Pormestari Jan Vapaavuori: Helsingin tulisi raportoida YK:n kestävän kehityksen tavoitteista

New Yorkista tuli toukokuussa ensimmäinen kaupunki, joka raportoi YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumisesta kaupunkitasolla. – Ketterän ja kansainvälisen Helsingin tulisi ottaa haaste vastaan ja ryhtyä raportoimaan tavoitteista toisena kaupunkina maailmassa, sanoo pormestari Jan Vapaavuori.

Vaikka YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma on valtiotasoinen sitoumus, on ohjelman onnistuminen pitkälti kiinni kaupunkien ja yhteisöjen onnistuneesta toimeenpanosta.

– Helsinki haluaa erottautua globaalin vastuun paikallisen toteuttamisen edelläkävijänä. YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman ja Helsingin kaupunkistrategian tavoitteiden välillä on selkeitä yhtymäkohtia. Vapaaehtoinen toimeenpanoraportti tekisi näkyväksi Helsingin kehityksen ja mahdollistaisi YK:n maailmanlaajuisiin mittareihin perustuvan vertailun. Avoin vertailu voi osoittaa myös Helsingin heikkouksia. Tällainen tieto olisi erittäin arvokasta kaupungille, toteaa pormestari Vapaavuori.

Ohjelmaan sitoutuminen avaisi Helsingille mahdollisuuden kansainväliseen vertailuun. Se myös edistäisi kaupungin kansainvälistä yhteistyötä ja merkitystä. Ennen kaikkea se toisi kestävän kehityksen tavoitteet käytännön tasolle. Raportoinnista tulee Vpaavuoren mukaan tehdä myös kaupunkilaisille helposti lähestyttävää.

Helsinki pyrkii strategiansa mukaisesti olemaan maailman johtava kaupunki julkisen tiedon avaamisessa ja sen hyödyntämisessä. Helsinki on jo avoimuuden edelläkävijä muun muassa datansa avaamisessa.

Pormestari Vapaavuori on kutsuttu puhumaan aiheesta New Yorkiin YK:n yleiskokousviikolla järjestettävään Social Good Summitiin.

Lisää aiheesta
Tiedote aiheesta