Koronarokotus-opaste.

18-54-vuotiaiden sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvien koronavirusrokotukset alkavat

18–54-vuotiaiden helsinkiläisten, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila, rokotusten ajanvaraus alkaa huomenna keskiviikkona 10.3.

Rokotusajan voi varata verkossa osoitteessa koronarokotus.hel.fi. Ajan voi varata myös soittamalla ajanvarausnumeroon 09 310 46300 (auki arkisin klo 8–18). Ajanvarausnumerossa on käytössä takaisinsoittopalvelu, johon kaikki puhelut kirjautuvat ja kaikille soittaneille soitetaan takaisin. Verkosta ajan voi varata jo tänään illalla.

Huomisesta lähtien kaikki 18 vuotta täyttäneet helsinkiläiset, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin altistava sairaus tai tila, voivat varata ajan koronavirusrokotukseen.

Vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairauksia tai tiloja ovat
– elinsiirto tai kantasolusiirto,
– aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti,
– vaikea puolustusjärjestelmän häiriö,
– vaikea krooninen munuaissairaus,
– vaikea krooninen keuhkosairaus,
– lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes,
– Downin oireyhtymä (aikuiset).

Tarkemmin vakavalle koronavirustaudille altistavista sairauksista ja nyt rokotettavista ryhmistä saa tietoa osoitteessa koronarokotus.hel.fi.

Sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat 18–69-vuotiaat rokotetaan AstraZenecan rokotteella, joka on kansallisesti suositeltu kohdennettavaksi alle 70-vuotiaiden rokotuksiin. AstraZenecan rokotteen myyntilupa käsittää 18 vuotta täyttäneet. AstraZenecan rokotteen voi siis saada, jos on täyttänyt 18 vuotta rokotushetkellä.

16–17-vuotiaiden vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti alttiiden helsinkiläisten koronavirusajanvaraus aukeaa ensi viikon tiistaina 16.3. Heidät rokotetaan Pfizerin rokotteella, jonka myyntilupa käsittää 16 vuotta täyttäneet ja tätä vanhemmat. Pfizerin rokotetta käytetään tällä hetkellä ensisijaisesti ikääntyneiden, 70-vuotiaiden ja tätä vanhempien rokotuksiin.

Rokotusoikeus tarkistetaan rokotuspisteillä Kanta-palvelusta tai Helsingin kaupungin potilastietojärjestelmästä. Jos rokotukseen tuleva ei ole sairautensa vuoksi Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen asiakas tai Kanta-palvelun tietoihin pääsyä ei ole, vakavalle koronavirustaudille erittäin altistava sairaus tai tila pyydetään todistamaan muulla tavoin, kuten sairaskertomuksen kopiolla.

Tekstiviesti riskiryhmään kuuluville

Helsingin sosiaali- ja terveystoimi lähettää tekstiviestin sairautensa tai tilansa vuoksi vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti alttiille 18–54-vuotiaille helsinkiläisille. Tekstiviesti lähetetään henkilöille, jotka ovat sosiaali- ja terveystoimen asiakkaana terveytensä vuoksi. Tekstiviesti lähetetään huomenna keskiviikkona.

Tekstiviestissä kerrotaan, että henkilö kuuluu mahdollisesti nyt rokotettavien ryhmään. Häntä kehotetaan tarkistamaan, että kuuluu nyt rokotettavien ryhmään ja katsomaan ajanvarausohjeet osoitteesta koronarokotus.hel.fi. Tekstiviestin lähettäjätiedoissa lukee HKI SOTE.

Jos henkilö saa tekstiviestin, mutta ei katso kuuluvansa riskiryhmään, hänen ei tarvitse tehdä mitään ja hän voi jäädä odottamaan ikäryhmänsä mukaista rokotusvuoroa myöhemmin tänä vuonna.

Tekstiviesti lähtee äidinkielen mukaan joko suomeksi tai ruotsiksi. Henkilöt, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai ruotsi, saavat tekstiviestin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tekstiviesti lähtee noin 8 000 henkilölle. Kaikkia nyt sairautensa vuoksi rokotusvuorossa olevia tekstiviesti ei tavoita, sillä osalla on hoitosuhde työterveyshuollossa tai erikoissairaanhoidossa. Myös joiltakin terveytensä vuoksi sosiaali- ja terveystoimen asiakkaana olevalta puuttuu puhelinnumerotiedot. Tämän vuoksi koronavirusrokotuksista kerrotaan myös muun muassa lehti-ilmoituksilla. Koronarokotus.hel.fi-osoitteeseen on koottu tietoa sairautensa vuoksi riskiryhmään kuulumisesta.

Myös jo osa aiempiin rokotusryhmiin kuuluvista saa tekstiviestin aiemmissa tekstiviestilähetyksissä ilmenneiden puutteiden vuoksi.

Tällä viikolla Helsingissä käytössä noin 16 000 rokotetta

Helsingissä on tällä viikolla käytössä noin 16 000 rokotetta. Tänään on myös avattu 70–74-vuotiaiden rokotusajanvaraus. 80-vuotiaiden ja tätä vanhempien rokotuskattavuus ensimmäisen rokotuksen osalta on jo 87 prosenttia ja 75–79-vuotiaiden 19 prosenttia.

Koronavirusrokotuksia annetaan kaksi kappaletta. Rokotukset annetaan THL:n suosituksen mukaisesti 12 viikon välein. Toinen aika rokotukseen annetaan ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Henkilölle, joka on jo sairastanut koronavirustaudin, suositellaan rokotuksen ottamista kuuden kuukauden kuluttua oireiden alusta tai tartunnan toteamisesta.

Rokotuksia annetaan Jätkäsaaren, Messukuskuksen, Malmin ja Myllypuron rokotuspisteissä.

Kuva: Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimi

Uutista muokattu 15.3. niin, että siitä on poistettu maininta 16–17-vuotiaille lähetettävästä tekstiviestistä siinä vaiheessa, kun heidän rokotusajanvarauksensa aukeaa. Heille ei kuitenkaan lähetetä asiasta tekstiviestiä.