tyttö kuuntelee äänikirjaa

Helsingin kulttuuri ja vapaa-aika palvelee koronarajoitusten aikana verkossa

Konserteista, näyttelyistä ja liikunnasta voi yhä nauttia monin tavoin vaikka kulttuurikeskukset, museot, sisäliikuntapaikat ja nuorisotilat ovat suljettuina uusien koronarajoitusten ajan 30.11.–20.12.2020. Helsinki-kanavalla on upea kattaus monipuolista sisältöä.

Kirjastojen satutunneista ja kirjailijavieraista voi nauttia ajasta ja paikasta riippumatta

Kirjastoissa ei järjestetä tapahtumia, mutta Helsingin kaupunginkirjaston videotallenteet tuovat satutunnit ja kirjailijavierailut koteihin. Helsinki-kanavalta löytyy runsas määrä kiinnostavaa sisältöä satutunneista ja kirjailijahaastatteluista Star Wars -luentoon. Tallenteet ovat katsottavissa Helsinki-kanavalla: helsinkikanava.fi, josta ne löytyvät parhaiten hakusanalla “Kirjasto” kategoriasta “Kulttuuri ja vapaa-aika".

Helmet-kirjastot palvelevat lyhytaikaista asiointia varten rajoitetusti 30.11.–20.12.2020. Kirjoja ja muita aineistoja voi lainata ja palauttaa itsepalveluautomaatilla. Ensisijaisesti kaikki palvelu tapahtuu itsepalveluna ja etukäteisvarausten perusteella. Varausilmoitus lähetetään tekstiviestinä, sähköpostitse tai postitse, kun varaus on valmis noudettavaksi. Aineistot noudetaan varaushyllystä ja tarjolla on myös rajattu valikoima muuta lainattavaa automaattien luona.

Asiointiin tarkoitettujen asiakastietokoneiden välttämätön käyttö kirjastoissa on mahdollista. Kirjastojen tiloja ja laitteita ei voi varata, ja jo tehdyt varaukset on peruttu. Kirjastossa asioidessa täytyy käyttää kasvomaskia ja pitää riittävät turvavälit muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan. Kirjastojen aukioloajat voivat olla normaalia lyhyemmät. Tarkista ajantasaiset tiedot kunkin kirjaston verkkosivulta osoitteesta helmet.fi/kirjastot.

Taiteen ja kulttuurihistorian ääreen pääsee myös kotisohvalla tai hölkkälenkillä

Museoiden verkkosivuille ja somekanaviin on koottu sisältöä, jonka äärelle voit istahtaa tai astella milloin tahansa, juuri silloin kun se parhaiten sopii. HAM Helsingin taidemuseon hamhelsinki.fi/taidetta24h -sivustolta löytyy runsaasti digitaalisesti ja ulkoillen nautittavaa taidesisältöä. Myös HAMin Instagramin (instagram.com/hamhelsinki) IGTV tarjoaa uusia sisältöjä, muun muassa Lounasvartti Lallukassa ja Maanantaina museossa -sarjat, joissa voi kurkistaa museon ja näyttelyiden kulissien taakse. Sarjoista on luvassa verkkosivuille pian myös tekstitetyt tallenteet.

Helsingin kaupunginmuseon verkkosivut helsinginkaupunginmuseo.fi tarjoavat kiehtovimmat tarinat Helsingistä ja kiinnostavimmat keskustelut historiasta nykypäivään Helsinki Podcasteissa. Kuunneltavana on Tiloissa - Omaehtoisia musiikin paikkoja Helsingissä -näyttelyyn liittyviä podcasteja sekä ajankohtainen Poikkeusaikoja-sarja, jossa tarkastellaan kriisiaikojen merkillistä maailmanmenoa.

Kaupunginmuseon verkkosivuilta löytyy lisäksi seitsenosainen videosarja Lasten kaupungista sekä 24 nostalgista joulutarinaa sisältävä joulukalenteri videon muodossa. Jouluiset tarinat aukeavat luukuista päivittäin myös kaupunginmuseon Instagramissa (instagram.com/helsinginkaupunginmuseo).

Krunikan kortteleissa -valokuvanäyttelyssä pääsee kurkistamaan kaupunginosan elämään ja historiaan noin 100 vuoden ajalta. Syyskuussa avautunut pysyvä näyttely on nähtävissä Kruununhaan sähkökaapeissa ja reittikartta löytyy museon verkkosivuilta.

