Jätkäsaaren palvelukortteleiden viitesuunnitelma ilmasta.

Jätkäsaaren palvelukortteleiden rakentaminen alkaa ensi keväällä

Lokakuussa 2020 tuli voimaan asemakaava palvelukortteleiksi nimetylle korttelikokonaisuudelle. Uusi joustava asemakaava mahdollistaa monenlaiset toiminnot: korttelialueelle saa rakentaa asuin-, liike-, toimisto- ja palvelutiloja. Sen ydin on Gibraltarinaukio, viihtyisä oleskelualue kahden korttelin välissä.

”Korttelien kolmen ensimmäisen talon rakentamisen arvioidaan alkavan keväällä 2021”, kertoo korttelisuunnitelmasta vastaava arkkitehti, professori Jyrki Tasa Arkkitehdit NRT Oy:stä.

Kortteleihin onkin tulossa monenlaista toimintaa. Maamerkkinä toimii 15-kerroksinen hotellitorni.

”Yksi palvelukortteleiden perusideoista on yhteinen kylätalo Gibraltarinaukiolle”, Tasa kertoo.

Näin korttelin kaikkiin taloihin ei tarvita omia kerhotiloja. Arkkitehdin toive on, että yhteiset tilat tuovat kortteleihin uudenlaista yhteisöllisyyttä. Eloa aukiolle tuovat myös päiväkoti ja arkkitehtuurikoulu Arkki. Aukion katutasoon on tulossa myös liiketiloja esimerkiksi ravintoloille ja kahviloille.

Tulevaisuudessa Gibraltarinaukio on viihtyisä kohtaamispaikka ja vilkas kulkureitti Atlantinkadun toiselle puolelle tulevien keskuskorttelien ja Jätkäsaarta halkovan Hyväntoivonpuiston välillä.

Atlantinkadun puolella korttelien katujulkisivu on vaalea ja kaupunkimaisen selkeä. Aukiolla suunnittelijoilla oli enemmän vapauksia.

”Gibraltarinaukiolla on käytetty kirkkaita värejä ja kaarevia julkisivuja”, Jyrki Tasa kertoo.

Monipuolisia ovat myös korttelien asumismuodot. Noin vuonna 2024 palvelukortteleissa on lähes 900 ihmisen koti. Tulossa on asumisoikeusasuntoja, vuokra-asuntoja, nuorisoasuntoja, vapaarahoitteisia ja hitas-asuntoja – sekä hotelli.

 

Kuva: Näkymä Gibraltarinaukiolle. Kuva: Arkkitehdit NRT Oy

^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*

 Palvelukortteleihin asuntoja, työtiloja, hotelli, kylätalo ja kivijalka täynnä elämää

- 900 asukasta ja paljon erilaisia palveluja

- uudenlainen korttelimalli antaa entistä vapaammat kädet rakennuttajalle.

- Parasta: Kortteleiden väliin rakennettava Gibraltarinaukio yhdistää Hyväntoivonpuiston suunnitteilla olevaan Jätkäsaaren keskustakortteliin.

^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*

Teksti: Petja Partanen

Uutisen pääkuva: Arkkitehdit NRT Oy.
Artikkeli on julkaistu alun perin Jätkäsaari-Ruoholahti -lehdessä 21.1.2021.

Pääkuvan kuvateksti: Palvelukorttelien välistä kulkee Gibraltarinaukio. Etualalla Atlantinkadun varteen nouseva 15-kerroksinen hotelli.