Kesäterassi Senaatintorilla kesällä 2020. Kuva: Torikorttelit / Camilla Bloom

Pandemia sujuvoittanut kaupungin yrityspalveluja – vuoropuhelua yritysten kanssa lisätään edelleen

Pandemian alkaminen viime keväänä pakotti kaupungin eri toimijat tekemään tiivistä yhteistyötä uudella tavalla. Kaikilla oli selkeä ymmärrys siitä, että pandemian vaikutuksia torjutaan tehokkaimmin yhdessä.

Huomio on Jukka-Pekka Tolvasen, yhden kaupungin kolmesta yritysluotsista. Kun kaupungin sisäinen toiminta sujuvoitui ja ylitti toimiala- ja osastorajat, päästiin aiempaa laajemmin ja tehokkaammin auttamaan yrityksiä ja elinkeinoelämää ylipäätään.

– Uskon, että pandemian opit säilyvät suureksi osaksi myös pandemian jälkeisessä maailmassa. Ison organisaation hallintorakenne koostuu ihmisistä, ja kun ihmisten välinen yhteistyö ottaa näin isot harppaukset, ei opittu katoa jatkossakaan.

Tolvanen keskittyy työssään auttamaan ravintola-alan yrityksiä. Korona-aika on kurittanut niitä erityisen rankasti.

– Kaupunki tuli nopeasti apuun keventämällä lupamenettelyjä. Ravintoloiden on nyt esimerkiksi aiempaa helpompaa laajentaa toimintaansa terasseille ja saada niiden avulla lisää asiakaspaikkoja. Aiemmin kevytrakenteiseen terassiin tarvittiin toimenpidelupa, koronan vuoksi siitä on toistaiseksi luovuttu.

Kaupunkiympäristön toimiala vakinaisti koronan vuoksi kevennetyn lupamenettelyn, joten kevytrakenteisia terasseja on mahdollista perustaa ilman toimenpidelupaa myös koronan jälkeen.

Tolvasen työtä on tukea ravintoalan yrityksiä, edistää yritysyhteistyötä sekä ohjeistaa esimerkiksi lupa-asioissa. Ala on Suomessa voimakkaasti säädeltyä ja kaupunginkin kanssa asioidessa voi yrittäjä toisinaan tarvita tukea.

– Nyt alan yrityksiä varten on yksi paikka, josta saa apua riippumatta siitä, onko yritys laajentamassa toimintaansa tai vaikka perustamassa ihan uutta. Tunnen viranomaiskuviot ja osaan neuvoa oikeisiin paikkoihin. Yritykset eivät vielä tunne mahdollisuutta riittävän hyvin, joten panostamme kevään aikana viestintään yhteistyössä ravintola-alan toimijoista koostuvan Raising HEL -yhteisön kanssa.

Lisäksi kesäterasseja voi perustaa uusiin paikkoihin, kun kaupunkitilaa on haluttu avata yhä laajemmin. Aivan ydinkeskustan suosituimpia paikkoja säädellään hieman tarkemmin, mutta muualla kaupungissa esimerkiksi ketterät kioskit voivat toimia melko vapaasti – kunhan eivät tuota häiriöitä tai roskaa ympäristöään.

Aktiivisempaa vuoropuhelua

Terasseja oli mahdollista laajentaa parkkiruutuihin parklet-toiminnan avulla jo ennen koronaa, mutta nyt niitäkin on mahdollista ottaa käyttöön aiempaa useampia.

Vaikuttavin terassi-innovaatio syntyi kesällä 2020 Senaatintorille, kun alueelle tuli yhteensä 16 ravintola-alan toimijaa. He olivat palautekyselyn perusteella erittäin tyytyväisiä kesän tulokseensa.

Ensi kesänä elämyksellinen kesäterassi aukeaa Helsinki-päivänä 12.6.2021 Kasarmitorille. Sinne voi helposti pistäytyä esimerkiksi matkalla Etelärannassa sijaitsevalle Helsinki Biennaalin lähtölaiturille.

Paljon hyvää palautetta on kuullut myös Tolvanen. Yleisesti kiitetään sitä, että kaupunki kehittää ravintola-alan uusia mahdollisuuksia yhdessä yrittäjien kanssa.

Aloittavia yrityksiä varten järjestetään koulutuksia ja opastetaan esimerkiksi viranomaisvaatimuksissa ja liiketoimintalaskelmissa.

Vuoropuhelu on lisääntynyt, ja yrityksiltä tulee kaupungille paljon ideoita. Esimerkiksi merellisen Helsingin kehittäminen on kiinnostanut alaa laajasti.

– Olemme saaneet hyviä ideoita rantojen ja saariston uusista mahdollisuuksista. Merelliseen Helsingin mahdollisuuksiin on panostettu erityisesti kuluneen valtuustokauden aikana, jolloin Helsingin merellinen strategia on ollut yksi kaupungin kärkihankkeista, Tolvanen kertoo.

Kaupungin toiminnalle 10 pistettä

– Kaupungille täydet kymmenen pistettä! Ketähän minun kuuluisi kiittää, että kehut menisivät varmasti oikeaan paikkaan?

Näin kommentoi kaupungin korona-aikaista reagointia Raimo Pekkonen, Mamma Rosan ravintoloitsija ja pitkän linjan alan yrittäjä. Hän sanoo, että lisätyt parkkiruutujen parklet-ravintolapaikat pelastivat sen viime kesän. Mamma Rosan tarkoituksena on ottaa ne käyttöön myös ensi kesänä.

– Parklettien ansiosta saimme 40 asiakaspaikkaa lisää. Meillä on ravintolan vieressä avoterassi, joten saimme kulmamme hyvin eläväksi. Ja kaikki fasiliteetit olivat suoraan vieressä ravintolassa.

Asiakkailta tuli runsaasti kiitosta, ja kauniina kesäpäivänä terassille jopa jonotettiin.

– Iso terassi on korona-aikaan ollut juuri sitä, mitä on tarvittu. Kaikki ovat voittaneet. Olemme voineet työllistää ihmisiä ja kaupunki on saanut veroeuroja. Täällä Töölön kulmilla terassitiloja ovat hyödyntäneet myös kilpailijamme. Hyvä niin. Ihmiset pääsevät valitsemaan paikan, jolla on paras tuote ja henkilökunta.

Accelerate Helsinki!

Kaupunki kutsuu avoimeen keskusteluun siitä miten yritykset, yrittäjät ja kaupunki voivat yhdessä luoda kestävää kasvua ja hyvinvointia tulevaisuudessa. Aihepiiriä käsitellään kolmesta eri näkökulmasta, joista toisessa perjantaina 26.3. keskitytään yrittäjyyden Helsinkiin. Silloin etsitään yhdessä vastauksia muun muassa kysymykseen, kuinka Helsinkiin luodaan monipuolista yrittäjyyttä ilman turhia esteitä.

Lue lisää ja tule mukaan!

Helsinki saa taas kesäterassinsa  tällä kertaa Kasarmitorille

Lisää kasvuyrityksiä Helsinkiin


Teksti: Kirsi Riipinen