Malmin asema ja sen Tuubiksi kutsuttu ylikulkusilta.

Ammattimainen myyntitoiminta päättyy Malmin ylikulkusillalla

Helsingin kaupunki alkaa puuttua 1. helmikuuta alkaen ammattimaiseen myyntitoimintaan Malmin aseman ylikulkusillalla, jota kutsutaan myös tuubiksi. Myyjistä tunnetuiksi ovat takavuosina tulleet erityisesti käsitöitä myyvät ”Malmin kutojamummot”.

Vuosien varrella paikka on houkutellut myös ammattimaisia myyjiä, jotka ovat tuoneet paikalle erilaisia myyntikalusteita. Tällainen myyntitoiminta yleisellä alueella edellyttäisi paikan vuokraamista kaupungilta.

Kapea tuubi ei kuitenkaan ole kaupankäyntiin soveltuva paikka. Se on myös aseman poistumisreitti, joten kaupunki ei vuokraa sieltä myyntipaikkoja. Esteettömyys on tärkeää myös matkustajien sujuvan liikkumisen vuoksi. Lisäksi ylikulkusillalle tuodut kalusteet ja tavarat haittaavat paikan puhdistamista. 

- Kaupunki on saanut vuosien varrelta asukkailta jonkin verran kielteistä palautetta luvattomasta myynnistä tuubissa, mutta asiaan ei ole viime vuosina puututtu aktiivisesti. Vallitsevan koronatilanteen vuoksi asia on jälleen noussut ajankohtaiseksi, sillä tilan pitäminen avoimena on nyt entistäkin perustellumpaa, asukas- ja yrityspalvelupäällikkö Antti Mäkinen sanoo.

Kaupankäynti on saanut jatkua näin pitkään, koska Helsingissä on sallittua myydä tai jakaa tuotteita esimerkiksi laukusta tai kärrystä ilman erillistä lupaa, jos toiminta on lyhytkestoista, eikä paikalle tuoda pöytiä, tuoleja, telineitä tai muita rakenteita. Myyntiä saa tähän tapaan harjoittaa yhdessä paikassa enintään tunnin. Osa Malmin tuubin myyntitoiminnasta on ollut näiden ehtojen mukaista, mutta poistumisreittinäkin toimivaa tuubia ei voi suositella edes tilapäiseksi myyntipaikaksi.

- Helsinki tukee yrittäjyyttä ja kaupunkilaisten paikallista aktiivisuutta. Kaikille täytyy kuitenkin olla samat säännöt. Myyjille on pyritty viestimään lupien hakemisesta ja muista Helsingin kaupungin myyntikäytännöistä. Kaupungin yritysluotsit neuvovat ammattimaisia myyjiä tarvittaessa eteenpäin, Mäkinen kertoo. Kaupungin stadiluotsi ja aseman vartijat ovat tavoitelleet myyjiä jakaakseen heille aihetta koskevaa tiedotetta. Myyjiä on kuitenkin ollut kovien talvikelien vuoksi tavallista vähemmän liikkeellä.