Nainen soittaa haitaria Silakkamarkkinoilla

Stadin Silakkamarkkinoita vietetään tällä viikolla

Stadin Silakkamarkkinoita vietetään Kauppatorilla lauantaihin 9. lokakuuta saakka. Kalastajia on tulossa kaikkiaan 25 eri puolelta Suomea. Silakkaraati palkitsee vuoden parhaat tuotteet avajaissunnuntaina 3. lokakuuta. Meriherkuista pääsee nauttimaan markkinoiden aikaan myös Torikortteleiden ravintoloissa. 

Torikortteleiden ravintoloissa on tarjolla muun muassa savusilakkapizzaa sekä tietysti perinteen velvoittamia paistettuja silakoita. Kotikeittiöihin voi hakea inspiraatiota Marthaförbundetin ekologisista kalaresepteistä.

Pormestari Juhana Vartiainen avasi markkinat 3.10.

Kalastusalusten lisäksi Kauppatorille ankkuroituvat markkinaviikoksi perinnepurjelaivat Albanus, Olga, Vivan ja Valborg. Pormestari Juhana Vartiainen avasi Silakkamarkkinat Vivanin kannella sunnuntaina 3. lokakuuta kello 10.

Stadin Silakkamarkkinat on Suomen vanhimpia yleisötapahtumia, jota on juhlittu Helsingissä jo vuodesta 1743.

Stadin Silakkamarkkinoilla on pitkä historia paitsi kalastuselinkeinon myös terveen Itämeren puolestapuhujana. Silakan kalastaminen auttaa vähentämään Itämeren rehevöitymistä, joten sen syöminen on jo itsessään ekoteko, sanoo projektipäällikkö Susa Nokelainen Helsingin tapahtumasäätiöstä.

Silakkaraati palkitsi vuoden parhaat tuotteet 

Ruoka-alan ammattilaisista ja vannoutuneista silakkaruokien ystävistä koostuva Silakkaraati kokoontui jälleen markkinoiden avajaispäivänä valitsemaan parhaat tuotteet kahdessa kategoriassa: vuoden silakkayllätys ja vuoden maustekala. 

Vuoden maustekala -sarjan pääpalkinnon voitti Magnus Nyholm Tirmosta. Toiseksi tuli Hannu Hellsten Pyhtäältä ja kolmanneksi Jörgen ja Johanna Kellgrenin Jörres fisk Pellingistä. Maustekala-sarjassa tuomaristo painotti erityisesti mausteen ja suolan harmoniaa sekä sitä, kuinka tuoreena kala on purkitettu.

Silakkayllätys-sarjassa voiton vei Pirjo ja Reima Salosen tillisilakka Taivassalosta. Tuomariston vakuutti tyylikäs tillin käyttö ja perinteisten makujen rohkea tulkinta. Toiseksi tuli Vento Aallon sitruuna-inkiväärisilakka Pyhämaalta ja kolmanneksi Heikki Eskelisen chili-valkosipulisilakka Paraisilta. Kaikki palkitut tuotteet ovat myynnissä kalastajien myyntipisteillä.

Raadissa markkinoiden antimia arvioivat Marthaförbundetin puheenjohtaja Andrea Hasselblatt, somevaikuttaja Enni Koistinen, Helsingin kaupungin kalatalousasiantuntijana ja kalastuspäällikkönä toiminut Jukka Linder, ruokatoimittaja ja valokuvaaja Mari Moilanen, ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, Helsinki Distilling Companyn toimitusjohtaja Mikko Mykkänen, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen sekä toimittaja Bitte Westerlund.

Lisää aiheesta:
silakkamarkkinat.fi

Kuva 1: Haitarinsoittaja Seija Vesterinen esiintyi Silakkamarkkinoilla avajaispäivänä. 

Kuva 2: Pormestari Juhana Vartiainen avasi Silakkamarkkinat sunnuntaina 3. lokakuuta.

Kuvat: Kim Öhman

Uutinen on julkaistu 27.9. ja sitä on päivitetty 4.10.