Havainnekuva huussirakennuksesta

Uutelan kodalle rakennetaan kesällä Helsinki-huussi

Uutelan suositun virkistysalueen palvelut saavat kesän aikana tarpeellisen lisäyksen, kun alueelle rakennetaan kuivakäymälä. Huussi korvaa kodan lähistöllä olevan muovisen tapahtumakäymälän.

Rakennustyöt aloitetaan toukokuussa ja valmista on tarkoitus olla elokuun lopulla 2022. Työmaa aidataan niin, että se ei aiheuta vaaraa ulkoilijoille.

Rakennukseen tulee kaksi huussitilaa, tarvikevarasto sekä varasto kodan polttopuille. Toisessa huussitilassa on myös lastenhoitopöytä. Käymälän varusteisiin kuuluvat kuivike, vessapaperi ja käsidesi. Palautetta ja vessakirjoituksia voi raapustaa huussin seinässä olevalle liitutaululle.

Huussi on puurakenteinen, ja siihen tulee niittymäinen kasvikatto. Koko rakennus on esteetön.

Uutelan uusi käymälä on osa Helsinki-huussi-konseptia, joka on pääkaupungin oma kuivakäymälämalli. Käymälöitä on tarkoitus rakentaa ulkoilualueille ja muihin sellaisiin paikkoihin, joissa tarvitaan käymälää, mutta joihin vesivessan rakentaminen ei ole mahdollista.

Huussimallin on suunnitellut Arkkitehtitoimisto NRT Oy. Rakentamisesta vastaa STARA.

Käymäläjätteet kiertoon

Helsinki-huussien suunnittelussa on keskitytty ekologisuuteen. Huussisäiliö erittelee nesteet, jotka valutetaan typen ja fosforin poistavan suodatusjärjestelmän kautta rakennuksen takana olevalle imeytyskentälle. Huussijätökset kompostoidaan HSY:n Metsäpirtin kompostikentällä ja niistä tehdään kasvualustaa.

Jätteiden kierrätyksen vuoksi on tärkeää, että huussisäiliöön ei päädy mitään maatumatonta roskaa. Huussissa on erillinen astia roskille sekä ohjeet käymälän käyttöön.

Kaupunkilaisten toivoma hanke

Uutelan huussi toteutetaan osana OmaStadi-hanketta, jossa ehdotettiin lisää kuivakäymälöitä Helsinkiin. OmaStadi on Helsingin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia, jossa kaupunkilaiset saavat ideoida ja äänestää, miten kaupunki käyttää 8,8 miljoonaa euroa.

Uutelaan nousee järjestyksessään toinen Helsinki-huussi. Ensimmäisen Helsinki-huussin avajaisia vietettiin viime vuoden syyskuussa Pornaistenniemellä Vanhankaupunginlahdella.

Helsinki-huussit ovat osa kaupungin ulkoilupalveluiden kehitystyötä. Helsingin luontopalvelulinjaus valmistuu vuoden 2023 alussa, ja se tulee ohjaamaan kaupungin luontopalveluiden investointeja tulevaisuudessa. Luontopalveluilla taataan kestävä luonnon virkistyskäyttö.

Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto NRT Oy