Helsinkikuvia.fi on kuvien aarreaitta. Helsingin kaupunginmuseon kokoelmissa on lähes miljoona valokuvaa Helsingistä ja helsinkiläisistä 1860-luvulta nykypäivään. Kuvia pääsee selaamaan vaikka omalta kotisohvalta Helsinkikuvia.fi -palvelussa, jossa museo on julkaissut jo noin 65 000 valokuvaa. Sukella nostalgisiin kuvamuistoihin osoitteessa helsinkikuvia.fi.
Helsingin kaupunginmuseo julkaisi keväällä verkkoon myös Finna-hakupalvelussa yli 1 400 uutta teosta, joihin on päässyt tähän asti tutustumaan vain museon seinien sisäpuolella. Nyt julkaistuihin teoksiin kuuluu taidetta, julisteita, postikortteja ja rakennuspiirustuksia. Selaa kokoelmia: hkm.finna.fi.

Yhteislaulua, Joulu Savoyssa ja muita konsertteja kulttuurikeskuksissa

Helsingin kulttuurikeskusten Annantalon, Caisan, Kanneltalon, Malmitalon, Maunula-talon, Savoy-teatterin, Stoan ja Vuotalon yleisötilaisuudet on peruttu tai siirretty ajalta ajalla 30.11.–20.12.2020. Kulttuurikeskusten palveluista pääsee kuitenkin nauttimaan tänä aikana muulla tavoin. Virtuaalinen Annantalo tarjoaa paljon tekemistä ja kokemista lapsiperheille ja erilaisia sisältöjä julkaistaan Annantalon somekanavissa viikoittain. Lue lisää täältä

Kulttuurikeskus Caisan oman Helsinki Open Wawes radiolähetykset ovat kuunneltavissa verkon välityksellä. Kanneltalon suositut yhteislaulutapahtumat on siirretty verkkoon esimerkiksi Mari Kätkän vetämä yhteinen lauluhetki on katsottavissa Helsinki-kanavalla sekä Kanneltalon nettisivuilta maanantaista 14.12. alkaen. 

Lapsiperheiden iloksi Malmitalon nettisivuilla on katsottavissa Malmitalon Mutaveijarit -konsertin tallenne. Savoy-teatteri tarjoaa Helsinki kanavalla 31.12. asti Anssi Karttunen, Celebrating 60 – konsertin. YLE:n kanssa yhteistyössä taltioitu Joulu Savoyssa konsertti lähetetään YLEn kanavilla: TV1 25.12.2020 klo 19, uusintana 26.12.2020 klo 13:50 ja Radio Suomessa tiistaina 22.12.2020 klo 18. Konsertti on nähtävillä tämän jälkeen myös YLE:n Areenassa.

Stoan Virtuaalisessa galleriassa voi käydä tutustumassa Aya Bracen & Uwa Iduozeen Helsinki Brooklyn -näyttelyyn. Vuotalon ikkunoiden takaa voi ihailla Helsingin kuvataidekoulun Kuvaa! -oppilastyönäyttelyä 23.12.2020 asti. Vuotalo järjestää joulukuussa myös ensimmäisen Vuosaaren asukkaiden piparkakkutalokilpailun! Tiivistämö tarjoaa monikulttuurisen itsenäisyyspäiväjuhlan 6.12. klo 13 livelähetyksen Helsinki kanavalla. Stella Polaris improvisoi puolestaan jouluspektaakkelin 8.12 ja 16.12. livelähetyksenä.

Kaupunginorkesterin konsertit HKO Screen -lähetyksinä

Suorat HKO Screen -verkkolähetykset tuovat kotisohville sekä Suomalaisen musiikin päivän 8.12. ohjelmaa että kauden Beethovenia juhlistavan päätöskonsertin 18.12. Konsertit ovat suoran lähetyksen jälkeen katsottavissa myös tallenteina Helsinki-kanavalla, orkesterin verkkosivuilla sekä HKO Screen -mobiilisovelluksessa. Verkkosivuilta löytyy myös uunituore ooppera-aiheinen Kuiskaajan aaria -lastenkonsertti.

HKO mukana Helsingin etäuudenvuoden juhlinnassa

Vuoden vaihtumista juhlitaan 31.12. turvallisesti kotona Helsingin etäuudenvuoden ohjelman ja Suomen eturivin artistien seurassa. Ylen Vuosi vaihtuu 2020 -ohjelmassa Kaupungintalon juhlasali muuttuu uudenvuoden show’n näyttämöksi, kun viime vuosikymmenien ikonisimmat elektronisen musiikin hitit kohtaavat sinfoniaorkesterin voiman säkenöivässä Classical Trancelations -konsertissa. Illan solisteina nähdään Chisu, Nelli Matula, Redrama, Olavi Uusivirta, MARiANNA, Paleface, Pete Parkkonen, Robin Packalen, Jesse Markin ja Darude.

