Koronaneuvojat Itiksen kauppakeskuksessa

Koronaneuvojan voi tavata vaikka kauppakeskuksessa

Helsingin kaupunki viestii koronatilanteesta monella kielellä ja haluaa tavoittaa ihmisiä siellä, missä he liikkuvat. Joulukuun alussa on aloittanut 14 jalkautuvaa koronaneuvojaa. Heistä kuusi on kaupungin työntekijöitä ja kahdeksan tulee eri järjestöistä tai yhdistyksistä.

Kauppakeskus Itiksen aulassa on koronapiste, missä työskentelevät palveluneuvojat Sami Ouarab ja Ahmed Khalil. He neuvovat ihmisiä koronaan liittyvissä kysymyksissä suomeksi, englanniksi ja arabiaksi – lisäksi Ouarab puhuu ranskaa ja berberiä. Osa jalkautuvista koronaneuvojista puhuu myös somalia.

Ihmisten auttaminen on miehille tuttua, sillä tavallisesti he työskentelevät palveluneuvojina Helsinki-infossa, joka antaa yleistä neuvontaa kaupungin palveluihin liittyvissä kysymyksissä esimerkiksi Oodissa ja International House Helsingin toimipisteessä.

Nyt neuvomme koronaan liittyvissä asioissa ja ohjaamme tarvittaessa sosiaali- ja terveyspalveluihin, Khalil kertoo.

Arkena aamupäivällä Itiksessä on vielä rauhallista, mutta kaksikko tietää, että iltapäivällä vilkastuu.

– Esimerkiksi viime perjantaina oli muslimien pyhäpäivä sekä Black Friday, ja silloin täällä oli paljon porukkaa. Itis on hyvä paikka ihmisten tavoittamiseen, he uskovat.

Jalkautuvien koronaneuvojien suunnitelmissa on vierailla myös esimerkiksi moskeijoissa ja yhdistyksissä sekä jalkautua alueille, joissa koronatartuntoja on ollut eniten. Itiksen koronapiste on avoinna maanantaista perjantaihin kello 10–18. Ensi viikolla koronapiste perustetaan myös kauppakeskus Columbukseen Vuosaareen. Kokeilua jatketaan ainakin 18.12. asti.

Moni asia mietityttää

Ihmisiä ovat askarruttaneet esimerkiksi yleinen koronatilanne, koronarajoitukset sekä ajan varaaminen koronatestiin.

– Olemme kertoneet Omaolo-palvelusta ja neuvoneet, miten ajan testiin voi varata. Osan ihmisistä olemme ohjanneet soittamaan koronaneuvontanumeroon 09 310 10024. 

Ouarabin ja Khalilin mukaan suuri osa ihmisistä käyttää maskia kauppakeskuksen sisällä, mutta kaikki eivät.

– Eräs tästä ohi kulkenut sanoi, ettei tarvitse kasvomaskia. Keskustelin hänen kanssaan ja kerroin, että vaikka sinä olisitkin nuori ja vahva, eivät kaikki ihmiset ympärilläsi ole. Vahingossa voi tartuttaa myös sellaisen, jolle tauti on tosi vakava. Annoin hänelle maskin ja hän laittoi sen kasvoilleen, Khalil kiittelee.

Miehet uskovat, että juttelemalla ihmisten kanssa tieto koronasta otetaan hyvin vastaan, ehkä jopa paremmin kuin pelkästään paperista lukemalla.

Helsinkiin on myös perustettu liikkuva koronatestauspiste, jotta testiin hakeutuminen olisi mahdollisimman helppoa. Testipiste on joulukuun ajan joka tiistai Kontulassa ja torstaisin vuoroviikoin Malmitalolla ja Vuotalolla. Testiin voi mennä ilman ajanvarausta ja lähetettä, riittää että mukana on henkilöllisyystodistus.

Lisää aiheesta:
Helsingin kaupunki viestii koronaviruksesta monikielisesti
Helsinkiin liikkuvat monikieliset koronaneuvojat

Kuva: Heta Ängeslevä