Paljon väkeä silakkamarkkinoilla Kauppatorilla.

Stadin Silakkamarkkinat saapuu lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina Kauppatorille

Stadin Silakkamarkkinoita vietetään Kauppatorilla perinteisesti sunnuntaista lauantaihin 2.–8. lokakuuta. Kalaa voi ostaa suoraan 26 eri puolilta Suomea tulevalta kalastajalta. Silakkaraati palkitsee vuoden parhaat tuotteet avajaissunnuntaina. Kalastusalusten lisäksi Kauppatorille ankkuroituvat markkinaviikoksi perinnepurjelaivat Albanus, Olga, Vivan ja Valborg.

Pormestari Juhana Vartiainen avaa Silakkamarkkinat purjelaiva Vivanin kannella sunnuntaina kello 10. Silakkasoutu rantautuu Lyypekinlaiturin edustalle Suomalaisen Klubin Puhallinorkesterin säestämänä kello 12.  Lisää musiikkia kuullaan keskiviikkona, kun näyttelijä-muusikot Antti Autio ja Vera Veiskola esittävät Meriteatterin hilpeänhaikeita kappaleita.

Silakkaraati valitsee vuoden silakkayllätyksen ja maustekalan

Ruoka- ja kalastusalan ammattilaisista sekä silakkaruokien ystävistä koostuva Silakkaraati kokoontuu jälleen markkinoiden avajaispäivänä valitsemaan parhaat tuotteet kahdessa kategoriassa: vuoden silakkayllätys ja vuoden maustekala. Voittajat julkistetaan purjelaiva Vivanin kannella sunnuntaina kello 16.

Silakkaraadissa kalaherkkuja arvioivat apulaispormestari Daniel Sazonov, kalastusbiologi Malin Lönnroth Kalatalouden keskusliitosta, WWF:n ohjelmajohtaja ja Kalakumous-hankkeessa mukana oleva Sampsa Vilhunen, Benjamin Skwarek Helsingin nuorisoneuvostosta, Svenska kulturfondenin toimitusjohtaja Sören Lillkung, Marjukka Mikkola Uudenmaan Martoista, eritysiasiantuntija Elina Ovaskainen Maa- ja metsätalousministeriöstä, Hufvudstadsbladetin toimittaja Jonas von Wendt, Finlandia-talon keittiöpäällikkö Mika Jokela sekä ruoan ja koulutuksen asiantuntija Viivi Maskulin.

Stadin Silakkamarkkinat on avoinna Kauppatorilla 2.–8. lokakuuta. Myyntiaika on sunnuntaista perjantaihin kello 9–19 ja lauantaina kello 9–16. Markkinoiden päätyttyä Kauppatorilla vietetään seuraavana päivänä 9. lokakuuta Purjelaivapäivää 35. kerran.

Kalastus ja lähikalan syöminen vähentävät Itämeren rehevöitymistä

Stadin Silakkamarkkinoita on juhlittu Helsingissä vuodesta 1743. Nykyään silakkamarkkinoita vietetään myös Itämeren suojelun merkeissä. Helsingin kaupunki on mukana Itämerihaasteessa, joka on avoin kansainvälinen toimijaverkosto Itämeren ja lähivesien suojelemiseksi.

Lähikalaa kannattaa suosia, sillä kalastus poistaa ravinteita merestä. Silakkamarkkinoiden kalastajat nostavat vuosittain Itämerestä markkinoille myyntiin yli 16 000 kg silakkaa. Tämä saalis estää meren rehevöitymistä 64 miljoonan leväkilon verran. Helpoimpia tapoja, joilla jokainen voi vaikuttaa Itämeren rehevöitymiseen ovat kalastaminen ja särkikalan syöminen.

Lisää aiheesta
silakkamarkkinat.fi

Kuva: Eetu Ahonen