Helsingin kaupunginorkesteria johtaa Eero Lehtimäki, ja lavalle nousee myös kamarikuoro Ahjo Ensemble. Illan aikana kuullaan uusia orkesterisovituksia tutuista tanssihiteistä Daft Punkista Darudeen. Konsertin ohjelman on kuratoinut Tapio “DJ Orkidea” Hakanen, ja sovituksista vastaavat peli- ja elokuvamusiikin kokeneet nimet Petri Alanko ja Pessi Levanto.
Classical Trancelations – Helsingin uudenvuoden konsertti ja Vuosi vaihtuu 2020 -lähetys Yle TV1 ja Yle Areena 31.12. klo 22.30–01 www.helsinginuusivuosi.fi

Ulkoliikuntapaikat auki ja Helsinki-kanavalla jumppaa, sirkusta ja jopa koronaräppiä

Tänä talvena kaikki Helsingin tekojäät ovat maksuttomia, ja lauantaista 5.12. lähtien on yhteensä kahdeksan tekojäätä, Brahenkenttä, Kontula, Käpylä, Laajasalo, Lassila, Lauttasaari, Oulunkylä, Pukinmäki ovat luistelukuosissa. Lisäksi itsenäisyyspäivänä 6.12. kaikkien auki olevien tekojääkenttien aukioloaikaa on laajennettu, ja kaikki kentät ovat auki kello 9.00–21.00. Tekojäillä on kenttäkohtaiset enimmäismäärät luistelijoille. Henkilökunta valvoo kentillä luistelijamäärää, ja ruuhkaisimpina aikoina voi joutua jonottamaan. Tekojäillä on yleisöluisteluaikoja myös viikon jokaisena päivänä.
Myös kaupungin ulkoilualueet, ulkokuntosalit ja liikuntapuistot ovat auki ja helsinkiläisten käytössä.

Ulkoliikuntapaikoillakin tulee huolehtia turvavälien säilymisestä ja paikalle saa tulla vain terveenä. Uusien koronarajoitusten voimassaolon ajaksi valvontaa sekä nuoriso-ohjaajien läsnäoloa ulkokentillä on lisätty. Pukukopit ja huoltorakennukset pidetään suljettuina, WC-tiloja lukuun ottamatta.

Kotona voi jumpata turvallisesti Helsingin liikunnanohjaajien vetämien Jumppahetkien parissa, joita lähetetään Yle TV2:lla arkiaamuisin klo 8.50 ja uusintana aina samana iltapäivänä. Kaikki Jumppahetki-lähetykset on katsottavissa myös Yle Areenasta. Lisäksi Helsinki-kanavalta löytyy kahmalokaupalla liikunnallisia videoita aikuisille ja lapsille, kuten jumppia, liikuntavinkkejä, venyttelyä, sirkustelua, joogaa, liikuntaseikkailuja, tanssia ja jopa koronaräppi!

Verkko ja jalkautuva nuorisotyö nuorten tukena

Nuoria tuetaan yksilöllisesti digitaalisen ja jalkautuvan nuorisotyön avulla. Nuorisotilojen somekanavissa, erityisesti Instagramissa ja Discordissa on livelähetyksiä ja muuta osallistavaa ajanvietettä. Näistä löytyy tarkempia tietoja eri nuorisotilojen nettisivuilta ja somekanavista. Nuoriso-ohjaajiin voi olla myös suoraan yhteydessä somessa tai puhelimitse, ohjaajien yhteystiedot löytyvät nuorisotilojen nettisivuilta.

Nuorisotilojen ollessa kiinni 30.11.–20.12. aikana nuoriso-ohjaajat liikkuvat entistä enemmän eri puolilla kaupunkia siellä missä nuoret ovat ja tarjoavat tukea, keskusteluapua ja tekemistä nuorille. Lisäksi osoitteessa signaalimedia.munstadi.fi löytyy nuorten tekemiä podcasteja kuunneltavaksi. Nuoret voivat myös lainata Signaalimediasta välineitä omien podcastien nauhoittamiseen.

Lue lisää: Koronarajoitukset Helsingin kaupungin vapaa-ajan toimialalla 30.11.-20.12.2020

Kuva: Satu Haavisto / Helsingin kaupunki