Turvallisuusnäkökohdat huomioitu kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluissa

Kaupungin kulttuurikeskuksissa, liikuntapaikoilla, kirjastoissa, museoissa, taidemuseo HAMissa, nuorisotaloissa ja kaupunginorkesterin konserteissa huolehditaan asiakasturvallisuudesta monin toimin:

Saapuminen kaupunginorkesterin tiloihin, kirjastoihin, kulttuurikeskuksiin, liikuntapaikkoihin, museoihin ja nuorisotaloihin :   

 • Tulethan vain terveenä.   
 • Palveluihin ei saa tulla, jos on sairastumiseen viittaavia oireita. Koronaan viittaavia oireita ovat muun muassalämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys.  

Hygienia on tärkeää  

 • Saapuessasi palveluun, käy pesemässä kädet, mikäli mahdollista.    
 • Käsien desinfiointiainetta on saatavilla erityisesti sisäänkäyntien läheisyydessä ja wc-tiloissa.   
 • Jos yskittää tai aivastuttaa, teethän sen kertakäyttöiseen nenäliinaan. Hävitä nenäliina käytön jälkeen. Jos kertakäyttöistä nenäliinaa ei ole käytössäsi, yskithän omaan kyynärtaipeeseen.   
 • Noudatamme hallituksen ja viranomaisten määräyksiä kasvomaskien käytöstä. THL suosittaa kansalaisille kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi. Kaupunginorkesterin, kirjastojen, kulttuurikeskusten, liikuntapaikkojen, nuorisotalojen ja museoiden tapahtumiin ja muuhun toimintaan on mahdollista osallistua turvavälit säilyttäen.     

Siivous 

 • Siisteyteen kiinnitetään kirjastoissa, kulttuurikeskuksissa, liikuntapaikoissa, museoissa ja nuorisotaloissa erityistä huomiota niin normaali- kuin poikkeusoloissakin.    
 • Erityistä huomiota siivouksessa kiinnitetään pintoihin ja esineisiin, joita kosketetaan käsin.    
 • Jokainen kaupungin työntekijä huolehtii omalta osaltaan siisteydestä ja ilmoittaa eteenpäin, mikäli jokin kohde kaipaa erityis huomiota. Toivomme, että palveluissamme asioivat kertovat siivoukseen liittyvät toiveensakyseisen  toimipisteen henkilökunnalle.   

 Säilytämme turvavälit   

 • Muistathan säilyttää turvavälit muihin kaikissa tilanteissa.    
 • Tilasuunnittelussa on huomioitu viranomaisohjeiden mukaiset riittävät turvavälit, muun muassa lattioissa on turvaväleistä muistuttavia tarroja ja asiointipisteillä on asiakkaita ja henkilökuntaa pisaratartunnoilta suojaavat  pleksit.  

Liikkuminen tapahtumassa  

 • Noudatathan erikseen annettavia ohjeistuksia tiloissa liikkuessasi.Kulkuväylät on pyritty järjestämään niin, että risteävää liikennettä ei synny.   
 • Tapahtumatiloissa etäisyys tuolien välillä on vähintään 1 metri. Turvaväli voidaan jättää myös tyhjien rivien tai tyhjien paikkojen avulla.   

Lisäksi käytössä on palvelukohtaisia toimia, joilla tavoitellaan koronaepidemian hillitsemistä:  

Kirjastoissa suositaan itsepalvelua

Kirjastoasioinnissa suositaan edelleen itsepalvelua ja lainaus- ja palautusautomaattien käyttöä. Tilojen yhtäaikaisten käyttäjien määrissä on edelleen rajoituksia. Tarvittaessa henkilökunta voi rajoittaa kirjastojen tiloissa olevien asiakkaiden määrää. Lähikontaktia vaativat opastustilanteet toteutetaan turvavälit huomioiden ja mahdollisimman ripeästi.  
 
Peruspalvelujen eli lainaamisen, palauttamisen ja varausten noudon lisäksi kirjastoissa voi käyttää asiakastietokoneita, tulostaa, kopioida ja skannata, lukea lehtiä, tehdä töitä, opiskella sekä varata kokous- ja ryhmätyötiloja ja laitteita. Varattavien tilojen täyttöasteissa sekä käytössä olevissa palveluissa voi olla rajoituksia.   

