Nuoria kerrostalon kattoterassilla

Kaupunki ja poliisi toivovat maltillista juhlintaa päättäjäisviikonloppuna

Koronan varjostama kouluvuosi päättyy viikonloppuna. Perinteisiä koulujen kevätjuhlia ei koronarajoitusten vuoksi vietetä, mutta luokkaryhmittäin toteutettavia oppilaiden juhlatilaisuuksia järjestetään kouluilla. Kevätjuhliin paikan päällä kouluissa voivat osallistua vain oppilaat.

Helsingin kaupunki ja Helsingin poliisi toivovat nuorilta maltillista juhlintaa päättäjäisviikonloppuna. Poliisi ja kaupungin jalkautuva nuorisotyö ovat läsnä siellä, missä nuoretkin ovat. Edeltävien vuosien tapaan poliisi valvoo tehostetusti nuorten päihteiden käyttöä ja yleistä turvallisuutta. Valvonnan painopistealueina ovat erityisesti nuorten mahdolliset kokoontumispaikat, kuten puistot, uimarannat sekä päiväkotien ja koulujen pihat.

Poliisin näkyvän valvonnan tavoitteena on estää järjestyshäiriöitä, onnettomuuksia sekä nuorten joutumista rikosten uhriksi. Poliisi toimii päättäjäisiltana yhteistyössä Helsingin kaupungin nuorisotyön sekä muiden vapaaehtoista nuorisotyötä tekevien kanssa jalkautuen koko Helsingin alueelle.

Nuoria autetaan keskustassa ja lähialueilla

Helsingin nuorisopalvelut järjestävät keskustassa ja sen lähialueilla nuorten auttamisoperaation koulujen päättymispäivän iltana ja yönä 5. kesäkuuta. Operaation tarkoituksena on kohdata ja auttaa alle 18-vuotiaita nuoria esimerkiksi keskustelemalla, mutta myös antamalla heille ensiapua kaduilla ja ohjaamalla sairaalahoitoon tarvittaessa. Helsingin keskustan alueella sekä muilla nuorten yleisesti suosimilla paikoilla kiertävät useat eri jalkapartiot kaupungin ja järjestöjen toimesta. Operaatio alkaa kello 15 ja jatkuu tarpeen mukaan niin kauan kuin nuoria on liikkeellä.

Auttamisoperaatiossa on mukana 70 ammattilaista ja 30 vapaaehtoista aikuista. Operaation järjestää Helsingin kaupungin nuorisopalvelut yhteistyössä Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirien, Saapas-toiminnan, Aseman Lapset ry:n, Vantaan ja Espoon kaupunkien nuorisotyön, Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyö Snellun sekä poliisin ja ensihoidon kanssa.

Koronaan liittyvät terveysturvallisuusohjeet pidettävä juhliessakin mielessä

Tarve nähdä ystäviä ja tuttuja sekä kokoontua isommallakin porukalla on suuri, mutta mahdollisuus altistua virukselle tai sairastua koronaan on edelleen olemassa.

Tämän vuoksi myös koulujen päätöspäivänä tulee noudattaa koronaturvallisuuteen liittyviä suosituksia ja ohjeita. Väkijoukkoja on syytä välttää ja kokoontuminen kannattaa tehdä pienellä porukalla ulkona, lähellä omia kotikulmia ja riittävät turvavälit muistaen.

Huoltajien toivotaan olevan tavoitettavissa

Nuorten alkoholin hallussapidosta voi seurata sakkoa ja asiasta ilmoitetaan sekä nuorten huoltajille että lastensuojeluviranomaisille. Alaikäisillä olevat alkoholijuomat otetaan poliisin haltuun ja hävitetään. Poliisi haluaa muistuttaa huoltajia, että poliisin yhteydenotto voi tulla myös tuntemattomasta puhelinnumerosta.

Päihteiden rooli nuorten juhlinnassa on vähentynyt ja meno on yleisesti rauhoittunut. Sen takia myös häiriöt ja ylilyönnit ovat vuosien varrella vähentyneet. Poliisi toivoo kuitenkin, että vanhemmat sopivat yhteisistä pelisäännöistä lastensa ja nuortensa kanssa ennen iltaa. Vanhempien on hyvä olla illan mittaan lapsiinsa yhteydessä ja tavoitettavissa.

Kaupunki ja poliisi kehottavat nuoria pitämään huolta toisistaan ja hakemaan viipymättä apua, jos illan aikana kuitenkin sattuu jotain ikävää. Apua saa paikan päällä poliisilta ja nuorisotyöntekijöiltä tai soittamalla hätänumeroon 112.

Lisätietoja kevätjuhlajärjestelyistä

Helsinki noudattaa kevätjuhlajärjestelyissä pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän suosituksia yleisötilaisuuksien ja yksityistilaisuuksien järjestämisestä.

Lue lisää: Lukuvuosi päättyy 5.6. – onnea valmistuneille

Kuva: Eetu Ahanen

Uutinen on julkaistu 2.6. ja sitä on päivitetty 4.6.