Rautatieaseman kivimiehillä maskit kasvoillaan.

Helsingin kaupunki viestii koronaviruksesta monikielisesti

Helsingin kaupunki panostaa saavutettavaan koronavirusviestintään. Kaupungin kaikki koronavirukseen liittyvät ohjeet ovat saatavilla kaupungin sivuilla helfi:ssä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Suurimmat kielivähemmistöt on huomioitu viestinnässä: tiedotteita käännetään arabiaksi, somaliksi ja venäjäksi ja ohjeita lähes 20 kielellä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden, koulujen ja varhaiskasvatuksen asiakasviestintä on ollut monikielistä koronatilanteen alusta saakka.

Kaupungin hel.fi -sivuilla on oma koronasivustonsa. Sinne on koottu ajankohtaistietoa, suosituksia, neuvoja ja ohjeistuksia suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Sivuilta löytyy myös koonti ohjeista lähes 20 kielellä. Kaupungin monikieliset koronasivut on tuotettu arabiaksi, somaliksi ja venäjäksi.

Facebookissa ajantasaista tietoa tarjoavat sekä Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan sivu että New in Helsinki, jossa uusille helsinkiläisille tärkeistä asioista viestitään monikielisesti.

Koronasta löytyy ohjeita myös videoilla

Kaupunki on myös tuottanut ohjevideoita, joissa vastataan useimmin kysyttyihin kysymyksiin koronaviruksesta. Videoista saa tietoa tarjolla olevista tukipalveluista pandemian aikana, tietoa testaukseen ja karanteenikäytäntöihin liittyen sekä ohjeistusta kuinka toimia jos epäilee koronavirustartuntaa. Videot on julkaistu englanniksi, arabiaksi, somaliksi ja venäjäksi Helsinki-kanavalla ja Youtubessa. 

Helsingin kaupungin ohella monet muutkin toimijat viestivät koronaviruksesta monikielisesti. Esimerkiksi InfoFinlandissa on valtakunnallista tietoa koronatilanteesta 12 kielellä. Lisäksi sivuilta löytyy ohjeita korona-ajan oleskelulupa-asioihin liittyen. 

Koronaviruksesta Helsingin kaupungin sivuilla sekä infofinlandin sivulla:

Koronaviruksesta kaupungin ulkopuolisilla sivuilla:

Monikielistä materiaalia koronatilanteesta läytyy myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS), Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) ja Yleisradion (Yle) sivuilta:

Kuva: Paavo Jantunen