Piirroskuvassa ihmishahmo maalaa katutaidetta toisen ihmishahmon seuratessa vieressä.

Katutaidetta suosittiin OmaStadin äänestyksessä

Helsinkiläiset toivoivat muun muassa graffitiseiniä, maksuttomia kulttuuriaktiviteetteja ja valokuvanäyttelyä kadunvarsien sähkökaappeihin. Näistä ehdotuksista toteutetaan tämän tai ensi vuoden aikana lailliset graffitiseinät Jätkäsaareen ja Hernesaareen. Oulunkylän asemanseutua tullaan piristämään katutaiteella. 

Helposti saavutettava taide ja kulttuuri olivat vahvasti esillä viime vuoden lokakuussa järjestetyssä Helsingin kaupungin osallistuvan budjetoinnin OmaStadin äänestyksessä. Toteutukseen etenemisestä kilpaili silloin 31 kulttuuriin ja taiteeseen keskittyvää ehdotusta. 

Kaupunkilaisten ideoimista ehdotuksista kaksi sai riittävästi ääniä edetäkseen toteutukseen – lailliset graffitiseinät Jätkäsaareen ja Hernesaareen sekä Oulunkylän asemaseudun piristäminen katutaiteella

Katutaide tuli luontevaksi osaksi Helsingin katukuvaa

Helsingin katutaidetoimiston projektivastaava ja nuorisotyöntekijä Samuli Turunen pitää OmaStadin kautta toteutuvia katutaiteeseen liittyviä ehdotuksia tervetulleina.  

– Graffiti ja katutaide ovat saaneet kaivattua tilaa kaupunkikuvassa. Monipuolisen kaupunkikulttuurin kannalta on eduksi, että kaupungissa on tarjolla katutaidepaikkoja. Näin alan harrastajat voivat tehdä teoksiaan sovittuihin paikkoihin, sanoo vuonna 2016 graffitin Suomen mestariksi palkittu Turunen.  

Uudet graffitiseinät tulevat osaksi Helsingin olemassa olevaa graffitiseinien verkostoa, johon kuuluvat muun muassa Itä-Pasilan galleriaksi kutsuttu 1990-luvun alussa perustettu graffitiseinä sekä Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan vuonna 2009 palkitsema Suvilahden graffitiseinä.  

– Olen maalannut graffiteja 11-vuotiaasta saakka. Graffitit ovat monipuolinen taidelaji. Käymme yleensä maalaamassa Suvilahdessa tai Kontulan nuorisotyöyksikön järjestämissä kohteissa ympäri kaupunkia. Graffitien maalaamisessa voit olla taiteilijana tuntematon supersankaripersoona ja kehittää rauhassa taitojasi, kertoo nuori helsinkiläinen alan harrastaja Noel Matero.

Nuori mies on selin ja maalaa seinämaalausta.

Koronapandemia verotti ehdotuksista kulttuuriin ja yleisötapahtumiin liittyvät ideat

OmaStadin kehittämispäällikön Kirsi Verkan mukaan viime vuonna järjestetyn äänestyksen tulokset kertovat pandemia-ajasta, joka on saattanut verottaa kulttuuriin ja taiteeseen liittyvien ehdotusten suosiota.  

 – Toisen kierroksen äänestyksessä korostuivat ulkoliikunta ja kaupungin yleinen siisteys. Ehkä se johtui siitä, että moni lenkkeili tai käveli yksikseen tai pienissä ryhmissä. Rajoitusten vuoksi saattoi olla myös, että moni kulttuuri- tai yleisötapahtuman kaltainen ehdotus tuntui liian riskialttiilta, Verkka sanoo.    

OmaStadi on Helsingin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia. Helsinki käyttää 8,8 miljoonaa euroa kahdessa vuodessa kaupunkilaisten ideoiden toteuttamiseen. Ideoista kehitetään yhdessä ehdotuksia, joista kaupunkilaiset äänestävät. Kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneet ehdotukset.

OmaStadin toisella kierroksella (2020–2021) esitettiin 1 463 kaupungin viihtyisyyttä ja toimivuutta edistävää ideaa. Viime vuoden lokakuussa järjestettyyn äänestykseen eteni 397 ehdotusta ja toteutukseen 75 ehdotusta.

Lue lisää:

Lailliset graffitiseinät Jätkäsaareen ja Hernesaareen

Oulunkylän asemanseutu viihtyisäksi katutaiteella

OmaStadi

Löydä tapasi osallistua ja vaikuttaa Helsingin kehittämiseen

Kaupunkitilaohje

Parhaat paikat bongata katutaidetta Helsingissä

Helsinki Urban Art

Kuva 1: Minna Alanko, Helsingin kaupungin aineistopankki.
Kuva 2: Meri Virta.