Tunturisopuli. Kuva: Jorma Luhta.

Ilmastonmuutoksen vaikutus Lapin luontoon -näyttely ympäristötalossa

Stéphanie C. Lefrèren vuonna 2013 suunnittelema ja Suomen ympäristökeskuksen vuodesta 2016 ylläpitämä näyttely Ilmastonmuutos Lapin luonnossa – Mitä me voimme tehdä? esittelee laajasti tutkimustuloksia ilmaston lämpenemisen tämänhetkisistä vaikutuksista eläimiin ja kasveihin. Näyttely on esillä Viikin ympäristötalossa (Viikinkaari 2a), avoinna ma–pe klo 8.15–16.00.

Opetukselliseksi suunnitellun näyttelyn tavoitteena on lisätä tietoisuutta ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista EU:n arktisimman alueen, Lapin luonnon monimuotoisuuteen. Visuaalinen ja vuorovaikutteinen näyttely perustuu tuoreeseen tutkimustietoon ja antaa myös käytännön esimerkkejä tavoista, joilla jokainen voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään. 

Pohjoisiin alueisiin liittyvän tiedon lisääminen on tärkeää ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta, sillä eteläisempiä alueita huomattavasti nopeammin lämpenevällä arktisella alueella ilmastonmuutoksen haittavaikutukset ovat jo selvästi nähtävissä. 

Ilmastonmuutoksen vaikutuksiin liittyviä tutkimustietoja selitetään tekstin, kaavioiden ja kuvien avulla. Näyttelyä elävöittävät myös luonnon vuosittaista kiertoa ja revontulia havainnollistava musiikki ja diaesitykset.  

Näyttelyyn on kerätty tietoja yli 60 tutkijalta. Näyttelyllä on seitsemän virallista yhteistyökumppania, mukaan lukien Suomen ympäristökeskus. Näyttelyn ensimmäisen version tuottamiseen osallistui lisäksi 12 luomu- ja ekotuotteiden alalla toimivaa yksityistä rahoittajaa. Näyttelyyn on tutustunut tähän mennessä 28 000 ihmistä, pois lukien YK:n ilmastokokousten COP21 ja COP22 aikana käyneet, minkä lisäksi työpajoihin on osallistunut yli 2 000 koululaista. 

COP21-sertifioitu näyttely kiertää tällä hetkellä Suomessa, Ranskassa, Marokossa, Venäjällä, Monacossa ja Saksassa. Näyttelystä on suunnitteilla myös useita muihin maihin suunnattuja versioita.  

Stéphanie C. Lefrère pitää luentoja ja järjestää opastuksia sekä työpajoja yleisölle ja kouluille. Yhteystiedot: arcticspruce@gmail.com

Näyttelyn verkkosivut: climatechangeinlapland.org

logoja

JAA