Kulttuurikeskusten liput saa verkosta  

Syyskautensa tällä viikolla runsaalla ohjelmistolla aloittaneissa kulttuurikeskuksissa on muun muassa rajoitettu salitapahtumiin osallistuvan yleisön ja myytävien lippujen määrää, ja lippujen myynti on keskitetty verkkoon osoitteeseen www.lippu.fi . Tiloissa ja saleissa huolehditaan turvaväleistä ja henkilökunta opastaa toimimaan tiloissa oikein. Myös kulttuurikeskusten esityksissä pidetään huolta turvaväleistä, ja niissä voi käyttää maskia (kertakäyttöinen tai kankainen) ja/tai suojakäsineitä. Asiakas on kuitenkin itse vastuussa omasta maskin käytöstään, maskien hankkimisesta ja tästä aiheutuvista kustannuksista.  

Kaupunginorkesterin konsertissa lippukohtaiset istumapaikat

Kaupunginorkesterin konsertissa voi käyttää maskia ja/tai suojakäsineitä, jotka suositellaan ottamaan mukaan itse. Tarvittaessa saat ne myös maksutta Musiikkitalon infopisteestä.  Konserttisalissa istutaan siten, että jokaisen kuulijan väliin jää vähintään 1 metrin turvaväli eikä istumapaikkaa saa konsertin aikana vaihtaa. Lisätietoa Musiikkitalon varotoimista.   

Liikuntapaikoilla kävijärajoituksia, senioreille ulkoliikunta puistoissa   

Liikuntapaikoilla voidaan turvallisuussyistä rajoittaa kävijämääriä tai ottaa käyttöön toimipistekohtaisia rajoituksia. Niin ikään liikuntapaikoilla kehotetaan hyvään käsihygieniaan paikalle tultaessa ja sieltä lähdettäessä, myös turvavälien pitämisestä muistutetaan. Syyskuussa alkavia ohjattuja liikuntakursseja on uudistettu, ja esimerkiksi senioreille järjestetään ulkoliikuntaa puistoissa, kentillä ja ulkokuntosaleilla. Ohjatun ryhmäliikunnan maksimiosallistujamääriä on tarkistettu ja turvaväleistä huolehditaan eri tiloissa. 

Nuorisotaloilla pidetään huoli turvaväleistä 

Nuorisotaloilla noudatetaan annettuja koronaohjeistuksia ja muistutetaan niistä sekä paikan päällä että verkkosivuilla. Osa toiminnoista voidaan järjestää ulkona, jos säät sallivat.

Kaupunginmuseossa kävijämäärärajoituksia

Helsingin kaupunginmuseon näyttelyt Aikakone, Helsingin Valitut palat ja Kaupunkiruokaa ovat avoinna yleisölle, mutta Lasten kaupunki on toistaiseksi suljettu. Museokauppa ja  Kuvaselaamo palvelevat normaalisti. Käynti museoon tapahtuu Aleksanterinkadun puoleisen pääsisäänkäynnin kautta ja museossa on käytössä kulkusuuntaohjauksia. Museon järjestämien tapahtumien ja opastettujen kävelykierrosten osallistujamääriä on rajoitettu turvavälisyistä. Hakasalmen huvila ja Ratikkamuseo ovat avoinna normaalisti. Tilojen yhtäaikaisten käyttäjien määrissä on edelleen rajoituksia ja henkilökunta voi tarvittaessa rajoittaa tilakohtaisesti asiakkaiden määrää. Ruiskumestarin talo ja Työväenasuntomuseo ovat toistaiseksi suljetut.  

HAM Helsingin taidemuseoon voi ostaa lipun ennakkoon  

HAM Helsingin taidemuseo testaa sähköisten ennakkolippujen myyntiä verkkosivujensa kautta. Ennakkolippuja voi ostaa haluamalleen ajankohdalle ainakin elokuun loppuun asti, mutta tavoitteena on jatkaa sähköisten ennakkolippujen myyntiä myös jatkossa. HAMin näyttelyt Gustafsson & Haapoja: Museum of Becoming, Vilho Lampi, Sukupuolen sotkijat, Tove Jansson ja Hemmo Siposen Aiheuttajat ovat avoinna yleisölle kuten myös HAM-kauppa. Sisäänkäynti HAMiin  tapahtuu toistaiseksi vain Tennispalatsin Eteläisen Rautatiekadun puoleisten ovien kautta ja museossa on käytössä kulkusuuntaohjauksia. Korttimaksua suositaan ja vaatesäilytys on väliaikaisesti pois käytöstä. Takit ja laukut voi jättää säilytyslokeroihin, joita on lipunmyyntiaulassa. Museon tiloissa ei toistaiseksi järjestetä yleisötapahtumia.  

Kiitos huomaavaisuudestasi!     

Hyödyllisiä linkkejä: 

Helsingin kaupungin koronasivusto:  https://www.hel.fi/helsinki/korona-fi/    

THL:nmaskisuositus  

THL:nkorona-ohjeet