HUS-kuntayhtymä siirtyy historiaan tämän vuoden lopussa.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi HUS-perussopimuksen keskiviikkona 27.4. ja Keski-Uusimaa viimeisenä hyvinvointialueena torstaina 28.4.2022. Näin HUS-yhtymä katsotaan perustetuksi ja sille haetaan y-tunnus. Perussopimuksessa määritellään muun muassa HUS-yhtymän rakenne, hallintomuoto, hallituksen kokoonpano, omistajaohjauksen rakenne ja rahoitusmalli. Perussopimus luo myös perustan sairaalan yliopistollisuudelle ja yliopistoyhteistyölle.

HUSin omistavat jatkossa Uudenmaan neljä hyvinvointialuetta: Länsi-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Itä-Uusimaa ja Vantaa-Kerava sekä Helsingin kaupunki. HUS-yhtymän ylin päättävä toimielin on yhtymäkokous, jossa kutakin omistajajäsentä edustaa yksi edustaja.

Heinäkuussa ensi kertaa kokoontuva yhtymäkokous hyväksyy ensimmäisessä kokouksessaan väliaikaisen HUS-valmisteluryhmän valmisteleman hallintosäännön ja valitsee ensimmäisen HUS-yhtymän hallituksen. Yhtymähallituksessa on 17 jäsentä ja heidän varajäsenensä. Helsingin yliopisto nimittää kaksi jäsenistä. Ensimmäinen yhtymäkokous pyritään järjestämään heinäkuun alussa.

Nykyisen HUS-kuntayhtymän toiminta, omaisuus ja henkilöstö siirtyvät HUS-yhtymälle suoraan lain nojalla. Palvelujen järjestämisvastuu siirtyy HUS-yhtymälle 1.1.2023, kun HUS-kuntayhtymä lakkaa.

Lue lisää HUSin uutisesta.