Kuva:merilevää meressä.

Virtuaalisessa Itämeripäivän karnevaalissa uusia näkökulmia sekä muumien meriseikkailuja

Helsingin kaupunki järjestää Itämeripäivänä torstaina 27.8. virtuaalisen karnevaalin koko päivän mittaisena suorana lähetyksenä. Helsinki-kanavan lähetys on rakennettu niin, että lapset ja aikuiset voivat valita itselleen sopivaa ja mielenkiintoista katseltavaa.

Itämeri tarjoaa ravintoa ja elantoa, mutta on myös kulkuväylä, joka yhdistää. Itämeri on ollut myös inspiraation lähde monille muumiseikkailuille ja muillekin tarinoille. Tänään Itämeri tarvitsee kuitenkin aktiivista suojelua.

Karnevaalilähetys alkaa Helsinki-kanavalla klo 9.00 ja päättyy klo 20.00. Aamulla on tarjolla satutuokioita lapsille suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Päivällä lähetys keskittyy esityksiin Itämeren geologisesta alkuperästä, sen taloudellisesta ja kulttuurisesta merkityksestä, biologiasta ja kalakannoista. Alempana muutama poiminto ohjelmasta.

Suomen ympäristökeskus Syke on koonnut upean vedenalaisen luonto-ohjelman ja John Nurmisen Säätiö virtuaalinäyttelyn Muistojen meri. Itämeri on aina merkinnyt Helsingille vaurautta, joskus odottamattomalla tavalla. Historian dosentti Mikko Huhtamies kertoo, miten haaksirikkoutunut alus saattoi tuottaa pelastustuloja 1700-luvulla. Pelastettu hylkytavara huutokaupattiin, ja helsinkiläislaivanvarustajat saattoivat tehdä edullisia hankintoja omiin aluksiin.  Suomesta tunnetaan tuhansia laivanhylkyjä. Meriarkeologi Riikka Alvik kertoo mitä 1700-luvulla uponneiden laivojen hylyt kertovat sen ajan maailmasta. Luonnonvarakeskuksen tutkimuspäällikkö Meri Kallasvuo luo katsaukseen Itämeren mielenkiintoisiin kalakantoihin.

Itämeri on uhattu meri, joka tarvitsee kipeästi suojelemista. Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki esittelee videotervehdyksessä Itämerihaasteen nopeat kokeilut. Kokeilujen neljä osallistujaa kertovat kuinka parhaillaan testaavat Helsingissä uusia menetelmiä muoviroskan torjumiseksi Itämerellä. Itämeripäivänä lähetyksessä esiintyy myös Kari Hyytiäinen, joka on Helsingin yliopiston Itämeren suojelun ekonomian professori. Professuuri on Helsingin kaupungin yliopistolle lahjoittama. Hyytiäisen luento tarkastelee kuinka taloudellinen toiminta vaikuttaa Itämereen ja onko Itämeren hyvä tila mahdollista saavuttaa.

Illalla lähetyksen päättää uusi Muumi-animaatiosarja, josta näytetään jaksoja, joissa muumit seikkailevat merellä. Jaksot näytetään suomeksi, ruotsiksi, saameksi ja englanniksi.

Itämeripäivän karnevaali on Helsingin kaupungin järjestämä ohjelmakokonaisuus Itämeripäivänä. Jokavuotisen juhlapäivän on käynnistänyt John Nurmisen Säätiö. Karnevaaliohjelman ovat järjestäneet Itämerihaaste ja Helsingin kaupunki. Ohjelmaa järjestävät myös John Nurmisen Säätiö, Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Helsingin yliopisto, Geologian tutkimuskeskus, Moomin Characters Oy, Ympäristöministeriö, Helsingin kaupunginkirjasto, SATAKOLKYT-hanke ja Harakan taiteilijat.

Itämeripäivän karnevaalin lisäksi Itämeripäivänä järjestetään ohjelmaa myös muualla Helsingissä ja Suomessa. Helsingissä päivä alkaa kaikille avoimessa keskustelutapahtumassa Esplanadin lavalla klo 8.00. Tilaisuuden avaa Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori. Mukana ovat myös kirjailija Juha Hurme, presidentti Tarja Halonen, Moomin Charactersin taiteellinen johtaja ja hallituksen puheenjohtaja Sophia Jansson, professorit Laura Kolbe ja Markku Ollikainen sekä nuorisokuoro Vivace. Tilaisuuden juontaa Baba Lybeck.

Kuvalähde: Itämeripäivä

Linkit