Harkovanpoppelilla on ylösviistoon kaartuvat oksat ja kolmiomaiset lehdet

Helsinki istutti harvinaisen harkovanpoppelin tuenosoituksena Ukrainalle

Helsingin kaupunki on istuttanut Vanhankaupungin Kuninkaankartanonsaareen Suomen harvinaisimpiin puulajeihin lukeutuvan harkovanpoppelin. Ukrainasta kotoisin olevan puulajin taimen istutuksella halutaan omalta osaltaan osoittaa tukea sotaa käyvälle Ukrainalle.

Istutusseremoniassa olivat paikalla Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen ja kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Helsingin kaupunki on tuominnut jyrkästi Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa. Sotatoimet ovat aiheuttaneet valtavaa inhimillistä kärsimystä ja loukanneet itsenäisen eurooppalaisen maan koskemattomuutta. Harkovanpoppelin istuttamisella on ennen kaikkea symbolinen arvo. Taimi muistuttaa meitä toivosta ja yhteisen rauhantavoitteen juurtumisesta entistä vahvempana eurooppalaiselle maaperälle”, pormestari Vartiainen sanoo.


Kasviharvinaisuus halutaan säilyttää tuleville polville

Harkovanpoppeli (Populus nigra ’Charkowiensis’) on 20–30-metriseksi kasvava näyttävä koristepuu. Sen oksat kasvavat yläviistoon niin, että latvuksesta kehittyy kauniin suppilomainen. Puulla on sileä, kellanharmaa runko ja kolmiomaiset lehdet.

Puulaji on syntynyt J. J. Gabeštovin taimistolla Harkovan lähellä 1800-luvun lopulla. Harkovanpoppelin nopeakasvuisuus herätti innostusta Länsi-Euroopassa ja sitä istutettiin 1900-luvun alkupuolella varsinkin Reinin laaksoon. Sittemmin laji on käynyt hyvin harvinaiseksi. 

Suomessa harkovanpoppelia istutettiin 1900-luvun alkupuolella ainakin Turkuun ja Helsinkiin. Helsingissä on jäljellä enää kaksi tunnettua harkovanpoppeliyksilöä: Kalliossa Torkkelinmäen kupeessa Agricolankujalla sekä kasvitieteellisessä puutarhassa Kumpulassa.

Noin satavuotias Agricolankujan puu on todennäköisesti Suomen viimeinen suurikokoinen harkovanpoppeli. Kuninkaankartanonsaareen istutettu taimi on kasvatettu siitä kerätyistä pistokkaista Mustilan arboretumissa Elimäellä. Taimen istuttaminen auttaa säilyttämään kasviharvinaisuuden tuleville polville.

Helsinki ja Suomen suurimmat kaupungit ovat tukeneet Ukrainan valtiota ja kansalaisia humanitaarisella avulla. Tukea jatketaan edelleen monissa muodoissa tänne saapuneiden ukrainalaisten auttamiseksi. Yhtenä esimerkkinä tästä Helsingissä toimivat yhdistykset ja säätiöt ovat voineet hakea kaupungilta avustusta toimintaansa, jolla tuetaan Ukrainasta saapuneiden kotoutumista.

Ukrainaan liittyviä uutisia Helsingin kaupungin verkkosivuilla