Mies ja kaksi tyttöä ompelevat ompelukoneella.

Helsingin kirjastojen kaikki palvelut ovat jälleen käytössä

Asiakkaat ovat hiljalleen alkaneet palata Helsingin kirjastoihin. Kirjastoissa käydään edelleen harvemmin kuin ennen koronaa, mutta kerralla lainataan enemmän. Kirjastoväki muistuttaa, että kirjastoissa saa taas viettää aikaa ja kaikki palvelut ovat käytössä. Myös tapahtumat pyörivät kuten ennen koronaa.

Lokakuussa kirjastokäyntejä oli 32 prosenttia vähemmän kuin pandemiaa edeltäneenä ennätysvuonna 2019, mutta lainausten määrä oli enää kolme prosenttia pienempi kuin toissa vuonna.

Syyskuussa käyntejä oli vielä 38 prosenttia ja lainauksia 11 prosenttia vähemmän kuin ennen koronaa ja ero näyttää kutistuvan kuukausi kuukaudelta.

Lasten aineistojen lainaus on syksyn aikana palannut miltei koronaa edeltävälle tasolle.

Korona-aikana lainattiin uutuuksia

Kirjastoväki toivoo, että ihmiset tulisivat taas kirjastoihin löytöretkeilemään. Korona-aikaan lainaaminen keskittyi suosikkikirjoihin.

Kun kirjastoissa oli kesään saakka rajoitetut palvelut, ihmiset lähinnä hakivat ennakkovarauksia. Asiakkaat lainasivat uutuusteoksia, joista puhuttiin julkisuudessa. Nyt kun kirjastojen palvelut ovat palanneet normaaleiksi, olisikin hienoa, että asiakkaat palaisivat taas tekemään yllättäviä löytöjä hyllyjen väliin, sanoo palvelupäällikkö Aino Ketonen Helsingin kaupunginkirjaston kirjastoverkon yhteisistä palveluista.

Kirjastoissa saa taas oleskella

Kirjastoissa järjestetään jälleen perinteisiä kirjailijatapaamisia, satutuokioita, kielikahviloita, luentoja ja lukupiirejä, mutta yhtä lailla digiopastusta ja peli-iltoja.

Parhaillaan on käynnissä myös suosittu Kaupunginorkesteri kirjastossasi -konserttisarja, joka tuo kamarimusiikkia kirjastoihin eri puolilla Helsinkiä.

Työ-, kokous- ja näyttelytiloja sekä pelistudioita voi jälleen varata maksutta käyttöön.

Muuttajat lainaavat porakoneita ja nokkakärryjä

Kirjastosta voi taas lainata esimerkiksi työkaluja, soittimia, kuormapyörän tai luistimet – jopa kausikortteja urheilutapahtumiin. Valikoiman monipuolisuus yllättää monet.

Kaikkialta ei saa kaikkea, mutta valikoimaa päivitetään säännöllisesti ja esimerkiksi kysyttyjä nokkakärryjä ja akkuporakoneita on tulossa lisää.

Myös erilaisia laitteita voi kokeilla, esimerkiksi ompelukonetta, virtuaalilaseja tai 3D-tulostinta. Jossakin kirjastossa voi digitoida VHS-kasetteja, toisessa soittaa pianoa ja kolmannessa varata käyttöönsä kokonaisen äänitysstudion.

Kirjastot kuuluvat monien ihmisten arkeen jopa päivittäin. Selvitysten mukaan kirjastorajoitukset koettiin raskaina. Toivotankin kaikki vanhat ja uudet asiakkaat tervetulleiksi tarkistamaan, mitä kaikkea omassa kirjastossa onkaan tarjolla, nyt kun elämä alkaa taas palautua kaupunkiin, Helsingin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen sanoo.

Helsingin kaupunginkirjaston Rakas kirjasto -kampanja nostaa kirjaston monipuolisia palveluita esiin lähiviikkoina.


Tutustu kirjaston tapahtumiin

Kirjastojen tiloja voi varata Varaamosta

Tutustu lainattaviin esineisiin

Kaupunginorkesteri kirjastossasi -konserttisarja