Hanna-Maari Johanna Päkk (o.s. Latvala) voittamassa juoksukilpailun maaottelussa.

Yleisurheilun Ruotsi-ottelu palaa Olympiastadionille ensi vuonna

Yleisurheilun Ruotsi-ottelu palaa Helsingin olympiastadionille vuonna 2022. Suomen Urheiluliiton (SUL) hallitus päätti kokouksessaan perjantaina, että ensi vuoden maaottelu kilpaillaan Helsingissä syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna.

– Vuoden 2022 Ruotsi-ottelu on yksi Helsingin olympiakisojen 70-vuotisjuhlavuoden päätapahtumista. Takaamme, että rakas maaottelu tulee tekemään tapahtumana loistavan paluun uusitulle Olympiastadionille, sanoo SUL:n puheenjohtaja Sami Itani.

Suomen ja Ruotsin välinen yleisurheilumaaottelu kilpaillaan vuorovuosina Suomessa ja Ruotsissa. Kolme viimeisintä  Suomessa kilpailtua maaottelua on järjestetty Tampereella. Helsingin olympiastadionilla maaottelu oli edellisen kerran 2014.

– Maaottelun paluuta Helsinkiin on rakennettu yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Stadion-säätiön kanssa. Olemme äärimmäisen tyytyväisiä neuvotteluihin molempien tahojen kanssa, Itani sanoo.

– Helsingin kaupunki on yksi maaottelun pääyhteistyökumppaneista ja strateginen partneri. Teemme kaupungin kanssa tiivistä yhteistyötä maaottelun tapahtumakokonaisuuden markkinoinnissa ja toteutuksessa.

Uusittu Olympiastadion luo upeat puitteet maaottelulle

Helsingin pormestari  Jan Vapaavuori toivottaa maaottelun tervetulleeksi Olympiastadionille.

– Suomi–Ruotsi-maaottelu on monelle suomalaiselle jokakesäinen perinne, joko paikan päällä tai television ääressä. Olen iloinen, että Helsinki saa toimia taas tämän hienon ja perinteikkään urheilutapahtuman näyttämönä, Vapaavuori sanoo.

– Koronan jälkeisessä maailmassa Helsingin vahvuudet – toimivuus, turvallisuus ja puhtaus – tulevat olemaan haluttuja ominaisuuksia tapahtumien järjestämisessä. Tämä yhdistettynä upeaan, uudistettuun Olympiastadioniin kisojen areenana varmasti antaa puitteet ainutlaatuiselle Suomi–Ruotsi-maaottelun kotiinpaluulle.

Myös Stadion-säätiön hallituksen puheenjohtaja Nasima Razmyar ja toimitusjohtaja Ari Kuokkanen olivat tyytyväisiä päätökseen tuoda vuoden 2022 maaottelu Olympiastadionille.

– Yleisurheilu on ollut kautta aikojen yksi Helsingin olympiastadionin päälaji. Vuoden 1952 olympialaisten jälkeen Helsinki on isännöinyt yleisurheilun MM- ja EM-kisoja ja lukuisia maaotteluita. Syyskuussa 2022 stadionilla on ilo toivottaa maaotteluyleisö ja urheilijat tervetulleiksi uudistetulle stadionille ja kentälle, joka kuuluu koko maailmassa siihen 5 prosentin valiojoukkoon, jolla on Kansainvälisen yleisurheiluliiton myöntämä 1. luokan sertifikaatti, Razmyar sanoo.

– Olympiastadion tarjoaa sekä Suomen Urheiluliitolle tapahtumajärjestäjänä että yleisölle ja urheilijoille erinomaiset olosuhteet maaottelutunnelmaan. Hienoa, että voimme yhdessä suunnata katseen tapahtumavuoteen 2022, Kuokkanen toteaa.

Ruotsi-ottelulla vankka suosio

Päävastuun vuoden 2022 maaottelun järjestelyistä kantavat SUL ja liiton markkinointiyhtiö Track & Field Finland Oy.

– Hiljattain julkaistussa Sponsor Insight -yhtiön tutkimuksessa Ruotsi-ottelu oli jo 16. kertaa peräkkäin Suomen kiinnostavin urheilutapahtuma. Se kertoo, että maaottelun suosio on vankka, mutta suosion säilyttäminen vaatii uudistumista, sanoo SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto.

– Tampereella järjestetyt maaottelut onnistuivat erinomaisesti, mistä lämmin kiitos Tampereen kaupungille, Tampereen Pyrinnölle sekä koko kisojen järjestelykoneistolle. Nyt haluamme tarjota yleisurheilun ystäville tilaisuuden kokea maaottelun tunnelma uusitulla Olympiastadionilla.

Ruotsi-ottelu on maailman vanhin edelleen jatkuva yleisurheilumaaottelu. Se järjestettiin ensimmäisen kerran Helsingissä 1925. 

Lisää aiheesta:

Yleisurheilu.fi (SUL)

Olympiastadionin verkkosivut

Kuvassa Hanna-Maari Päkk (o.s. Latvala) voitti naisten 100 metriä ajalla 11,51, kun Suomen ja Ruotsin yleisurheilumaajoukkueet kohtasivat edellisen kerran Helsingin Olympiastadionilla 2014. Kuva: SUL/Anders Sjögren, Decabild.