Kuva: Leikkipuisto Nuoli.

Kaupungin leikkipuistot, päiväkodit ja seniorikeskukset saavat vapaaehtoisapua Helsingin seurakuntayhtymältä

Helsingin kaupunki on sopimassa Helsingin seurakuntayhtymän kanssa, että leikkipuistoihin, päiväkoteihin ja seniorikeskuksiin siirtyy vapaaehtoisapuna seurakunnan työntekijöitä. Ensivaiheessa siirtyviä henkilöitä on noin 40 ja siirto kestää 2–4 viikkoa. Lisäksi seurakunnan kautta on tulossa kuntalaisia vapaaehtoistehtäviin seniorikeskuksiin.

Leikkipuistoihin ja päiväkoteihin siirtyvät henkilöt ovat seurakuntien lapsityöstä eli he ovat tottuneita työskentelemään lasten kanssa. Vapaaehtoisia ei kuitenkaan lasketa toimipisteissä viralliseen henkilöstömitoitukseen. Päiväkoteihin tai leikkipuistoihin ei myöskään ole tulossa uskonnollista toimintaa. Kaikkien siirtyvien vapaaehtoisten rikosrekisterit on tarkistettu.

”Olemme tyytyväisiä, että seurakuntayhtymä tarjosi apua tässä haastavassa tilanteessa, kun henkilöstöä on meillä sairastunut. Siirtyvät henkilöt toimivat yhteistyössä päiväkotien ja leikkipuistojen henkilöstön kanssa. Näin saamme varmistettua, että palvelumme toimii eikä esimerkiksi päiväkotien toiminta-aikaa jouduta supistamaan ja näin hankaloittamaan perheiden arjen sujuvuutta”, toteaa Helsingin va. varhaiskasvatusjohtaja Ulla Lehtonen.

”Koronapandemia on hankaloittanut seniorikeskusten toimintaa. Otamme ilolla vastaan Helsingin seurakuntayhtymän tarjoaman avun. Seurakuntayhtymän ammattilaiset ja vapaaehtoiset ovat tottuneita kohtaamaan erilaisia ihmisiä ja he ovat erinomainen lisätuki seniorikeskusten arkeen”, kertoo idän palvelualueen johtaja Maritta Haavisto.

”Helsingin seurakunnat ja sen yhteiset palvelut ovat pitkittyneessä koronatilanteessa huomanneet, että haastavista tilanteista selvitään yhdessä. Toivon vahvistaminen ihan arkipäivän hyvillä teoilla on meidän työssämme tärkeää. Helsingin seurakunnissa tehdään yhdessä helsinkiläisten lasten ja senioreiden kanssa yhteistä joka päivä. Nyt myös Helsingin kaupungin palveluiden kanssa, sillä yhteisestä Helsingistä, sen asukkaista ja heidän auttamisestaan tässä on kyse”, sanoo Kallion kirkkoherra Riikka Reina.

”Haluamme samalla kertoa kaupungin eri tehtävissä työskenteleville hoitajille, kuinka paljon arvostamme heidän tekemäänsä jokapäiväistä työtä. Toivottavasti näin voimme edes jollain tavalla tarjota edes pienen hengähdystauon helmikuun aikana”, jatkaa yhtymänjohtaja Juha Rintamäki.

Yhteistyö alkaa helmikuun alussa ja sen kestoa arvioidaan ensimmäisen 2–4 viikon jakson jälkeen koronatilanteen mukaan.

Kuva: Kimmo Brandt