Helsingin kaupungintalo. Kuva: Kimmo Brandt

”Kivinen eläintarha” täyttää 50 vuotta – kaupungintalon juhlavuosi käynnistyy

Aarno Ruusuvuoren suunnittelema kaupungintalo täyttää 50 vuotta syksyllä 2020. Tämän Helsingin keskeisen maamerkin juhlavuotta halutaan juhlistaa avaamalla rakennuksen historiaa, arkkitehtuuria, toimintaa ja merkitystä kaikille kaupunkilaisille.

Ruusuvuori voitti korttelin saneerauksesta 1960-luvulla järjestetyn kilpailun ”Kivinen eläintarha” -nimisellä ehdotuksellaan. Nimen arvellaan liittyvän keskustan eläinlajien mukaan nimettyihin kortteleihin. Rakennuksen sisätilat käsittänyt, kokonaisvaltainen uudistus valmistui syksyllä 1970, jonka jäljiltä alkuperäisestä arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelemasta hotelli Seurahuoneesta jäivät muistuttamaan enää vain juhlasali, aulan pylväikkö ja julkisivu.

Julkisivun nykyinen siniharmaa väri on taiteilija Anitra Lucanderin suunnittelema. Hän toteutti kaupungintalon uudistusta Ruusuvuoren kanssa suunnitellen koko rakennuksen värimaailman: ulko-, sisä- ja kalustevärit. Lucanderin värisuunnittelu elävöittää pelkistettyä valkoisuutta vahvoin tehostevärein, joiden sommittelu tilallisesti on kuitenkin harkittua ja hillittyä. Ne heijastelevat muiden empirekeskustan rakennusten väritystä, joka on myös Lucanderin käsialaa. Yli kolmenkymmenen värin suunnitelma on vivahteikas ja erittäin yksityiskohtainen: Oman värinsä saivat niin kokolattiamatot, vessojen kaakelit, laminoidut sisäpinnat, kalusteet kuin narikan numerolaputkin.

Kaupungintalon juhlavuoden kunniaksi Lucanderin laajasta värisuunnitelmasta on poimittu kuusi väriä, jotka muodostavat juhlavuoden visuaalisen ilmeen.

Kaupungintalon 50-vuotispäivän kunniaksi julkaistaan myös juhlasivusto, jossa voi osallistua videokierroksille asiantuntijoiden opastuksella. Yhdeksän erilaista kierrosta käsittelevät rakennuksen arkkitehtuuria, taidetta sekä päätöksentekoa ja vievät katsojan myös sellaisiin paikkoihin, joihin ei muuten vapaasti pääse.

Juhlavuoteen liittyviä yleisötapahtumia, kuten opastettuja kierroksia kaupungintalolla ja muuta ohjelmaa järjestetään mahdollisuuksien mukaan vuonna 2021.

Kaupungintalon juhlasivusto osoitteessa
https://kaupungintalo.hel.fi/