Uudenmaan alueella metsäpalovaroitus – avotulta ei saa sytyttää

Uudenmaan alueella on metsäpalovaroitus voimassa. Viime vuotisen erittäin kuivan ruohikon lisäksi myös metsien pintakasvillisuus on hyvin kuivaa ja maastopalojen vaara on suuri. Nuotiota tai muuta avotulta ei saa metsäpalovaroituksen ollessa voimassa sytyttää. Tärkeää on myös huomioida, että kipinöintiä voi syntyä myös esimerkiksi metsätöiden tai metallin käsittelyn yhteydessä. Suomessa oli pelkästään pääsiäisen aikana yhteensä yli 100 maastopaloa. Sääennuste lupaa lähipäiville edelleen poutaa, joten kuivuuteen ei ole helpotusta tiedossa loppuviikon aikana. Pieni sadekaan ei auta tämän hetkiseen kuivuustilanteeseen. Tuuli lisää maaston kuivumista ja myös levittää tulipalotilanteissa maastopaloja tehokkaasti.

Uudenmaan alueen pelastuslaitokset toivovat kansalaisilta varovaisuutta ja huolellisuutta niin, ettei maastopaloja syttyisi. Jos on tarve esimerkiksi grillata, tulen voi tällä hetkellä sytyttää ainoastaan maapohjasta eristettyihin grilleihin, tiilistä tai kiviaineksesta valmistettuihin tulisijoihin ja muihin vastaaviin rakennelmiin, joista tuli ei voi päästä leviämään maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi. Nuotioita tai kevytrakenteisia, suoraan maapohjalle asetettavia ja helposti tuulessa kaatuvia grillejä tai vastaavia ei saa nyt käyttää. Ne ovat pelastuslain mukaan kiellettyä avotulen tekemistä ja niissä tulipalon vaara on ilmeinen.

Jos havaitset maastopalon, ilmoita asiasta välittömästi hätänumeroon 112. On tärkeää, että sammutustyöt päästään aloittamaan mahdollisimman pian. Jos maastopalon lähellä on rakennuksia, käy varoittamassa asukkaita palosta. Pelastuslaitokset suosittelevat 112 Suomi-sovelluksen lataamista kännykkään. Sovelluksen kautta hätänumeroon soitettaessa onnettomuuspaikan tarkka sijainti välittyy hätäkeskukselle automaattisesti ja apu löytää nopeammin perille.

Voimassa olevat varoitukset voi tarkistaa Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset