Helsinki, Helsingin seurakunnat ja MIELI ry torjuvat yksinäisyyttä joulun aikaan

Joulu 2020 jää muistiin erityisenä koronaepidemian vuoksi. Aiempaa useampi viettää joulua tänä vuonna yksin tai eristäytyneenä. Helsingin kaupunki, Helsingin seurakunnat sekä mielenterveysjärjestö MIELI ry ovat yhdistäneet voimansa torjuakseen yksinäisyyttä ja koonneet verkkoon joukon palveluita ja tekemistä, joilla juhlan viettoon löytyy iloa, valoa ja toivoa tänäkin jouluna. Lisäksi Helsingin juhlaviikoilta tuttu Taidelahja paketoidaan tänä jouluna uudelleen ja toimitetaan uusille vastaanottajille.

Koonti joulun ajan palveluista on nähtävissä osoitteessa hel.fi/joulu2020. Sivusto tarjoaa linkkejä ja vinkkejä joulunviettoon koronan katveessa ulkoillen tai virtuaalisia tapahtumia ja palveluita hyödyntäen. Löydät myös yhteystietoja, jotka tarjoavat tukea jaksamiseen ja selviytymiseen.

Sivustolla on ohjeita, kuinka löytää rauhoittumisen hetkiä ja paikkoja Helsingissä ja uusia aktiviteetteja verkon kautta, kun fyysistä etäisyyttä tulee ylläpitää. Jos yksinäisyys tuntuu painostavalta tai vaikeudet kasaantuvat, sivustolta löytyvät myös keskeiset henkistä tukea antavat puhelinpalvelut, chatit ja kriisinumerot. Lisäksi sieltä näkee ruoka-avun jakelupisteet.

Auttaminen ja toisten tukeminen on mahdollista meille kaikille: voimme vaikka soittaa ja kysyä läheistemme ja tuttujemme vointia tai kysyä naapurin vointia ja avuntarvetta, kun törmäämme rappukäytävässä. Tukea ja apua voi antaa myös monien järjestöjen ja muiden kansalaistoimijoiden kautta. Löydät hel.fi/joulu2020 -verkkosivuilta linkit tunnetuimpiin joulukeräyksiin sekä Nappinaapurin joulutempaukseen, jossa naapureita kannustetaan muistamaan toisiaan tarjoamalla pieniä jouluisia tekoja.

Taidelahja-konsepti on tuttu Helsingin Juhlaviikoilta, jossa kaupunkilaiset saivat viime kesänä lahjoittaa yllätyksenä taidelahjoja nimeämilleen tahoille. Taidelahjojen jouluisessa versiossa viedään iloa ja valoa kohdennetusti yksittäisille kotihoidon asiakkaille​, seniorikeskusten ja palvelutalojen pihoille, hautausmaille ​ sekä Setlementtiasuntojen asiakkaille. Lisäksi jouluna työvuorossa olevaa hoitohenkilöstöä muistetaan virtuaalisella musiikkitervehdyksellä ja kiitoksella. Jouluisen Taidelahjatempauksen toteuttavat yhteistyössä Helsingin kaupunki, Helsingin seurakunnat ja Setlementtiasunnot. Sekä vuodenaika että koronarajoitukset asettavat omat ehtonsa jouluna 2020 jaettaville taidelahjoille. Lahjojen antaminen toteutetaan viranomaisohjeiden mukaisesti turvaväleillä ulkona tai tallenteena.

 ”Tänä jouluna ja vuodenvaihteena emme voi kokoontua ja hiljentyä kaikilla perinteisillä tavoilla. Voimme kuitenkin pitää kiinni siitä, että joulunaika on vakaumuksesta riippumatta läheisten ihmisten muistamisen, antamisen ja lahjojen aikaa. Juuri tänä vuonna meistä jokainen voi miettiä, ketä voisi ilahduttaa tai auttaa. Voinko käydä naapurin puolesta kaupassa, yllättää hänet joulukukalla, lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen tai soittaa sukulaiselle? Yhdessä järjestöjen ja kirkon kanssa haluamme lähettää viestin, että joulun aika on yhteistä aikaa myös tänä jouluna”, sanoo yhteistyön rakentamisesta vastannut kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio.   

Apua ja iloa joulunaikaan
hel.fi/joulu2020