Uimarannan pukukopit Kivinokan uimarannalla ja keskellä rakentuva Kalasatama.

Kesätekemistä kaupungissa, leikkipuistoista rantoihin ja kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluihin

Kaupungin tapahtumapaikkoja, kirjastoja, kulttuurikeskuksia, museoita, ja nuorisotiloja on avattu kesäkuusta alkaen koronarajoitusten kevennettyä. Kaupungin puistoissa järjestetään ilmaiskonsertteja, uimarannoille ja saariin pääsee jälleen. Koronavirusohjeita noudatetaan yhä. Kävijämäärääkin rajoitetaan yhä. Kannattaa tarkistaa kyseisen kohteen ohjeistus ja mahdolliset rajoitukset ennen sinne lähtöään.

Senaatintorin terassi avattiin heinäkuussa ja on avoinna joka päivä kello 9-23 elokuulle saakka. Ohessa kooste kaupungin kesätoiminnasta.

Leikkipuistojen kesätoiminta

Kesällä 1.-3.-luokkalaisille helsinkiläisille koululaisille järjestetään kesäleiritoimintaa auki olevissa leikkipuistoissa arkipäivisin kello 9-16.  Leikkipuistojen kesätoimintaa koskeva tieto ja ohjeistus, kuten avoinna olevat leikkipuistot, päiväleirit ja puistoruokailun ruokalistat kerrotaan Leikkipuistojen kesä -sivustolla.

Leikkipuistossa maksuton kesäruoka kaikille alle 16-vuotiaille

Leikkipuistojen kesäruokailua järjestetään 1.6. - 7.8 auki olevissa leikkipuistoissa. Maksuttomaan kesäruokailuun ei tarvitse ilmoittautua. Kotoa tuodaan omat lusikka/haarukka ja vesipullo puistoruokailua varten. Leikkipuistojen sisätilat, kuten wc ja vesipisteet, eivät ole puistoruokailuun osallistuvien käytettävissä. Puistoruokailuun osallistuvien on noudatettava puistojen turvallisuusohjeita sekä hyvää käsihygieniaa ja ruokailtava pienissä ryhmissä. Ruoka jaetaan puistoissa useammasta eri pisteestä ja ruokajonoissa on noudatettava turvavälejä.

Kirjastojen, kulttuurikeskusten, museoiden, liikunta- ja nuorisopalveluiden toiminta kesällä 

Kirjastot, kulttuurikeskukset, sisä- ja ulkoliikuntapaikat, museot ja nuorisotilat on avattu vaiheittain ja kesäleirit ja -kurssitoiminta alkanut. Osa kirjastoista on laajemmin auki kuin normaalikesinä ja ulkona toteutuvaa kesätekemistä nuorille on enemmän kuin aiemmin, sillä jokaisella Helsingin alueella on kirjastoja avoinna myös lauantaisin ja sunnuntaisin. Kirjastojen tapahtumien striimaukset Helsinki-kanavalle jatkuvat edelleen koko toukokuun ja niitä jatketaan myös kesäkuussa.

Kesällä järjestetään runsaasti liikuntakursseja ja -leirejä lapsille. Tarjolla on muun muassa EasySport (www.easysport.fi)- ja muita liikuntaleirejä ja -kursseja 6−12-vuotiaille. 13−17-vuotiaille järjestetään maksutonta FunAction-liikuntaa ja 18−29-vuotiaille maksutonta Nyt-liikuntaa kesäkuun ajan. FunActionin ja Nyt-liikunnan kesän toiminnan tarjonta päivitetään osoitteisiin www.funactionnuorille.fi ja www.nytliikunta.fi.

Helsingin Vartiosaaresta löytyy tekemistä nuorille sekä taidepaja Nuorten Saarigalleria, jossa voi tehdä taidekäsitöitä, viljellä, hoitaa eläimiä ja nauttia saariympäristöstä. 

