Silakkamarkkinat Kauppatorilla.

Stadin Silakkamarkkinat tuo silakkaherkut Kauppatorille ja ravintoloihin

Stadin Silakkamarkkinoita vietetään perinteiseen tapaan Helsingin Kauppatorilla 4.–10. lokakuuta. Silakkatuotteita veneistä ja myyntimökeistä saapuu myymään lähes 30 kalastajaa eri puolilta Suomea. Kauppatorin kylkeen nouseva Saaristolaistori tarjoaa lisäksi muita syyskauden makuja ja käsityöläistuotteita. Silakalla ja muilla meren antimilla pääsee herkuttelemaan myös Torikortteleiden ravintoloissa. 

Stadin Silakkamarkkinat käynnistyy tuttuun tapaan lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina, ja silakkaostoksille ehtii aina seuraavan viikon lauantaihin saakka. Stadin Silakkamarkkinat on Suomen vanhimpia yleisötapahtumia, jota on juhlittu Helsingissä jo vuodesta 1743. Vuosien mittaan Silakkamarkkinat on kasvanut yhdeksi kaupungin syyskauden merkkipaaluista, jossa yhdistyvät Helsingin merellinen saaristolaisperinne ja moderni ruokakulttuuri. 

”Stadin Silakkamarkkinoilla on pitkä historia kalastuselinkeinon, terveen Itämeren sekä silakan ja muun särkikalan puolestapuhujana. Särkikalan kalastaminen auttaa vähentämään Itämeren rehevöitymistä, joten silakan syöminen on jo itsessään ekoteko”, sanoo Silakkamarkkinoiden vastaava tuottaja Susa Nokelainen

Kauppatorin läheisyyteen Havis Amandan viereen ensimmäistä kertaa pystytettävälle Saaristolaistorille kokoontuu lisäksi valikoima kauden ruoka- ja käsityöläistuotteiden myyjiä saaristosta sekä lähiseudulta. Myös valtaosa Torikortteleiden ravintoloista kutsuu herkuttelemaan teemaan sopivilla annoksilla kuten paistetuilla silakoilla, savusilakkabageleilla ja Iin nahkiaisilla.  Kauppatorille ankkuroituvat lisäksi markkinaviikoksi perinnepurjelaivat Albanus, Vivan, Olga, Joanna Saturna ja Valborg. 

Koronavirustilanteen vuoksi Stadin Silakkamarkkinoilla ei järjestetä avajais- tai oheisohjelmaa, vaan yleisön toivotaan hyödyntävän markkinoiden laajoja aukioloaikoja kokonaisuudessaan. Pääosin ruoka-alan ammattilaisista koostuva Silakkaraati kokoontuu suljetuin ovin valitsemaan vuoden parhaat silakkatuotteet eri kategorioissa, ja voittajat julistetaan verkossa sunnuntaina 4. lokakuuta. Myös pormestarin perinteinen avajaispuhe on kuultavissa verkossa sosiaalisen median välityksellä. 

Stadin Silakkamarkkinat Kauppatorilla ja Saaristolaistori Havis Amandan vieressä Kukkatorilla 4.–10.10., avoinna su–pe klo 9–19 ja la klo 7–15. Vapaa pääsy.

Stadin Silakkamarkkinoiden järjestäjänä toimii Helsingin tapahtumasäätiö yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Torikortteleiden kanssa. Helsingin tapahtumasäätiö toteuttaa Helsingin merkittäviä yleisötapahtumia ja kehittää Helsingistä entistä toimivampaa ja vetovoimaisempaa tapahtumakaupunkia. 

Lisätiedot: 

silakkamarkkinat.fi 

5.10. Silakkaraati palkitsi vuoden parhaat silakkatuotteet Stadin Silakkamarkkinoilla

Kuva: Tapahtumasäätiö.

Uutinen julkaistu 28.9.  ja tuoreutettu 2., 3. ja 9.10.