Roskia Esplanadin puistossa.

Kaupunki varautuu vappuun vessoin ja roskiksin – lakko voi viivästyttää juhlinnan jälkien siivousta

Kaupunki järjestää vapun juhlijoille keskustaan ja Kaivopuistoon tapahtumaroskiksia, avolavoja, kuohuviinipullojen keräyslavoja sekä peltitynnyreitä kytevälle grillijätteelle. Keskustan puistoihin on varattu 200 käymälää ja 33 pisoaaria. Kunta-alan työtaistelut voivat vaikuttaa vapun jälkien siivoamiseen. 

Vessoja on Kaivopuistossa, Esplanadinpuistossa, Rautatientorilla, Kauppatorilla kauppahallin luona, Kaisaniemen puistossa, Tähtitorninmäellä, Ruttopuistossa ja Sinebrychoffin puistossa. Ne tulevat paikoilleen vapun aattona. Vessoista 18 on invavessoja. 

Kaupunki muistuttaa, että omien vessojen vuokraaminen ja niiden sijoittaminen kaupungin maalle on luvanvaraista toimintaa, eikä sellaisille lupia myönnetä. 

Kertakäyttögrillien hiilet ja muu kytevä jäte on laitettava niille varattuihin peltitynnyreihin, ei roskakontteihin. Tulipalo suuren ihmismassan keskellä on erittäin vaarallinen ja palavasta jätteestä voi syntyä myrkyllisiä kaasuja. 

Kunta-alan työntekijöiden ylityökielto sekä mahdollinen lakko voivat vaikuttaa vapun jälkien siivoamisen aikatauluun. Lakon on määrä alkaa 3. toukokuuta. 

Kuohuviinipullot vaihtuvat leffalippuihin ja muut päätyvät kerääjille 

Helsingin kaupunki järjestää perinteisen kuohuviinipullojen keruun. Kaivopuistossa on kaksi pullonkeruupistettä, yksi Ison Puistotien keskivaiheilla ja toinen Kaivopuiston leikkikentällä. Pisteet on merkitty korkeilla pystybanderolleilla. 

Kun palauttaa pisteeseen 20 kuohuviinipulloa, saa leffalipun. Lippuja on jaossa 1500. Ahkerimmat ansaitsevat koko vuoden leffaliput. Tempaus on suurena apuna vapun jälkien siivouksessa. Painavat kuohuviinipullot päätyvät Palautuspakkaus Oy:n kautta lasivillan raaka-aineeksi. 

Muut pullot ja tölkit päätyvät pullonkerääjien kasseihin. Suuri pullonkerääjien armeija on tervetullut lisäapu. Vapun juhlija tietää, että pullot annetaan kerääjille ehjinä. 

Liikennejärjestelyjä ydinkeskustassa 

Helsingin keskustassa katuosuuksia suljetaan Kauppatorin ympäristössä kuvan mukaisesti vappuaattona kello 15.30 alkaen. Liikennejärjestelyt poistuvat vapunpäivän aamuna kello 6.

Liikennejärjestelyt kartalla.

Puistojen kestävyyttä suojellaan 

Puistojen helposti vaurioituville kevätnurmikoille ei saa ajaa autoilla. Kaivopuistoon, Kaisaniemen puistoon ja myös muiden keskustan puistojen käytäville saavat ajaa autolla vain luvan saaneet, kuten ruokaa myyvät yhteisöt. Järjestyksenvalvojat ohjaavat liikennettä Kaivopuistossa ja estävät luvattoman ajon puistoon.  

Saunamökit ja painavat teltat on sijoitettava kovalle pinnalle. Valvojat auttavat tarvittaessa luvallisen telttapaikan löytämisessä. Kaivopuistossa on myös ensiapupiste.