Puistojumppia järjestetään pääosin suurissa puistoissa, joissa turvavälit on mahdollista pitää. Pienemmissä puistoissa järjestettävien jumppien osallistujamäärää rajataan tarvittaessa. Puistojumppien lisäksi järjestetään myös parvekejumppia. Puistojumppien aikataulut ja muut tarvittavat tiedot päivitetään osoitteeseen www.hel.fi/liikuntakurssit.

Helsingin kulttuurikeskuksissa Annantalossa, Caisassa, Kanneltalossa, Malmitalossa, Stoassa ja Vuotalossa järjestetään toimintaa ja tapahtumia kesällä turvaohjeet huomioiden. Kulttuurikeskuksissa järjestetään muun muassa kaupunkitansseja, kesäleffoja sekä kesäkursseja lapsille ja nuorille.

Helsingin uimarannat ja maauimalat ovat avautuneet. Helsingin maauimalat ja uimahallit avautuvat 1.6. poikkeusjärjestelyin ja tutustu uintietikettiin 

Rastilan leirintäalue on avattu.  Pirkkolan uimahalli on avoinna normaalien aikataulujen mukaisesti. Itäkeskuksen uimahalli  on auki päivittäin kello 11.00-19.00. Pirkkolan ja Itäkeskuksen uimahallit avautuvat poikkeusjärjestelyin ja rajoitetulla sisäänpääsymäärillä. Yrjönkadun ja Jakomäen uimahallit ovat kiinni kesän ajan. Kontulan uimahalli, uimahalli ja kuntosali on avoinna, Töölön Urheilutalon uimahalli ja kuntosali on avattu, Malmin uimahallin allasosasto, kuntosali ja ulkoalueet on avattu ja Vuosaaren Urheilutalo on avoinna.

Töölön kisahalli ja Liikuntamylly on avoinna kesän normaalien aukioloaikataulujen mukaisesti. 

Nuorisopalveluiden toiminta jatkuu täydessä laajuudessa, mutta kuitenkin hallitusti ja vallitsevat rajoitukset huomioiden.  Toiminnot toteutetaan kesäkaudella pääsääntöisesti ulkotiloissa.

HAM Helsingin taidemuseo on avoinna normaalien aukioloaikojen puitteissa: ti-su klo 11-19, ma suljettu. Yleisön sisäänkäynti HAMiin tapahtuu Tennispalatsin Eteläisen Rautatiekadun puoleisten ovien kautta. Helsingin kaupunginmuseo, Ratikkamuseo ja Hakasalmen huvila ovat avoinna

Luontoretket pääkaupunkiseudun luontoon alkavat kesäkuussa – ilmoittautuminen vaaditaan

Opastetut luontoretket pystytään toteuttamaan turvallisesti, kun retkille ilmoittaudutaan ennakkoon. Osallistujamäärä on rajoitettu 25–50 henkilöön. Luontoretkillä noudatetaan turvavälejä ja hygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Merelle myös poikkeusaikana

Merellisyys on tällaisena poikkeusaikana erityinen henkireikä helsinkiläisille, jotka kesän aikana pääsevät helposti lähimatkailemaan monin tavoin Helsingin saaristoon. Vesireittiliikenne alkoi asteittain jo toukokuussa. Nyt pääsee yhteisaluksilla moniin saariin. Esimerkiksi Vallisaari, Isosaari ja Lonna tarjoavat kaikki merellistä tunnelmaa omantyyppisissään paketeissaan.

Varaamon kesän uutuuksia ovat saunat, mökit ja tennisvuorot

Helsingin kaupungin yhteinen tilavarauspalvelu Varaamo tarjoaa kaupunkilaisille jo yli sata maksullista ja maksutonta kaupungin julkista tilaa. Kesällä 2020 Varaamoon lisätään myös tapahtumatiloja, saunoja ja 18 tenniskenttää.

