Kouluruokapäivää juhlitaan 28.8. Palvelukeskus Helsingin koulu- ja oppilaitosravintoloissa.

Maksutonta kouluruokaa jo 77 vuotta

Palvelukeskus Helsingin koulu- ja oppilaitosravintoloissa vietetään 28.8. kouluruokapäivää. Kouluruokapäivä juhlistaa maksutonta kouluruokaa, jota Helsinki on tarjonnut oppilaille tänä vuonna jo 77 vuoden ajan. Juhlan kunniaksi koululounaan yhteydessä on tarjolla jälkiruoka.

- Kouluruokapäivä on tärkeä, sillä maailman mittakaavassa ainutlaatuista maksutonta kouluruokaa ei aina muisteta arjessa arvostaa. Tasapainoinen lämmin lounas antaa virtaa keskittyä oppitunteihin koko koulupäivän ajan ja tarjoaa tauon hengähtää keskellä päivää. Lisäksi ruokailussa opetellaan myös arjessa tärkeitä ruokatapoja ja -kulttuuria, muistuttaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan ruokapalveluasiantuntija Katja Peränen.

Helsinki alkoi tarjoilla ensimmäisenä Suomessa kouluruokaa vuonna 1943. Kouluruoka onkin kehittynyt vuosien varrella huimasti alkuaikoina tarjotuista puuroista ja velleistä. Tänä päivänä koululounas koostuu kahdesta vapaassa otossa olevasta lämpimästä pääruokavaihtoehdosta, joista toinen on kasvisruoka. Vähintään yhtenä päivänä viikossa on myös kasvisruokapäivä. Pääruuan lisäksi lounaalla on tarjolla joka päivä salaattia, raastetta tai tuoretta vihannesta tai hedelmää, ruokajuomaa, leipää ja levitettä.

Palvelukeskus Helsinki vastaa kouluruokailun toteuttamisesta suurimassa osassa Helsingin kouluja ja oppilaitoksia yhteistyössä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa.