Helsinki kehittää terassitoimintaansa ja kerää kahvila- ja ravintolayritysten näkemyksiä

Onko kahvila- tai ravintolayritykselläsi terassi tai oletko kiinnostunut sellaisen perustamisesta? Kerro kaupungille näkemyksiäsi terasseihin liittyvistä periaatteista ja ehdoista. Vastaa anonyymiin kyselyyn viimeistään 15. lokakuuta.

Helsingin kaupungin uusi sopimuskausi terassien vuokraamisesta alkaa vuonna 2022. Samalla kaupunki tarkistaa terasseihin liittyviä ohjeistuksiaan ja linjauksiaan, joilla se vuokraa yleisiä alueita yritysten terassitoimintaan. Tarkastelussa on mukana useita keskeisiä terassitoiminnan elementtejä, kuten terassihinnasto ja terassien perustamiseen liittyviä ohjeita. Tavoitteena on muodostaa entistä asiakaslähtöisempi ja selkeämpi terassiohje.

Tällä hetkellä esimerkiksi terassien vuokrat perustuvat terassin sijaintiin kahden eri hintavyöhykkeen mukaisesti. Lisäksi hinnoittelussa otetaan huomioon terassin koko sekä se, toimiiko terassi kesä- vai talvikaudella. Kesäkausi on huhtikuun alusta lokakuun loppuun, ja talvikausi marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Yritysten on myös mahdollista tehdä Parklet-sopimus eli vuokrata pysäköintiruutu terassia varten.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee terassitoiminnan uusia periaatteita ja ehtoja vuodenvaihteessa 2021–2022. Osana päätöksenteon valmistelua kaupunki kerää nyt yritysten näkemyksiä siitä, millaisena ne ovat kokeneet valmistelun pohjana olevat, vuosina 2014–2021 voimassa olleet linjaukset terassien perustamisesta sekä niiden vuokraushinnastosta.

Voit kertoa näkemyksiäsi terassiasioista tämän lyhyen kyselyn kautta. Kyselyssä pääset kertomaan ajatuksiasi siitä, mihin asioihin olet ollut tyytyväinen ja missä olisi vielä petrattavaa.

Vastaa kyselyyn viimeistään 15.10.2021. Samalla voit tutustua tällä hetkellä voimassa oleviin terassiohjeisiin ja -hinnastoon:

Kaupungilla on tarkoitus järjestää alkuvuonna 2022 yrityksille tilaisuus, jossa kerrotaan terasseihin liittyvistä periaatteista sekä suunnataan katseet vuoden terassikesään.

Voimassa olevat terassisopimukset päättyvät vuoden loppuun mennessä

Suurin osa Helsingin yleisillä alueilla sijaitsevista terasseista on toiminnassa vain lokakuun loppuun asti kestävällä kesäkaudella. Kaikki tällä hetkellä voimassa olevat terassisopimukset päättyvät viimeistään 31.12.2021. Terassitoimintaa 1.4.2022 lähtien tai sen jälkeen jatkavien tai uuden terassin perustavien tulee tehdä uusi sopimus kaupunkiympäristön toimialan kanssa.

Kuitenkin talvikaudella eli 1.11.2021–31.3.2022 voimassa olevia terassisopimuksia voidaan jatkaa nykyisin sopimusehdoin 1.4.2022 asti yritysten niin halutessa. Kaupunkiympäristön toimiala on yhteydessä talviterassitoimijoihin lähiaikoina.