Helsinki-avun työntekijöitä viemässä ostoksia asiakkaan luokse

Helsinki-avun puhelinpalvelu päättyy

Ikääntyneiden kaupunkilaisten tueksi korona-aikana käynnistetty Helsinki-apu päättää toimintansa suunnitellusti 31.8.2020, jolloin puhelinpalvelu on auki viimeistä päivää.

Kauppa-asiointiapua oli Helsinki-avun kautta saatavilla kesäkuun loppuun asti, ja keskustelutukea koko heinä- ja elokuun ajan. Palveluntarve on ollut läpi kesän vähäistä ja elokuun ajan yhä vähenemään päin. 

Koronatilanne ja hallituksen suositukset eivät tällä hetkellä anna syytä palvelun jatkamiselle, mutta epidemian kehittymistä seurataan. Kaupungilla ja seurakunnilla on valmius käynnistää Helsinki-avun toiminta nopeasti uudelleen.

Maaliskuun lopusta alkaen toiminut Helsinki-apu oli Helsingin kaupungin ja seurakuntien yhdessä toteuttama väliaikainen palvelu koronatilanteessa. Helsinki-avun kautta kaikilla yli 70-vuotiailla helsinkiläisillä oli mahdollisuus saada keskustelutukea sekä edullista asiointiapua kauppaan ja apteekkiin.

Elokuun loppuun mennessä Helsinki-avun palveluun kertyi 68 000 soitettua tai vastattua puhelua. Palvelun loppuvaiheessa puheluita käytiin päivittäin enää kymmenkunta, kun huhtikuussa tiukkojen koronarajoitusten aikaan päivässä puheluita kertyi enimmillään viisisataa.Lue Helsinki-avun tarina:

Haloo, täällä Helsinki. Toimittaja: Venla Rossi.

Yhteistyössä

Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntien järjestämässä Helsinki-avun toiminnassa mukana olivat myös useat yhteiskunnalliset yhdistykset, kuten SPR, Helsinki Missio ja Diakonissalaitos, sekä lukuisat vapaaehtoiset ja yritysyhteistyökumppanit. HOK-Elanto ja Yliopiston Apteekki sekä Suomen Apteekkariliiton jäsenapteekit tukivat avustettua kauppa- ja apteekkiasiointia. Puhelinkeskuksen kontaktijärjestelmän tarjosi Genesys. Kuljetuksissa ja logistiikassa Helsinki-avun kumppaneita olivat Posti ja Logisnext Finland Oy, Helkama-Auto ja ŠKODA, Renault Suomi, Stara, Dometic Finland Oy, HSL:n Kaupunkipyörät sekä F-Secure.

Tukea ja neuvontaa ikääntyneille yhä tarjolla

Helsingin kaupungin Seniori-info palvelee kaikkia yli 65-vuotiaita helsinkiläisiä ja heidän läheisiään puhelinnumerossa 09 3104 4556 sekä osoitteessa hel.fi/seniorit.

Seniori-infosta saa tietoa ja ohjausta Helsingin kaupungin, järjestöjen ja yritysten ikääntyneille tarjoamista palveluista. Seniori-infon kautta voi myös tehdä huoli-ilmoituksen yli 65-vuotiaasta helsinkiläisestä. Ilmoituksen voi tehdä puhelimitse tai täyttämällä huoli-ilmoitus sähköisesti. Seniori-info palvelee arkisin kello 9–15.

Yleisen koronaneuvontapalvelun puhelinnumero on 09 310 10024, ja se palvelee päivittäin kello 8-18. Puhelinneuvonta on tarkoitettu kaupunkilaisille, jotka kokevat altistuneensa koronavirukselle tai jotka oireiden perusteella arvelevat saaneensa tartunnan. Numeroon voi soittaa myös, jos omaisen altistuminen tai oireet huolettavat.

Kuva: Paula Virta