Ulkoilemaan, pyöräilemään, patsaskierrokselle tai sitten vain e-palveluista nauttimaan

Kaupungin Vihreät sylit -sivusto opastaa kävelyretkille Helsingin puistoihin. Luonnossa liikkujan on hyvä tutustua myös Suomen Ladun vastuullisen ulkoilijan etikettiin. Helsingin kaupungin julkaisema Lumoava Helsinki – 200 luontoelämystä -kirja on nyt saatavilla ilmaiseksi pdf-versiona. Kirjan on toimittanut Jussi Helimäki ja kustantanut Edita. Helsingin luontoretkikohteita kattavasti esittelevä teos on saatavilla verkossa sekä suomeksi että englanniksi. Kirja toimii oppaana lähiluontoon ja tarjoaa monipuolisia luontoretki-ideoita kaupunkiin. Helsingissä on yhteensä 31 luonnonmuistomerkkiä. Niistä suurin osa on jollakin tavalla erikoisia puita tai puuryhmiä, mutta mukaan mahtuu myös hiidenkirnuja, kalliorotko ja siirtolohkare. Luonnonmuistomerkit

Kaupunkilaisten iloksi on luotu myös valmiiksi suunniteltuja omatoimisia veistosreittejä erilaisten teemojen ympärille.

Puistot ja luonto

Kaupungin puistosivusto vie kävelyretkille pääkaupungin ihastuttaviin ja monimuotoisiin puistoihin. Ota puistot omaksesi! Tutustua voi myös kierrellen Helsingin julkisiin taideteoksiin ja osallistua puistokävelyille.

Kaupunkipyörällä pääkaupunkiseudulla

Kaupunkipyöräilijänä sinulla on fillari aina lähellä. Käytössäsi on toukokuun laajennuksen jälkeen peräti 3 450 pyörää ja 345 pyöräasemaa Helsingissä ja Espoossa. Vantaalla on oma kaupunkipyöräpalvelu, joka ei ole yhteensopiva Helsingin ja Espoon palvelun kanssa.   

Veneillen, kalastaen ja saaristossa retkeillen

Vesireittiliikenteen Helsingin ulkoilusaariin piti alkaa toukokuussa, mutta koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi myös vesireittiliikenteeseen tuli muutoksia. Helsingin kaupunki on linjannut, että vesireittiliikennöitsijät voivat päättää kauden aloittamisen siirtämisestä enintään kesäkuun alkuun (1.6.2020).  Vesireittiliikenne saariin.  

Helsingin kaupunki hallinnoi upeita saaristoalueita ja merellisiä ulkoilupuistoja aivan kaupungin tuntumassa ja lähialueilla. Saavutettavuuden parantamisessa yksi merkittävä askel on HSL:n Reittiopas, johon on lisätty vakituisen vesiliikenteen piirissä olevat saarikohteet. Palvelukartta puolestaan tutustuttaa kohteiden tarjontaan ja merelliseen Helsinkiin vinkkaa MyHelsinki

Korkeasaari jälleen avoinna

Korkeasaaren kesään kuuluu jännittäviä eläimiä, ihastuttavia poikasia, uusia palveluita, joiden avulla voit tutustua eläimiin yhä paremmin, sekä mukavaa retkitunnelmaa ja herkullista ruokaa. Jokaisella vierailulla voit oppia uutta ja samalla tuet monimuotoisen luonnon suojelua. Vietetään yhdessä mukava päivä, turvallisuusohjeita noudattaen! Korkeasaaren eläintarha

Linnanmäki 

Linnanmäen Huvipuiston alue on iso ja turvavälit tullaan huomioimaan kaikessa toiminnassa. Linnanmäki on yhdessä muiden Suomen huvipuistojen kesken laatinut suunnitelmia turvallisen avaamisen varmistamiseksi ja parhaita käytänteitä on jaettu myös kansainvälisten huvipuistojen kesken. Linnanmäki ja Sea Life Helsinki

Suomenlinnan palvelut avautuvat vaiheittain

Suomenlinnaan on jälleen pääsy. Turvallisuudesta huolehditaan. Kannattaa katsoa ajankohtaiset lautta -ja saaritiedot: Suomenlinna

Lisää aiheesta ja museot:

Kesään liittyvää muuta ajankohtaista

Kuva: Mika Lappalainen.