Helsingin vuoden 2018 kulttuuriteko -palkinto myönnettiin nuorten lukutaitoa tukevalle Sanat haltuun -projektille.

Helsingin vuoden 2018 kulttuuriteko -palkinto myönnettiin Sanat haltuun -projektille

Helsingin kaupungin Vuoden kulttuuriteko 2018 -palkinto myönnettiin tänään keskustakirjasto Oodissa nuorten lukutaidon parantamiseen keskittyneelle Sanat haltuun -projektille. Palkinto on 5 000 euron suuruinen. Sen lisäksi jaettiin kaksi kunniamainintaa. Ne saivat Pop up –kino sekä Reflektor-valotaideryhmä.

Sanat haltuun -projektissa nuoria innostetaan lukemaan rap-lyriikan avustuksella. Tavoitteena on tunnistaa nuorten lukutaidon ongelmat ja löytää äidinkielen opiskeluun uusia opetusmetodeja. Projektissa työskentelevät Aleksis Salusjärvi, Mikko Sarjanen ja Hanna Markkanen ja sen taustatukena toimii Lukukeskus.

- Hankkeemme haluaa herättää keskustelua ja nostaa tietoisuutta nuorten lukutaito-ongelmista sekä lisätä ymmärrystä siitä, millaisia vaikutuksia lukutaitovaikeuksilla on nuoren elämään, kertoo Aleksis Salusjärvi. - Tavoite on saada etenkin nuoret miehet innostumaan lukemisesta hyvän lukutaidon saavuttamiseksi, hän jatkaa.

Palkitsemisperusteissa todetaan Sanat haltuun -projektin tehneen ainutlaatuista työtä lukutaidon parantamiseksi niin ammattia opiskelevien, vankien kuin erityis- ja sairaalakouluissa opiskelevien nuorten keskuudessa.

– Projekti on ollut merkityksellinen ja vaikutuksia omaava, syrjäytymistä estävä hanke, jossa yhdistyy monien toimijoiden asiantuntemus opettajista, tutkijoista räppäreihin, riimittelijöihin ja musiikintekijöihin, perustelee palkitsemista kulttuurijohtaja Tuula Haavisto.

Kunniaa ja mainetta kiertävälle elokuvateatterille ja valotaiteelle

Kunniamaininnan saivat uusia avauksia tehneet Pop Up Kino ja valotaideryhmä Reflektor. Pop Up –kinon ajatuksena on tarjota erityisiä, matalan kynnyksen elokuvienkatselupuitteita kaikille kaupunkilaisille yllättävissä, merkityksellisissä ja kaikkien tavoitettavissa olevissa paikoissa.

Reflektor-ryhmä on puolestaan Kööpenhaminassa vuosina 2016–2017 järjestetyn Reflektor-festivaalin sisarfestivaali ja merkittävä lisä kotimaiselle valotaidekentälle, jonka kautta katsotaan avautuvan mahdollisuus kansainväliseen kuratointi- ja tuotantoyhteistyöhön.

Helsingin vuoden kulttuuriteko -palkinnon jakaa vuosittain Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto. Ehdotukset palkittavista tekevät aiempina vuosina palkitut.