Sairaanhoitaja antaa koronarokotuksen naiselle.

16-17-vuotiaiden sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvien koronavirusrokotukset alkavat

16–17-vuotiaiden helsinkiläisten, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila, rokotusten ajanvaraus alkaa.

Rokotusajan voi varata verkossa osoitteessa koronarokotus.hel.fi maanantaina 15.3. klo 16 jälkeen. Ajan voi varata myös soittamalla ajanvarausnumeroon 09 310 46300 (auki arkisin klo 8–18). 16-17-vuotiaiden puhelinajanvaraus aukeaa tiistaina 16.3. Ajanvarausnumerossa on käytössä takaisinsoittopalvelu, johon kaikki puhelut kirjautuvat ja kaikille soittaneille soitetaan takaisin.

Kaikki 16-17 vuotta täyttäneet helsinkiläiset, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin altistava sairaus tai tila, voivat varata ajan koronavirusrokotukseen.

Vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairauksia tai tiloja ovat
– elinsiirto tai kantasolusiirto,
– aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti,
– vaikea puolustusjärjestelmän häiriö,
– vaikea krooninen munuaissairaus,
– vaikea krooninen keuhkosairaus,
– lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes,
– Downin oireyhtymä.

Tarkemmin vakavalle koronavirustaudille altistavista sairauksista ja nyt rokotettavista ryhmistä saa tietoa osoitteessa koronarokotus.hel.fi.

Sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat 16–17-vuotiaat rokotetaan Pfizerin rokotteella, jonka myyntilupa käsittää 16 vuotta täyttäneet ja tätä vanhemmat.

Samaan riskiryhmään kuuluvat 18–69-vuotiaat rokotetaan AstraZenecan rokotteella. AstraZenecan rokotteen myyntilupa käsittää 18 vuotta täyttäneet. AstraZenecan rokotteen saa, jos on täyttänyt 18 vuotta rokotushetkellä. Pfizerin rokotetta käytetään tällä hetkellä ensisijaisesti ikääntyneiden, 70-vuotiaiden ja tätä vanhempien rokotuksiin.

Rokotusoikeus tarkistetaan rokotuspisteillä Kanta-palvelusta tai Helsingin kaupungin potilastietojärjestelmästä. Jos rokotukseen tuleva ei ole sairautensa vuoksi Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen asiakas tai Kanta-palvelun tietoihin pääsyä ei ole, vakavalle koronavirustaudille erittäin altistava sairaus tai tila pyydetään todistamaan muulla tavoin, kuten sairaskertomuksen kopiolla.

Koronavirusrokotuksia annetaan kaksi kappaletta

Koronavirusrokotuksia annetaan kaksi kappaletta. Rokotukset annetaan THL:n suosituksen mukaisesti 12 viikon välein. Toinen aika rokotukseen annetaan ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Henkilölle, joka on jo sairastanut koronavirustaudin, suositellaan rokotuksen ottamista kuuden kuukauden kuluttua oireiden alusta tai tartunnan toteamisesta.

Rokotuksia annetaan Jätkäsaaren, Messukuskuksen, Malmin ja Myllypuron rokotuspisteissä.

Lisätietoja

Kuva: Katja Laitinen