Tilastograafi nuorten työttömyyden kehityksestä

Nuorten työttömyys kasvanut erityisesti pääkaupunkiseudulla

Koronakriisin talousvaikutukset ovat kohdistuneet erityisen voimakkaasti pääkaupunkiseudun nuoriin. Helsingin seudulla työttömiä nuoria oli syyskuun lopussa 97 prosenttia enemmän vuoden takaiseen verrattuna, selviää Helsingin seudun suuntien uusimmasta neljännesvuosijulkaisusta. Julkaisussa seurataan muun muassa Helsingin seudun talouden, työmarkkinoiden ja liikenteen kehitystä heinä-syyskuun aikana.

Koronavirusepidemian seurauksena työttömien ja kokoaikaisesti lomautettujen määrät ovat kasvaneet suhteellisesti eniten nuorilla, jotka työskentelevät palvelu- ja myyntityössä. Helsingin seudulla oli syyskuun lopussa 10 669 työtöntä nuorta, mikä oli 97 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Pääkaupunkiseudulla nuorten työttömien määrä nousi 106 prosentilla ja KUUMA-kunnissa 66 prosentilla vuoden takaisesta. Nuorten tilanne on kuitenkin parantunut hieman kesäkuusta.

Kaikkien työllisten määrä väheni Helsingin seudulla 1,1 prosentilla heinä-syyskuussa verrattuna vuoden takaiseen. Pudotus oli saman suuruinen kuin edellisellä vuosineljänneksellä. Syyskuun lopussa Helsingin seudulla oli työttömiä työnhakijoita yhteensä 101 042, joista kokoaikaisesti lomautettuja oli 22 prosenttia. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi 64 prosentilla vuoden takaisesta. Kokoaikaisesti lomautettujen määrä väheni kesäkuun lopusta yli 20 000 henkilöllä.

Tuotannon määrä jatkoi laskuaan Helsingin seudulla

Tuotanto väheni Helsingin seudulla vuoden kolmannella neljänneksellä 5,6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Laskuvauhti oli jopa hieman suurempi kuin edellisellä neljänneksellä. Korona vaikutti liiketoimintaan useilla palvelualoilla. Liikevaihdon laskua oli eniten majoitus- ja ravitsemistoiminnassa, kuljetus- ja varastointialalla sekä kotitalouspalveluissa. Rakentamisessa kasvu jatkui.

Julkisen liikenteen matkustajamäärät kasvaneet hieman keväästä

Julkisen liikenteen matkustajamäärät pysyivät edelleen vuoden kolmannella neljänneksellä huomattavasti tavanomaista matalammalla tasolla. Matkustajien määrä on ollut kuitenkin jonkin verran kasvussa huhtikuun alimpien lukemien jälkeen. Matkustajamäärä väheni heinä–syyskuussa Espoossa ja Kauniaisissa 35 prosenttia, Helsingissä 34 prosenttia ja Vantaalla 26 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Onko kaupunkien ja kuntien välinen tulojen tasaus ajan tasalla?

Suomen Kuntaliiton kehittämispäällikkö Sanna Lehtonen pohtii valtionosuusjärjestelmän ajantasaisuutta Helsingin Seudun Suunnat -julkaisun Valokiilassa-artikkelissa. Kustannusten ja tulojen tasaukset sisältävä järjestelmä ei kerää kehuja Uudellamaalla, jonka kaupungit ja kunnat vastaavat lähes kokonaisuudessaan kuntien välisen tasauksen rahoituksesta.

Tasausta tarvitaan, koska kaupungit ja kunnat eroavat ikä- ja kustannusrakenteeltaan sekä tuloiltaan. Usean Uudenmaan kunnan kohdalla verotulojen vahvistuminen ja siitä seuraava valtionosuuden tasausvähennyksen suureneminen on johtanut tilanteeseen, jossa valtion rahoitusosuus peruspalveluihin pyyhkiytyy kokonaan tai lähes kokonaan pois tulojen tasauksen takia. Tällöin kunta itse rahoittaa kuntalaisten peruspalvelut käytännössä kokonaisuudessaan omilla verotuloillaan.
Lehtosen mukaan olisi tärkeää, että valtion rahoitus kohdistuisi jatkossa kaikkien kuntien peruspalveluiden rahoitukseen – myös verotuloiltaan vahvojen kaupunkien ja kuntien sekä muiden kasvavien alueiden. Järjestelmän tulisi sekä taata riittävät palvelut supistuvilla alueilla, mutta myös huomioida kaupungeille tyypillisiä tekijöitä ja niistä aiheutuvia palvelujen järjestämisen kustannuksia.

Helsingin Seudun Suunnat 4/2020 (pdf)

Helsingin Seudun Suunnat -verkkosivusto

Helsingin Seudun Suunnat on neljännesvuosijulkaisu, jonka uusimmassa ajankohtaiskatsauksessa luodaan katsaus vuoden 2020 kolmannen neljänneksen kehityssuuntiin. Seudun kehitystä kuvataan julkaisussa indikaattoreilla aluetalouden, asunto- ja toimitilamarkkinoiden, hyvinvoinnin, liikenteen ja ympäristön, työmarkkinoiden sekä väestön aihealueilta.

Helsingin seutu: Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula, Vantaa ja Vihti

KUUMA-seutu: Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti