Paavo Nurmen patsaalle on puettu kasvomaski. Kuva: Maarit Hohteri

Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen muistuttavat kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoimijoita vastuullisen toiminnan tärkeydestä korona-aikana  

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit muistuttavat yhteisellä viestillä alueensa kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoimijoita vastuullisen toiminnan järjestämisen tärkeydestä koronaepidemian aikana. Vastuullisella toiminnalla taataan palvelujen jatkuminen myös kriisin keskellä.

Vapaa-ajan palveluilla on merkittävä vaikutus ihmisten henkiseen kestävyyteen ja terveyteen. Mikäli kulttuurin ja vapaa-ajan toimijat osoittavat yhdessä aloitteellisuutta ja vastuullisuutta ja tekevät tilanteen vaatimia muutoksia, voidaan palveluja pitää varmemmin ainakin rajoitetusti auki.  

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit muistuttavat, että tämä vaatii kaikilta jatkuvaa ja suurinta mahdollista vastuunkantoa tilojen käytössä ja toiminnassa, ja niitä koskevien koronaohjeiden noudattamisessa.  

”Koronatilanne pahenee pääkaupunkiseudulla. Liikunta, kulttuuri, nuorisotyö ja kirjastot ovat tärkeitä ihmisten hyvinvoinnille ja yhteisömme kriisinkestävyydelle. Tiedämme, että tilanne on monelle järjestölle ja kulttuuritoimijalle todella tiukka. Kannustan jokaista alamme toimijaa tekemään nyt oma-aloitteisesti mahdollisimman paljon toimenpiteitä ja viestintää. Autamme mielellämme kumppaneitamme löytämään tapoja parantaa terveysturvallisuutta”, sanoo Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio.   

Seuraavat asiat lisäävät riskejä tartunnan leviämiselle:

  • Tiivis ja pitkäkestoinen oleskelu samassa sisätilassa muiden ihmisten kanssa.
  • Heikko ilmanvaihto.
  • Huutaminen, raskas hengitys ja laulu.

Kaupunkien ohjeet terveysturvalliseen toimintaan:

  • Opasteiden ja ilmoitusten lisäksi myös henkilöstö opastaa ihmisiä toimimaan turvallisesti.
  • Toimintaan ei osallistuta, jos ilmenee lieviäkin oireita. Näin tulisi toimia silloinkin, kun kyseessä on tärkeä esiintyminen tai peli.
  • Yli 15-vuotiaille suositellaan vahvasti kasvomaskia sisätiloissa aina, kun se on mahdollista. Esimerkiksi urheilutilanteissa maskin käyttäminen on usein mahdotonta, mutta maskia tulisi käyttää esimerkiksi saavuttaessa, vaatteita vaihdettaessa tai odotettaessa omaa vuoroa. 
  • Kaikki osallistujat pesevät kätensä saapuessaan sisätilaan. Tämän lisäksi käsidesiä on tarjolla aina. Molemmista muistutetaan säännöllisesti. 
  • Välineet desinfioidaan aina toiminnan aluksi ja lopuksi. 
  • Turvavälit pidetään kaikissa tilanteissa esim. katsomoissa ja vaihtopenkillä. 
  • Ryhmiä sekoitetaan mahdollisimman vähän.   

Yhdessä pystymme estämään koronaviruksen leviämistä kulttuurin ja vapaa-ajan paikoissa, kaupungit korostavat.

Ajankohtaista: Helsinki ja korona – toimi näin, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan >>

hel.fi/vapaa-aika
espoo.fi 
vantaa.fi  
kauniainen.fi